Naturmiddelet Dvergpalme

Dvergpalmen har tradisjonelt vært brukt mot ulike former for urinveisplager. I dag er dvergpalmen først og fremst et naturmiddel som benyttes mot plager i forbindelse med forstørret prostata.

Potent folkemedisin?Dvergpalmen (Serenoa repens, eng: Saw palmetto) vokser vilt i de sør-østre delene av USA og på de vest-indiske øyene. I folkemedisinen er det beskrevet at dvergpalme kan benyttes blant annet for å øke bryststørrelse, spermieproduksjon og seksuell kraft.

I dag brukes dvergpalme først og fremst som en lindrende naturmedisin ved milde former for forstørret prostata. Dette er også det eneste anvendelsesområdet der det finnes god dokumentasjon av dvergpalmens effekter. Har du symptomer på forstørret prostata bør du oppsøke lege før du eventuelt begynner å behandle deg selv. Forstørret prostata kan i enkelte tilfeller være ondartet, selv om det i de fleste tilfeller dreier seg om en godartet forstørrelse av prostatakjertelen.

Det er de rød-brune eller svarte bærene fra dvergpalmen som benyttes som naturmedisin. Bærene inneholder fettsyrer og andre fettstoffer som er biologisk aktive. Sannsynligvis kan disse stoffene påvirke omdannelsen av testosteron i prostatakjertelen, en prosess som har en viktig rolle i utviklingen av forstørret prostata. Siden de aktive forbindelsene i bærene er fettløselige, vil nok te eller vandige ekstrakter laget på bærene ha liten effekt. Derfor bør dvergpalme-produkter inneholde tørkede bær eller fettholdige ekstrakter.

Virker Dvergpalme?Det er utført flere studier på menn med forstørret prostata der man har sammenlignet effekten av dvergpalme med placebo (-narrepiller-) eller -vanlige- medisiner mot forstørret prostata. Disse har vist at dvergpalme kan ha gunstige effekter. Blant annet ser det ut som om dvergpalme kan virke positivt inn på behovet for å urinere om natten, urineringshastighet og prostatastørrelse. Vel og merke ser det ut som om -etablerte- behandlingsformer virker mer effektivt enn dvergpalme. Det er likevel et klart behov for flere studier av dvergpalmens effekter ved forstørret prostata. Flere pasienter må behandles over et lengre tidspunkt. På denne måten kan man få ordentlig klarlagt om dvergpalme har en plass i behandlingen av forstørret prostata.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BivirkningerDvergpalme gir generelt få bivirkninger, selv om hodepine, kvalme og mageplager kan forekomme. De sistnevnte kan begrenses ved å ta dvergpalme sammen med mat. I alle de studiene som er utført, har det ikke dukket opp noen alvorlige bivirkninger. Dvergpalme kan altså regnes som et sikkert naturmiddel.

Kilder1. Gerber, GS. Saw palmetto for the treatment of men with lower urinary tract symptoms. Journal of Urology. 2000; 163(5): 1408-1412.
2. Klepser TB and Klepser ME. Unsafe and potentially safe herbal therapies. Am J Health-Syst Pharm. 1999;56:125-138.