Alternative medisiner kan påvirke effekten av legemidler

Spørsmål

Hei, jeg har hatt et lite drypp i lillehjernen og bruker nå Plavix75 mg (blodfortynnende) og Atorvastatin Mylan 20 mg (kolestrolsenkende)
Mitt spørsmål er: Kan jeg i tillegg bruke kosttilskuddet Proargi.9+ og Mistify??

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Plavix og Atorvastatin er legemidler, mens Proargi 9+ og Mistify ikke er det. De er bare vanlige handelsvarer.

Det betyr bl.a. følgende:
For godkjente legemidler, så har man svært gode og detaljerte kunnskaper om deres virkningsmekanismer, bivirkninger og ikke minst dette interaksjoner, som er navnet på det med at legemidler kan påvirke hverandre og effekten i kroppen osv.
Vi vet derfor godt hvilke legemidler som kan brukes sammen, og hvilke som ikke kan brukes samtidig. Dette er undersøkt, forsket på, og informasjonen om dette ligger åpent tilgjengelig for både leger og pasienter, f.eks. på www.interaksjoner.no.

Men for ikke-legemidler, dvs tilfeldige handelsvarer som kan kjøpes over nett, i helsekostbutikk osv, så er det slik at de ikke har samme kvalitetskrav, kontroller osv som legemidler har. Det er henimot "fritt frem" for enhver produsent å lage et eller annet middel og selge det med påståtte virkninger om det ene og det andre. Det som i første omgang kanskje ser ut som "informasjon" for eksempel på nettsider osv, er imidlertid reklame og ikke noe annet.
Siden slike handelsvarer, inkl. de to som du nevner, ikke har samme kontroll og kvalitetskrav, blir de heller ikke undersøkt mhp interaksjoner osv på samme grundige og vitenskapelige måte som legemidler gjør.

Derfor har vi rett og slett ikke sikker eller god nok informasjon om hvorvidt slike handelsvarer som for eksempel disse du nevner, går greit å bruke sammen med legemidler osv, slik du fornuftig nok spør om.
Det kan godt være det er uproblematisk, men det korrekte svaret til deg er at det vet vi faktisk ikke, og det finnes ikke sikre svar om dette, slik som det gjør for legemidler.

Vi vet imidlertid godt at en lang rekke naturpreparater m.v. faktisk påvirker effekten av legemidler i kroppen, så det er god grunn til å være på vakt og stille spørsmål om dette slik du gjør.
Men siden det ikke finnes sikre svar, og siden de produktene du nevner ikke er noe du trenger og ikke har noen dokumentert medisinsk effekt, så er det slik jeg ser det mest fornuftig å være på den sikre siden og la være å ta slike. Spesielt når du ikke trenger det.
Hadde det vært noen helsemessig nytte av disse, for eksempel mot hjertesykdom, hadde de selvfølgelig vært tatt i bruk i medisinsk praksis.

Håper det var et greit svar.
Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn