Alternativ behandling av kreft

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 55 år med brystkreft med spredning til skjelett. I tillegg til vanlig behandling, går jeg til behandling hos en som driver med bioresonans. For å bygge opp tarmens evne til å suge opp viktige vitaminer og mineraler fikk jeg noe som heter L-glutamin, som jeg forstår er aminosyrer. Nå leser jeg en forskningsartikkel på internett (fra apollon) der professor Farrukh A. Chaudhry sier at kreftceller er helt avhengig av aminosyren glutamin for å vokse. Jeg ble vettskremt. Bør jeg slutte med denne?Relevante sykdommer/medisiner: Brsytkreft med spredning til skjelettet.

Kvinne, 55 år

Svar

Hei.

Alt du omtaler, er utpreget alternativ medisin, og det driver vi ikke med i vitenskapelig basert skolemedisin.
Det betyr at vi heller ikke kan gi råd innen alternativ medisin, for det handler om ting vi som "vanlige" leger ikke kan forstå, ut fra våre kunnskaper om helse, sykdom, fysiologi, biokjemi osv.

Tankene og teoriene bak bioresonans er ikke forståelig ut fra det vi vet om fysikk, fysiologi eller andre kjente vitenskaper.
Det eneste jeg kan si om bioresonans, er at dersom man hadde hatt bevist på at det har noen effekt, så hadde man selvfølgelig tatt det i bruk innen moderne kreftbehandling. Kreftspesialister verden over hadde ikke unnlatt å ta i bruk noe som kunne ha en effekt mot kreft og som kunne ha hjulpet pasienter, det synes jeg ligger i sakens natur.
La oss gjerne snu på flisa for den saks skyld: det hadde jo vært aldeles uhørt og uetisk, dersom leger / kreftspesialister hadde latt være å ta i bruk virkemidler / behandlingsmetoder / medisiner mot kreft som kunne hjelpe mennesker med kreft.

Men heldigvis så er det opp til enhver å avgjøre om man vil forsøke alternativ medisin.
Dilemmaet blir at det går ikke an å stille spørsmål om alternativmedisinske problemstillinger, til almenleger, for vi "snakker ikke samme språk" som det alternativmedisinere gjør, dvs jeg skjønner overhodet ikke hva man snakker om f.eks. innen bioresonans.

L-glutamin er en aminosyre, og det er kroppens vanligste aminosyre. Det finnes noen essensielle aminosyrer, som kroppen må få tilført utenfra, og så finnes det ikke-essensielle aminosyrer, som kroppen kan lage selv. L-glutamin er en ikke-essensiell aminosyre.
Kroppsbyggere bruker mye tilskudd av L-glutamin, men der finnes ikke noen medisinsk grunn til å bruke tilskudd av dette mot kreft, og det finnes heller ingenting som tilsier at tilskudd kan forverre en kreftsykdom.
Selv om du ikke tar tilskudd av L-glutamin, vil du få det i deg i betydelige mengder via kosten hver dag.

Mitt svar på dette blir følgelig at jeg ikke synes du trenger å ta dette tilskuddet, for du får det gjennom kosten, og kroppen lager forøvrig det den trenger selv av L-glutamin. Men samtidig så behøver du så absolutt ikke være redd heller for å ta det, jfr at du ble "vettskremt".

Hva du enn velger her, så er det viktigste at du ikke velger alternativ medisin som dette, istedet for den behanding som dine kreftspesialister foreslår.
Og jeg oppfordrer gjerne mine pasienter til sunn skepsis overfor alle som hevder at en person kan ha helsemessig nytte av noe som de tilfeldigvis tjener penger på selv, fordi jeg synes det i utgangspunktet er vanskelig å ha full tillit til noen som forteller meg hva jeg trenger, og deretter sier at de kan selge det til meg.

Det viktigste er at du tar gjennomtenkte valg, som er dine.

Håper du har nytte av dette svaret, og jeg ønsker deg all mulig lykke til og god bedring.