Bivirkninger av kosttilskudd?

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om bruk av kosttilskudd som inneholder f eks rosenrot og johannesurt kan gi bivirkninger? Kan man bli "avhengig" på samme måte som med antidepressiva, og oppleve bivirkninger ved nedtrapping? Jeg spør fordi jeg tidligere har brukt antidepressiva, men syntes ubehaget ved å slutte var så stort at jeg ikke ønsker å bruke det igjen, og forsøker nå å finne andre metoder ved depressive/angstrelaterte perioder og vinterdepresjon, som kognitive teknikker, fysisk aktivitet, sosialisering, dagslys etc. I forbindelse med dette leser jeg at Johannesurt og rosenrot også kan forsøkes, men er redd for å komme inn i en "dårlig sirkel" hvis disse kosttilskuddene fungerer på samme måte som antidepressiva?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for interessant spørsmål.

Du spør om bivirkninger ved kosttilskudd, og om avhengighetsfare, evt problemer med nedtrapping.

Når det gjelder godkjente legemidler, så er slike spørsmål lette å svare på, fordi vi har sikre svar. Dette er fordi alle godkjente legemidler har vært gjennom store studier og undersøkelser, hvor man har kartlagt disse tingene for hvert enkelt preparat.
Men nå det gjelder ikke-godkjente legemidler, som f.eks. naturpreparater og annet man kan kjøpe over disk i butikker, så er der ingen slik krav til utprøving, godkjenning m.v., og følgelig så vet vi så mye mindre om dette enn for de registrerte godkjente legemidler.

Å svare på slike spørsmål blir da ofte enten "vet ikke", eller at man anbefaler en "føre var"-holdning, eller man kan tenke litt høyt og si hva man får inntrykk av eller tror er mest sannsynlig. Noe mer presist enn dette er dessverre ikke mulig.

Jeg vet f.eks. at Johannesurt inneholder langt mindre aktive virkestoffer enn antidepressiva, og den har en svært mye mindre og svakere virkning på depresjon og på sentralnervessystemet generelt enn det antidepressiva har. Sannsynligheten for bivirkninger er derfor også svært mye mindre enn for antidepressiva. Jeg kan heller ikke tenke meg at du vil oppleve problemer med dosenedtrapping. Avhengighet har jeg ikke hørt om.

Rosenrot vet jeg som lege veldig lite om, men min magefølelse tilsier meg at noe av de samme forholdene som for Johannesurt, jfr ovenfor.

Alt i alt ville jeg derfor ikke på noen måte vært bekymret for disse tingene, om du nå ønsker å forsøke disse midlene i sammen med kognitive teknikker, trening m.v., slik du planlegger. Jeg synes det kan høres ut som en god strategi.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn