Healing er overtro, ikke medisinsk behandling.

Spørsmål

Hei.
Har i over ett år nå vært plaget med en rar tilstad i hode. Ett trykkende press som kan kjennes bak nesen og oppover. Også noengang merkbar i tennene. Presset gir også svimmelhet (ustødighet). Føles noengang ut som om jeg er i bevegelse selv om jeg sitter stille. Når jeg ligger i sengen kan det plutselig komme en fryktelig krampefølelse i hode og jeg fyker opp. Har også noengang hodepine, og da kjennes trykket helt enormt. Reagerer på lyder og skvetter til (får ett lite støt i hode) noe jeg kan huske å ha kjent når jeg har hatt feber før (skjer altså nå nesten hele tia, har ikke feber nå). Tilstanden varierer litt fra dag til dag, og trykket blir gjerne værre ved arbeid. Har nå vært sykemeldt i 1 år. Dette begynte først bare som trykk bak nesen, er utredet for bihuleproblemer med CT osv. ingen funn... det er også tatt MR av hode, ca. 1/2 år siden, ingen funn, men tilstanden er mye forverret siden dette... Har også vært til fysioterapi og psykomotorisk fysio, men ingen ting hjelper. Finner ikke noen stive muskeler i nakke eller andre plasser. Siden ingen leger finner noe og situasjonen er blitt værre kontaktet jeg en healer som jeg hadde hørt mye godt om. Hadde egentlig ikke så mye tro på slikt, men ble svært overrasket over ting som skjedde hos han. Han fortalte at jeg hadde fått noe i meg for noen år siden, som hadde satt seg i nyrene og nå angrepet kranie i hode. Under healingen satte han igang en rar prikkende følelse i mage, nyrer. dette avtok, men har ikke blitt bedre i hode. Er noe slit som det han sier mulig, og hva kan dette være , og hva kan jeg gjøre for å bli bra. Alt føles helt nyttesløst og det er svært tungt å gå slik å ikke få gjordt noe... hvordan stiller fastlegen min seg til det en healer finner ?, er det dumt å konfrontere henne ? håper på svar ! Relevante sykdommer/medisiner: Har gått i noen år på 50 mg Seroxat, dette på grunn av en depresjon for lenge siden, men denne tabeletten er avsluttet for 1/2 år siden. den ststingen i hode som jeg beskriver over forbinder jeg med en bivirkning fra tabeletten.

Mann, 27 år

Svar

Hei.

Kjære deg. For det første vil jeg si at jeg har faktisk full forståelse for at du i din desperasjon og fortvilelse over at helsevesenet ikke kan hjelpe deg, oppsøker en "healer". Hva gjør man ikke for å få det bedre.

Men så blander du kortene. Du spør nemlig meg som lege om å vurdere healerens funn og ideer, du skriver jo "Er noe slikt som det han (healeren) sier mulig ?"

Det er det samme som om du spurte en ingeniør om det mulig at Gud finnes og hvor mye han veier og hvor gammel han er. Det kan ikke en ingeniør svare på.

Healing er overtro. Du kan også om du vil bruke andre ord på det religion, eventyr, magi, evt svindel og løgn, hvis man ønsker å være skeptisk, og det bør man etter min mening.
Healing handler ENE OG ALENE om ting vi ikke kan se eller påvise, dvs det handler om ting som ikke finnes, det er altså et tankemessig påfunn, på linje med religioner og liknende. Altså noe som er "sant" for de som holder på med det, og meningsløst for de som ikke tror på det.
Så kan noen innvende at Gud "A" eller Gud "B" "finnes", og hvis de ønsker å tro på det, så er det aldeles greit for meg, men det er selvfølgelig ikke noe bevis på at de finnes. Det er en tanke i hodet på den det gjelder, og ikke noe annet, selvfølgelig.
Det samme med healing.
Det er helt OK for enhver lege om en pasient ønsker å tro på noe slikt, men da har pasienten tatt et SVÆRT sprang over fra vitenskap og medisinsk fag, til overtro, magi og religion, og da snakker man ikke engang samme språk lenger.

Det går altså ikke an å spørre en lege om sannhetsgehalten i en healers vurderinger !

Jeg har allikevel lyst til å svare, for jeg synes det er så synd at syke folk skal bli loppet for penger, og kaste vekk tid og fokus på sjarlataner og kvakksalvere, og dette er en fin anledning her pr internett til å advare flest mulig mot slikt antikvarisk tankegods, sludder og pølsevev fra en annen tidsalder.

"Healing" er et tankemessig og logisk surr, uten noen som helst rot i den virkelige verden og faktiske forhold. Du kunne like gjerne ha gått til en medisinmann i en eller annen jungel, som kastet noen beinrester opp i luften og stilte diagnose ut fra hvordan disse landet, eller du kunne ha stilt diagnoser ut fra fuglesang eller måten snøfnuggene lander på.

Vitenskapelig sett er healing akkurat like sannferdig som det å spå i kaffegrut. Derom hersker ingen tvil, det er ikke min "mening"

Sjekk gjerne de glimrende hjemmesidene www.quackwatch.org .

Intensjonen bak disse sidene er å være "Din guide mot kvakksalveri, helsesvindel og for intelligente avgjørelser".
Her kan du lese masse om healing og annen svindel.

Du må gjerne fortelle din fastlege at du har vært hos en healer, selvfølgelig og hvorfor ikke. Men enhver lege vet at healing er svindel.
Det at noe er svindel, betyr ikke at mange sikkert føler at de får god hjelp hos en kvakksalver som f.eks. en healer. Det har bl.a. å gjøre med at for mange tilstander så hjelper det godt å føle seg tatt på alvor, få "forklaringer", få trøst og råd, lange samtaler m.v. , og det handler om at svært mange medisinske tilstander blir bedre av seg selv, og hvis dette inntreffer tilfeldigvis like etter at man har vært hos en healer, så er det jo lett å tenke at det er "healingen" som har hjulpet.

Jeg blir som du skjønner meget indignert over at der sitter personer der ute som tjener penger på syke folks fortvilelse, og leverer fra seg sludder som det du ble fortalt at du hadde "fått noe i deg for noen år siden, som hadde satt seg i nyrene og nå angrepet kraniet i hodet."
Dette "høres" medisinsk ut, men det er like innholdsløst og absurd som om du skulle ha blitt fortalt at romvesener hadde lagt egg i bihulene dine. Det er bare det at da hadde du selv reagert og ikke trodd på det, mens det du ble fortalt, "høres" for en ikke-lege ut som medisinske forhold, hvilket det selvfølgelig ikke er, det er røverhistorier, og enda verre det er løgn til et sykt menneske.
Tåkeprat og babbel er andre betegnende ord.

Som du sikkert skjønner, vil jeg på det sterkeste fraråde deg å la deg lure videre. Du har nok av problemer å stri med, om ikke du skal la deg lure på denne måten i tillegg.
Jeg er fullstendig klar over at jeg er krass og tydelig i min kritikk og indignasjon her, men det har å gjøre med at jeg blir indignert på syke menneskers vegne over slikt spekulativt sludder som det du har blitt utsatt for. Jeg er også fullstendig klar over (og glad for) at enhver får ta stilling til om man vil tro på slik overtro selv, men la det være helt klart at dette er religion, og ikke medisinsk behandling.

Du spør meg om hvordan din fastlege stiller seg til det en healer "finner".
Dette er et "feil spørsmål". En healer "finner" ikke noe som helst, en healer sitter og plaprer svada og tåkeprat, som enhver får tro på om de vil, men det er ikke noe som helst som er "funnet", det er forferdelig viktig at du har klart for deg.

Håper du har satt pris på mitt ærlige og engasjerte svar. La deg ikke lure.

Jeg ønsker deg alt det beste videre.