CLA og graviditet

Spørsmål

Jeg er nylig blitt gravid igjen(ca.6 uker på vei). Jeg leste et innlegg om bruk av CLA. Jeg ble veldig bekymret siden jeg har brukt dette siden i sommer for å gå ned i vekt. Jeg sluttet med CLA umiddelbart i forrige uke da jeg oppdaget at vi skal ha barn igjen. Jeg er bekymret for om dette kan ha gitt fosteret store skader. Vi skal til tidlig ultralyd samt fostervannsprøve i uke 14. Er det større risiko fo å få fosterskader ved inntak av CLA enn inntak av alkohol før man oppdager at man er gravid?

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Kvinne, 40 år

Svar

Hei!
Syntetisk fremstilte CLA-produkter markedsføres som kosttilskudd med muskeloppbyggende og fettvevsreduserende effekt ved slanking og fysisk aktivitet. Man antar at omtrent 10% av befolkningen kjøpte et CLA-produkt i tidsperioden juli 2001-juli 2002.
Interessen for CLA (Conjugated Linoleic Acid, eller konjugert linolsyre) har økt i de siste årene etterhvert som flere forskjellige forskningsrapporter støtter påstanden om at fettsyren påvirker forholdet mellom muskler og fett på en positiv måte. CLA øker fettutskillelsen fra kroppens fettdepoter samtidig som den hindrer nedbrytning av muskulaturen. CLA gir deg tilbake den naturlige balansen mellom fett (ca. 20-25%) og muskler (ca. 75-80%) ved å forbrenne fettet. Statens næringsmiddeltilsyns vitenskapskomité har gått ut og advart mot bruk av CLA hos gravide og ammende. Dersom gravide kvinner tar CLA som kosttilskudd, kan dette ha uheldige effekter både på barnets fødselsvekt og lengde. Hos ammende mødre som bruker CLA tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet. Resultatet hos mennesker sammenfaller med resultat fra liknende studier hos dyr.
Mattilsynet har til og med startet med en forskrift som vil påby merking av CLA med en advarsel til gravide, ammende og andre som ikke bør bruke slike kosttilskudd.
Det er ofte de første ukene i svangerskapet at de fleste organer dannes, slik at bruk av medikamenter/naturprodukter/alkohol kan ha ekstra uheldig virkning da. Bruk av alkohol har en klart større skadelig virkning enn CLA tidlig i svangerskapet. UL vil gi dere et godt bilde av hvordan fosteret har det.