Bukkehornsfrø

Spørsmål

Testosteron/blodfortynnende middel. Jeg tar Acetylsalisylsyre Actavis 75 mg (tilsv Albyl-E) etter lett infarkt 2012. Oppgitt å ha høyt hemoglobininnhold i blodet. Trener jevnlig og er i god form. Kjøpte Bukkehornsfrø (Trigonélla foénum-graécum, Fenugreek) , på "naturmed.butikk" men ble advart mot blodlevring pga medisin for blodfortynning. Jeg er opptatt av ting rundt testosteron, god form, fungerende sexliv, ned i vekt (BMI ca 100).
Kan jeg bruke Bukkehornsfrø som middel? Andre anbefalte midler eller tiltak? (Advarsel gjaldt særlig "warfarin" som blodfortynning)

Svar

Hei.

Bukkehornsfrø kan øke effekten av det "blodfortynnende" medikamentet Marevan / warfarin, og på den måten gi økt blødningsfare.
Men du bruker jo ikke Marevan. Albyl E har ingenting farmakologisk felles med warfarin.

Når det gjelder naturpreparater, urter m.v. så finnes ingen komplette oversikter over hvordan slike kan påvirke effekten av medisiner. Vi vet om den del slike, for eksempel dette med at bukkehornsfrø ikke bør brukes sammen med warfarin, men forøvrig så har vi ikke like omfattende informasjon om slike handelsvarer som dette er, som det vi har når det gjelder godkjente legemidler.

Velger man å bruke slike ting, så blir det følgelig prinsipielt sett litt på egen "risiko", ihvertfall teoretisk sett. Jeg kan ikke gi deg noen hundre prosents garanti for at dette er trygt for deg, siden det ikke er noe godkjent legemiddel som jeg har kunnskaper om, men når det er sagt, så har jeg heller ingen informasjon som tilsier at det er uheldig.

Jeg forstår det slik at du tenker å bruke bukkehornsfrø for å øke dine testoteronverdier. Dette er ingen medisinsk behandling, og det har ingen dokumentert effekt. All informasjon jeg finner om dette på nettet, er reklame fra de som tjener penger på å produsere eller å selge det, og det er jo prinsipielt sett en lite objektiv informasjonskilde. Hvis du trenger å øke dine testoteronverdier, noe fastlegen din kan finne ut for deg ved å ta blodprøver på deg, så kan du få virksomt testoteron av legen. Jeg tenker at dersom en først skal behandle noe, så skal en gjøre det "fullverdig" og med dokumentert virksom medisin, og ikke med salgsvarer med usikker effekt. Til det er testoteronverdiene for viktig, tenker nå jeg.

Ha det bra.