Hyperventilasjon er ikke helsefremmende.

Spørsmål

Hei.
Jeg har nylig blitt med på en gruppe som driver med pusting en gang i uken. Teknikken er veldig rett fram: Man ligger på ryggen og tar dype, kontrollerte pust i eget tempo. I løpet av øvelsen puster man nok litt mer enn man gjør til vanlig, og det merkes at man kan få prikking i hendene og at man kan bli litt svimmel. Har forstått det sånn at dette kan forstås fra effekten av at pustingen er kraftigere enn vnalig: CO2 nivået i blodet faller, blodcellene blir mettet med O2, blodet blir mer basisk og at blodtilførselen i deler av hjernen senkes.

Jeg vet at effektene av denne typen alternative øvelser mangler vitenskapelig dokumentasjon, men lurer likevel på følgende: Er det at man har en noe økt pusting over en periode på ca. en time trygt? Kan det sies noe om eventuelle effekter av denne øvelsen på immunforsvar eller nervesystem, kun med basis i det faktum at man puster mer enn vanlig i en kort periode?

Svar

Hei.

Nei, det er ikke trygt, f.eks. kan man besvime, få kramper eller hjerterytmeforstyrrelser. Og fremfor alt er det meningsløst og uten noen som helst gunstig effekt på hverken kropp eller sinn. Det virker absolutt ikke på immunforsvar eller nervesystem, slik du spør om.

Av alt man kan bruke sine knapt tilmålte antall timer på jord til, må vel dette noe av det mindre meningsfylte, det å ligge å hyperventilere. Det en oppnår, er det samme som personer med angstutløst hyperventilering sliter med og prøver å bli kvitt ved hjelp av behandling osv.

Ønsker man å oppnå bedre helse, hvilket jeg går ut fra er målsetningen her, så vil f.eks. en spasertur i skogen, eller en god prat med venner over en kopp kaffe, være av uendelig mye større, -og dokumenterbar- verdi.

Tenk gjennom hva du prøver å oppnå med dette, og vit om alle de andre måtene du kan oppnå bedre helse og trivsel på, og ta dine egne gode valg! Ha det bra.