Ikke bland disse to

Spørsmål

Hei
Jeg er 55 år, trener mye og lever sunt. Jeg har over mange år hatt mange tøffe år med privatliv og jobb. Jeg har levd med en tung rusmisbruker i 17 år og vi fikk et barn. Har drevet eget firma og hatt mye ansvar og stress. Min lege anbefalte meg derfor å starte med Cipralex,fordi hun mente jeg trengte å bygge opp mine seretoninnivåer, da produkssjonen av disse har blitt nedsatt pga for mye stress over for lang tid. Jeg prøvde Cipralex i 2 uker, og sluttet. Dels fordi jeg ble svimmel og fikk en litt ubehagelig besvimelsesopplevelse. Jeg bestemte meg for å prøve Johannesurt, hvilket jeg bruker i dråper. En venninne av meg anbefalte meg 5Htp. Kan jeg blande Johannesurt og 5 Htp? Eller hvilken av disse bør jeg bruke ved best effekt?

Svar

Hei.

Begge disse to er ikke-legemidler, og da vet vi altfor lite om sikkerhet og om hvordan preparater virker sammen, trygghet m.v. Dette i motsetning til godkjente legemidler, hvor alt slikt er studert og beskrevet, slik at vi kan si hva som går i sammen, og hva som ikke skal blandes.

Jeg vil her derfor fraråde deg å bruke begge disse to sammen, pga teoretisk risiko for uheldig samvirkning, da begge har innflytelse på serotoninbalansen m.v. Grunnen til at jeg fraråder deg det, er for at du skal være på den sikre siden, siden vi ikke vet nok om dette.

Ha det bra.