Bekymret for ymse naturprodukter, kanskje med rette?

Spørsmål

Hei!
Har en nyfødt baby, og har lest at honning er farlig for spedbarn. Er det også farlig for babyen om jeg bruker hudpleie og hårprodukter som inneholder honning? Tenker da på oversmitting, og at babyen kan få det i seg. Har blant annet en hårkur som inneholder bidronning-gel, kan jeg ikke bruke den? Dette er produkter som er kjøpt hos frisør.

Har også samme problemstilling i forhold til min stesønn, som har nøtteallergi. Kan jeg bruke hårolje som inneholder macadamia-nøtt? Vet ikke om han er testet for denne nøtten.. Hva med arganolje, er det et allergen? Håper på et oppriktig svar, da dette bekymrer meg veldig.

Svar

Hei.

Honning er frarådet til barn under ett år, pga faren for å bli smittet av en farlig sykdom som heter botulisme.
Les med fordel mer om dette her på matportalen.no:

http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/smittestoffer/honning_og_spedbarnsbotulisme

Her kan vi blant annet lese følgende, som er et direkte svar på ditt spørsmål:
"Det er viktig at barn under ett år ikke får honning eller produkter som inneholder honning. Barn under ett år bør ikke spise honning. Personer som er rundt barnet må ha god hygiene etter å ha spist honning for å unngå kryssforurensning. Dette gjelder både foreldrene og andre personer som omgås barnet og skal gi barnet mat. Når man har kontakt med barn under ett år, må man også vise forsiktighet ved å smøre honning på sår eller bruke kosmetikk som inneholder honning. Det frarådes å smøre inn såre brystvorter med honning. Clostridium botulinum-sporer kan da komme over i barnets munn fra utstyr eller hender/hud som har vært i kontakt med honning."

Siden du overhodet ikke er nødt til å bruke honning eller produkter som har noe med honning å gjøre, så må det absolutt være et greit råd å følge, det å bare la være slike produkter i spebarnsperioden.

Jeg ville også ha droppet hårolje med macadamianøtt. Nøtteallergi kan være veldig alvorlig, og det skal ofte minimal kontakt til, for å gi allergiske reaksjoner. Det er selvfølgelig mulig at han ikke vil reagere på dette, men igjen fordi det er så enkelt for deg å la være bruke en hårolje med nøtt i innholdet, og fordi betydningen for han er så stor, og fordi det ikke vil være noe problem for deg på noen som helst måte å la være å bruke akkurat den håroljen, så synes det må være greit å velge vekk, -for å være på den sikre siden.

Arganolje er en olje som fremstilles fra et tre som heter argan, som vokser nedi Marokko og omliggende områder. Oljen brukes blant annet i kosmetikk og i naturprodukter. Jeg vet ikke hvor stort potensiale det har for å gi allergiske symptomer, og det er heller ikke sikkert slik informasjon finnes. Det er så mangt som nå forsøkes solgt under begrunnelse at det er bra for det ene og det andre, og det er ikke slik at alt slikt som selges, er "godkjent" eller testet på allergikere osv osv. Derfor er det en god kjøreregel, om man vil ha "føre-var"-perspektiv på tingene, og tenke med sunn skepsis på slik:

Det er jo eksepsjonelt godt dokumenter gjennom årtusener, for folk flest fra alle deler av verden og historien, at vi greier oss utmerket UTEN arganolje. For det har jo de flest av oss aldri brukt, ikke kjent til, og ikke hatt noen problemer med å ikke bruke. En kan jo derfor med rette spørre seg om hvor lurt det er å tro på informasjon (=reklame) fra de som tjener penger på å selge slikt, at det er noe som er bra for oss. Det at noe er et naturprodukt, er i alle fall alt annet enn et bevis på at noe er sunt, trygt eller greit for allergikere, for der finnes svært mye giftig, lokalirriterende og allergiskapende fra naturen, som kjent.

Det virker på meg som du ønsker å være på den sikre siden, siden du har barn osv. og da er ikke jeg i tvil et øyeblikk om at du gjør lurt i å velge vekk ting som du er usikker på, og som bekymrer deg veldig, og som du skråsikkert ikke trenger.
Ha det bra!