Detox virker ikke

Spørsmål

hei!

jeg hadde tenkt å ta en detoxkur av typen methodraine detox. har hørt at denne fungerer svært godt, og tenkte at den kunne hjelpe på noen symptomer ved lavt stoffskifte. den inneholder imidlertid noe jod, 100 mcg jod daglig, ved vanlig bruk. da jeg har planer om å forsøke å trappe ned medisindosen min (selvfølgelig i samråd med lege) for å se om skjoldbruskkjertelen kan komme igang med noe produksjon igjen, er jeg redd for å ta noe som kan /ødelegge/ den. er det farlig med inntak av 100 mcg jod om dagen, med tanke på mitt lave stoffskifte? Relevante sykdommer/medisiner: hypotyreose. daglig dose: levaxin 75 mikrogram liothyronin 35 mikrogram

Kvinne, 27 år

Svar

Hei !

"Detox-kurer" har overhodet ingen dokumentert effekt. Påstandene man kan lese om slike preparater og kurer, er rene markedsføringstricks.

Den eneste effekten slike preparater og kurer har, er en gunstig effekt på bankkontoen til de som produserer og selger dem.

Kroppen fjerner effektivt giftstoffer og avfallsstoffer selv, via lever og nyrer.

Det finnes ikke noen som helst dokumentasjon for at noen slike "detox-kurer" har noen virkning, og heller ikke for at vi evt skulle trenge noe slikt.

Den siste undersøkelsen jeg leste av ymse detoxkurer, viste faktisk en negativ effekt av "detoxkuren", sammenlignet med personer som ikke brukte "kuren".

Du vil følgelig ikke ha noen som helst effekt av en slik kur mot lavt stoffskifte / hypotyreose. Denne sykdommen behandles effektivt med tilskudd av hormonet thyroxin, og det vesentligste i den sammenheng er å dosere dette slik at man oppnår en TSH-verdi på 1-2. Da har man eliminert hypotyreosen, og følgelig "har man" ikke lenger hypotyreose når man har medisinert den korrekt.

Jeg vil forøvrig også fraråde deg å bruke jodholdige preparater når du har en hypotyreose, da man ikke kan se bort fra at det kan komme til å ha uønskede effekter på både sykdommen og medisineringen.

Håper dette var et klart svar, og jeg ønsker deg lykke til!