Ikke bruk medisiner i svangerskapet

Spørsmål

Hei
Jeg mistenker at jeg har hatt litt lav progreserton i kroppen. Hatt en tidlig sa og mye spotting i prøveperioden. De gangene jeg har følt graviditetssymptomer har spottingen begynt. Forrige syklus begynte jeg plutselig å blø en uke etter el. Forrige syklus prøvde jeg derfor bidronninggele og wild yam og da ble jeg gravid etter utallige anbefalinger av dette på nettet, dette var prøve periode 5 :) men usikker på om jeg skal fortsette å ta tilskuddet selvom homopaten sier at jeg fint kan gjøre det. Var hos en homeopat i går og sa jeg ikke ville ta wild yam siden det står så mye forskjellig om det på nettet som gjorde meg usikker. Da anbefalte hun meg naturlig progresteron krem (IQ-QI) til uke 12 for da begynner vist kroppen å produsere nok selv. Så jeg lurer på om dette på noen som helst måte kan være skadelig for barnet? jeg vil jo gjerne ta det hvis det kan hjelpe, men livredd for å gjøre noe galt! Kremen er bestilt og jeg skal ta wild yam frem til den kommer, er 4+1 idag. Har også spurt en jordmor og hun sier også at jeg skal bruke kremen da den har god hensikt for meg. Så vil derfor vite om du som lege mener det kan gjøre noe skade på fosteret? Jente 30

Kvinne, 30 år

Svar

Hei.

Du skal ikke bruke noen form for hormoner eller andre medisiner når du er gravid, med mindre det er klare medisinske indikasjoner for det og at det er utskrevet og anbefalt av lege/gynekolog.

Dersom du har mistanke om at det er noe galt med hormonnivåene dine, bør du få dette avkreftet eller bekreftet av fastlegen din vha. blodprøver, og IKKE behandle noe du ikke faktisk vet om du har eller ikke. Dette er viktig.

Hormonet i progesteronkremen absorberes gjennom huden og taes opp i blodstrømmen, som igjen går over i fosteret.
Forøvrig produserer og regulerer kroppen selv hormonnivåene ved hjelp av komplekse regulerings- og feedbackmekanismer, også i svangerskapet, og der er ikke behov for noen progesteronkrem i svangerskapet.

Det er en meget god og viktig tommelfingerregel at man ikke skal bruke noen form for medisin, både reseptpliktige, ikke-reseptpliktige og naturmedisinpreparater, med mindre det er aldeles nødvendig og etter klar avtale med lege.

Jeg kan ikke si med sikkerhet at dette er skadelig, men når det gjelder noe så viktig som graviditet og fosterets ve og vel, så gjelder selvfølgelig "føre-var"-prinsippet, dvs at man skal være på den sikre siden og ikke ta noen sjanser, og overnevnte anbefaling om å ikke bruke medisiner om det er mulig å unngå det, er en særdeles fornuftig holdning å innta.

Forøvrig vil jeg også på det vennligste og innstendigste anbefale deg at når du er i en så viktig fase i livet som et svangerskap, så bør du velge å benytte deg av kvalifisert og "kvalitetssikret" helsepersonell og følgelig ikke bruke homeopater til rådgivere.
Dette bl.a. fordi homeopater ikke har de nødvendige medisinske kunnskaper som er en forutsetning for å gi forsvarlige medisinske behandlingsråd, og fordi deres "fagfelt" faktisk er basert på meget bisarre ideer og hypoteser fra 1800-tallet uten noen som helst tilknytning til vår rasjonelle verden, dessverre.

Jeg anbefaler deg også å følge det alminnelige og anbefalte kontrollprogrammet for gravide hos almenlege og jordmor. Fastlegen vil også henvise deg til gynekolog om der skulle være behov for det.

Lykke til videre med svangerskapet!