Valeriana - naturens Jon Blund?

De gamle grekerne brukte Valeriana mot nær sagt alt, blant annet ulike mageplager, kvalme, urinveisinfeksjoner, forgiftninger, kroppslukt og sopp i underlivet. I Norge finnes det naturlegemidler som inneholder valeriana med anvendelsesområdene lindring av uro og mot innsovningsbesvær.

Roten til Valeriana eller vendelrot (Valeriana officinalis) har blitt brukt i folkemedisinen i flere hundre år. Det latinske navnet Valeriana officinalis forteller oss at urten også har blitt brukt i skolemedisinen. Tradisjonelt har Valeriana blitt brukt som et beroligende og søvnfremmende middel. I Norge finnes det naturlegemidler som inneholder Valeriana med anvendelsesområdene lindring av uro og mot innsovningsbesvær.

Historien om bruk av Valeriana går langt tilbake. De gamle grekerne brukte urten mot nær sagt alt, blant annet ulike mageplager, kvalme, urinveisinfeksjoner, forgiftninger, kroppslukt og sopp i underlivet. I Europa har den blitt brukt som røkelse, krydder og parfyme. Roten ble hengt opp for å beskytte mot demoner og lukten valeriana ble også sagt å kunne lokke rotter inn i feller. Katter tiltrekkes også av roten, faktisk ble katters reaksjon på roten brukt som en metode for kvalitetsvurdering! I tillegg ble altså valerianeroten brukt medisinsk som et beroligende middel og mot kramper, mageplager, muskelsmerter, hodepine, søvnløshet, nervøsitet og -hvileløshet-.

Virker Valeriana?Selv om Valeriana har blitt anvendt mot en lang rekke plager og lidelser, er bruksområdene i dag hovedsakelig lett uro og lette søvnproblemer. En rekke kontrollerte studier av effektene til ekstrakter av Valerianeroten, i tillegg til preparater med Valeriana sammen med andre urter, er gjennomført. Disse studiene har avdekket at aleriana kan ha gunstige effekter på søvn og uro og virke beroligende, og Valeriana kan derfor være et nyttig middel for personer med lette former av slike plager.

Måten preparatet er fremstilt på, det vil si hvordan Valerianeroten er behandlet for å få ut virkestoffene ser ut til å være av stor betydning. Det vil med andre ord kunne være stor variasjon i hvilken effekt ulike produkter gir. Derfor kan det være lurt å kjøpe produkter som inneholder -standardisert- Valeriana. Til opplysning kan det nevnes at det er et krav for å kalle et produkt naturlegemiddel at sammensetningen av preparatet er kjent og konstant.

BivirkningerFølger du anbefalt dosering, gir Valeriana generelt svært få bivirkninger. Ved langvarig bruk er det kjent at Valeriana kan gi hodepine, -uvelhet- og hjerteforstyrrelser. Som med alle produkter basert på planter, kan allergiske reaksjoner forekomme.

Graviditet og ammingDet har aldri vært oppdaget noen negative effekter av Valeriana når det har blitt brukt av gravide og ammende. Likevel er ikke sikkerheten godt nok vurdert og man anbefaler derfor foreløpig Valeriana ikke til gravide og ammende.

ForsiktighetsreglerEffekten av å ta Valeriana sammen med andre medisiner er ikke godt nok studert og man bør være forsiktig når man kombinerer Valeriana med andre medisiner. Spesielt bør du være forsiktig med å kombinere med beroligende medisiner og sovemedisiner. Teoretisk kan midlene forsterke hverandres effekter. Dersom du bruker eller vil begynne å bruke Valeriana, bør du informere legen din om dette.