Alternativ diagnostikk

Spørsmål

Er en kvinne på 35 år. I dag var jeg og tok soneterapi etter at jeg hadde fått et gavekort på det. Har aldi tatt det før. Når han var ferdig mente han at han hadde kjent at jeg hadde noe med nyrene. Da jeg kom hjem ble jeg bekymret og tenkte at det kan være noe farlig. Det jeg lurer på er om jeg burde kontakte lege å få undesrøkt nyrene mine? Har ingen symptomer bortsett fra at jeg har liten blærekapasitet å går ofte på do. Dette er noe jeg har vært plaget med hele livet. Men har aldri blitt undersøkt for dette.

Kvinne, 35 år

Svar

Hei.

Du har altså ingen symptomer på nyresykdom, og du har iheller kke hatt noen bekymringer om nyrene dine før du idag var hos en "soneterapeut".

Ëtter at du idag har vært til soneterapien har du nå endt opp med å være redd for at du kan ha en sykdom som du evt ikke har noen subjektive symptomer på.

Dette er i mine et grellt, men typisk eksempel på hvordan man kan gjøre friske mennesker "syke", ved å så grunnløse bekymringer hos friske mennesker, og dette attpåtil på bakgrunn av fullstendig verdiløs diagnostikk.

Jeg stiller et meget stort spørsmålstegn ved etikken i dette.

Og i tillegg er det slik at soneterapi som "diagnoseverktøy" har omtrent like stor verdi og pålitelighet som å spå i kaffegrut.
Det går IKKE an å "kjenne" om en person har en nyresykdom, via føttene!
Du vil med sikkerhet kunne lese og høre det motsatte, især fra de som har penger å tjene på å drive med slikt, men det er et faktum at det overhodet ikke finnes noen dokumentasjon på at det skulle være mulig stille diagnoser via soneterapi.

Jeg synes det er tildels bedrøvelig at overtro ser ut til å få stadig større fotfeste i et moderne opplyst samfunn som vårt, men det har nok bl.a. med muligheter for letttjente penger å gjøre, og derfor synes jeg det er viktig å bringe frem det vi har av objektive fakta om dette.

Enhver velger selv om man vil tro på soneterapi, astrologi eller andre ting som ikke lar seg dokumentere eller påvise på noen måte, men hvis man velger å tro på dette, så bør man i det minste være klar over at da er vi over i (over-)tro, og ikke fakta eller vitenskap.

Konklusjonen min har du allerede skjønt:
Dette kan du glemme, på samme måten som om du hadde blitt spådd i hånden e.l. Ingen grunn til bekymring.

Dersom man har mistanke om nyresykdom, så er dette forøvrig helt uproblematisk å finne ut av ved utprøvde og dokumenterte medisinske metoder, men der er ingen som helst grunn til å oppsøke lege nå pga dette du har vært utsatt for idag.

Ha det bra!