Candida-syndromet

Spørsmål

Hei! Jeg er bare nødt til å sende dere denne lille historien, og jeg håper virkelig dere svarer. Jeg fikk diagnosen kronisk utmattelsessyndrom i 2003. jeg var så utrolig syk, og alt jeg klarte i løpet av dagen var en tur på badet. Jeg følte livet mitt var ødelagt, og det var ingenting noen kunne gjøre for meg. Etter 8 mnd kom jeg borti en alternativ medisiner som foreslo at jeg kanskje kunne ha Candida! jeg foreslo dette for fastlegen min og spesialisten min, men begge 2 blåste av dette og sa at det ikke fantes. Til slutt gikk jeg allikevel på en diett, og ble nesten frisk i løpet av 2 uker. så begynte jeg å spise igjen og ble syk bare på noen dager. Nå går jeg på et kosthold uten gjær og sukker og har fått livet mitt tilbake. Jeg har fått kontakt med ei som har hatt M.E. i 3 år. hun hadde nesten innfunnet seg med at hun måtte leve sånn, men jeg fikk overtalt henne til å prøve en candidadiett. Hun ble nesten frisk i løpet av 1 uke!!! jeg kjenner fler som har vært kronisk syke som ble friske av candidadiett, men det er ikke mulig å få hjelp av leger. leger har sagt til meg i 2 år: dette kan vi ikke noe om. Men når skal de begynne å kunne noe om det??? dette begynner å bli for dumt. her er mennesker syke, og de får ikke hjelp fordi legene ikke gidder å sette seg inn i dette. Jeg var kronisk syk i en alder av 23 år!!! etter en candidadiett var jeg frisk. candida finnes, og mennesker sliter og trenger hjelp... jeg håper virkelig at vanlige allmennleger slutter å blåse av dette som er et reelt problem, og årsak til mange plager.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei! Det er vanskelig for meg å finne ut hva spørsmålet ditt egentlig er.
Det er fint å høre at du har blitt frisk etter relativt kort tid etter å ha holdt en spesiell diett. Det er nok riktig som du skriver at vi skolemedisinere har vansker med å tro at en sopp, som forekommer som en del av normalfloraen hos alle mennesker, skal være årsaken til mange forskjellige plager hos enkelte mennesker. Kronisk utmattelsessyndrom/ ME (myalgisk encefalitt) er også en vanskelig diagnose og skal kun stilles når andre sykdommer er utelukket og tilstanden har vart i minst 6 mnd. Ingen behandlingstiltak har vist seg til å være spesielt effektive. I en slik situasjon er det forstålig at man søker etter andre forklaringer og løsninger for problemene sine. Symptomene, som kjennetegner candida-syndromet, vil man også kunne finne ved andre sykdommer, og mange mennesker vil kunne finne seg igjen i symptombeskrivelsen. Men det er dermed ikke sagt at alle skal ha den samme diagnosen. Som skolemedisiner skal man prøve å drive "evidence-based" medisin. Dette betyr at man tilstreber å ha klare vitenskaplige bevis for sine teorier. Iblant må vi da også inrømme å ikke kunne gi et svar på alt.
Om pasienten da velger å oppsøke en person, som har en annen bakgrunn, må man kunne akseptere som skolemedisiner. I så fall ligger selvfølgelig også ansvaret hos den, som har overtatt behandlingen. Heldigvis lever vi i et fritt land hvor hver enkel person kan velge selv hva man vil tro på eller ikke. Om behandlingsforsøket fører til bedring så er jo også dette veldig bra.