Ble "syk" av alternativ medisin

Spørsmål

Hei.
Jeg er en jente på 39 år som er veldig fysisk aktiv, sunn og slank. Jeg mistet en datter , som ble 1 1/2 år, for 6 mnd siden. Dette har så klart gått sterkt inn på meg og jeg har vært veldig stresset og utrolig lei meg. Jeg har snakket åpent om dette med personer rundt meg og har heldigvis to andre døtre som gir mye glede. Jeg er en person som nå har blitt veldig bekymret. Jeg var hos en homopat denne uken, fikk tips om dette fra en venninne. Høres sikkert litt rart ut men denne homopaten fant ut at jeg har litt av denne helicobact bakterien i kroppen. Og har lest nå at denne kan gi magesår, så nå ble jeg ihvertfall engstelig her. Jeg har ikke hatt noe spesielt vondt noen steder før dette. Men føler nå jeg har vondt overalt. Jeg har litt vondt noen ganger i siden på venstre side, og litt vondt nå innimellom under brystene. Men dette har hovedsaklig kommet nå. jeg har ikke noe vondt om natten og når jeg holder meg aktiv har jeg ikke vondt. men er nå redd for at jeg kan ha utviklet magesår pga at jeg har denne bakterien og har vært og er i en stresset situasjon. jeg har også jobbet mye hele livet, men er nå sykemeldt pga at jeg mistet min ettårs gamle datter. Jeg trener mye om dagen, løper, noe som hjelper meg mye i de tunge stundene. jeg skal til fastlegen min til uken og tenkte nevne for han dette med denne bakterien. Men ble jo bekymret nå og håper dere har noen "råd" på veien. takk for svar. Relevante sykdommer/medisiner: Levaxin

Kvinne, 39 år

Svar

Kjære deg.

Det er smertefullt å lese om det du har gjennomgått.

Det er også ille, dog i en annen målestokk, at du dessverre oppsøkte en terapeut (homeopaten) som i utgangspunktet og generelt skulle gjøre livet bedre for folk, men som nå altså har tilført deg en helt unødig bekymring og en vesentlig forverring av livssituasjonen din. Det er skivebom, og dette fortjente du ikke nå.

Mye kan sies om både homeopater og om helicobacterbakterien.

Du hadde ikke vondt noe sted før du var hos homeopaten, spesielt ikke i magen. Da hadde du med sikkerhet ikke magesår. Det var derfor heller absolutt ikke noen mening i å søke etter en bakterie som helicobacter!
Det eneste som teoretisk kunne komme ut av det, var å så en bekymring hos pasienten, og det klarte vedkommende også.

Så litt viktige facts om helicobacter-bakterien:
Henimot halve befolkningen i Norge har denne bakterien i magen!
I andre deler av verden har opptil 100% av befolkningen denne bakterien.
Det er mao. absolutt ikke noen sykdom i seg selv.

For de aller fleste av oss får det å ha helicobacter i magen ingen konsekvenser.
Det er i seg selv en helt uskyldig situasjon, og det er altså bortimot like vanlig å ha bakterien som å ikke ha den her til lands.
De fleste mennesker med helicobacter merker ikke noen symptomer eller plager, og vi kan gå gjennom livet med denne infeksjonen uten at den skader oss.
Man blir vanligvis smittet med bakterien i barneårene.

Mao. så er det slik at ikke alle som har helicobacter har magesår!
Eller sagt på annen måte: De aller, aller fleste som har helicobacter i magen, har IKKE magesår, skal ikke behandles for magesår, og trenger derfor heller ikke å vite om de har helicobacter i magen.
Hva skulle så poenget være med å undersøke dette hos en symptomfri pasient som deg? Å hva skulle hensikten være å få rede på det? Det kunne virkelig vært interessant å få spurt denne homeopaten om.

Man skal selvfølgelig ikke lete etter en bakterie som er en del av normalfloraen i magen til folk, hos en person som ikke har symptomer eller plager fra magen!

Hos noen mennesker med plager fra magen hvor man mistenker magesår, kan påvisning av denne bakterien være svært viktig, da man den hos disse personene kan ha medvirket til / forårsaket magesår, og man kan da velge å behandle denne personen mot bakterien, og vedkommende kan bli frisk av sine mageplager.

Så mye om helicobacter.

Det å så slike bekymringer hos en person, hvilket homeopaten har gjort her, synes jeg er ytterst kritikkverdig og dypt uetisk. Spesielt hos en person som i aller høyeste grad hadde nok bekymringer i utgangspunktet.

En annen sak, som det vil være feil å ikke nevne her, da min hensikt er å hjelpe deg til å legge disse bekymringene fra deg, er at homeopati er en kvasivitenskap av de helt store.
Vitenskapsteoretisk og objektivt oppfattes homeopati til å være helt på linje med astrologi og alkymi. Svært mange oppfatter homeopati som den ultimate bløffen.
Dette bl.a. fordi homeopatien er basert på bisarre teorier fra over halvannet århundre tilbake, og man omtaler og benytter seg flittig og systematisk av fullstendig overnaturlige begreper og fenomener som ikke lar seg påvise eller forklare ut fra den fysiske verden slik vi kjenner den. Vi er altså over i ren tro og magi, og dette må vi aldri glemme.

Men heldigvis er det opp til enhver å velge om vi vil tro på homeopati, kaffegrutspåing og krystallkuler, men velger vi det, må vi i det minste vite hva vi forholder oss til.

Når det gjelder ting så viktig som helse, synes jeg imidlertid at det er mer hensiktsmessig å forholde seg til dokumenterte behandlingsprinsipper og vår faktiske fysiske verden.

Dette du her beskriver, er jo et eksempel på hvor galt det kan gå når utgangspunktet er som verst:
Du har virkelig hatt det vanskelig, og oppsøker en "terapeut" som tilsynelatende uten mål og mening undersøker om du har en bakterie som halvparten av oss har, og du ender opp med å få det mye verre enn du hadde det før du gikk til homeopaten.

Nå har du imidlertid bekymret deg svært mye. Unødig.
Bekymringer derimot, kan være meget helseskadelig, og man kan absolutt få mageplager magesår om man har bekymringer nok.

Nå har du ihvertfall fått litt objektiv informasjon om helicobacterbakterien her, og jeg antar og håper at det vil hjelpe deg til å få litt balansert oppfatning av dette, og at dette kan hjelpe deg til å legge fra deg bekymringene dine her.

Du skal til fastlegen din snart sier du. Det er bra. Ta for all del opp hele denne problemstillingen med ham/henne, inklusiv helicobacter, og gi legen en kopi av vår korrespondanse her, slik at dere kan ta opp tråden der vi slapp her.

Lykke til.