Kollagentilskudd virker ikke

Kollagen er et stadig mer populært kosttilskudd. Produsentene hevder det hjelper mot slitasjegikt, leddgikt og leddsmerter, men fungerer det egentlig?

POPULÆRE KAPSLER: Produsentene hevder kollagentilskudd styrker leddbrusk. NTB Scanpix / Shutterstock
POPULÆRE KAPSLER: Produsentene hevder kollagentilskudd styrker leddbrusk. NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kollagen er det proteinet vi har mest av i kroppen. Proteinet gir mekanisk styrke til bindevev hos alle flercellede dyr. Det finnes over 20 forskjellige typer kollagen og til sammen utgjør de mesteparten av proteinene i blant annet bein, sener og hud (1). Kollagen er også en av hovedkomponentene i leddbrusk. Dette er grunnen til at proteinet er blitt foreslått som en kur til sykdommer som medfører nedbrytning av nettopp leddbrusken.

Les også: Artrose - slitasjegikt

God butikk og aktiv markedsføring

Kollagentilskudd selges i en lang rekke helsekostbutikker. Noen aktører tilbyr også abonnementstjenester og driver aktiv markedsføring på internett. Markedsføringen inneholder blant annet anbefaling fra fysioterapeut, kjendiser og fornøyde kunder. En av aktørene hevder over 50.000 nordmenn abonnerer på deres kollagenprodukt, - med en månedspris på 174 kroner gir det stor omsetning. Det samme selskapet viser til enkeltstudier som skal bevise at produktet hjelper mot slitasjegikt, leddgikt og leddsmerter. Men gir disse studiene et riktig totalbilde?

Forskning: Ingen signifikant effekt

I en ny litteraturoppsummering publisert i Rheumatology undersøkte forskere all tidligere forskning på kosttilskudd mot slitasjegikt (2). To typer kollagentilskudd ble undersøkt: Kollagen hydrolysat og udenaturert kollagen type 2. Selv om flere tidligere studier har vist effekt så gir kollagen hydrolysat ingen signifikant bedring i verken funksjon eller smertelindring når resultatene analyseres samlet. Forskerne finner bare to studier på effekten av udenaturert kollagen type 2, her er det små effekter, men dokumentasjonen er dårlig. Samlet konkluderer forskerne med at leger og revmatologer (spesialister i revmatiske sykdommer) helt klart ikke bør anbefale noen å bruke kollagentilskudd basert på kollagen hydrolysat og antagelig heller ikke de basert på udenaturert kollagen.

Arthritis Research UK vurderer kollagen som ineffektivt også i behandling av leddgikt:

- Studier på kollagens rolle i behandling av revmatoid artritt tyder på at det ikke har en signifikant effekt på verken smerter eller inflammasjon av ledd (3).

Les også: Revmatoid artritt

Kan ikke anbefales mot leddgikt

Siri Opsahl Hetlevik er revmatolog og svarlege for lommelegen, hun har flere ganger fått spørsmål om kollagentilskudd ved ulike leddsykdommer:

- Disse produktene har fengende nettsider hvor de linker til reell dokumentasjon fra vitenskapelige tidsskrifter - det er det ingenting å si på. Men de utelater selvfølgelig å lenke til studier som ikke har vist effekt. Samlet sett er det ikke god dokumentasjon for at disse produktene har noen effekt, og dyrt er det også. Kort sagt, effekten av dette tilskuddet er ikke vitenskapelig dokumentert.

Er det noe annet pasienter som vurderer å starte på kollagentilskudd heller burde prioritere?

- Om de har slitasjegikt eller leddgikt er god forståelse av sykdommen viktig, og det finnes flere gode kurs for pasienter. Trening er svært viktig, og mange har nytte av råd for trening via en fysioterapeut. Bassengtrening anbefales ofte, og styrketrening bør prioriteres. Det brukes også legemidler! Snakk med legen din om dette, avslutter Hetlevik.

Kilder

  1. Bruce, A.[Et al.]. Essential cell biologi. ISBN 978-0-8153.
  2. Xiaoqian Liu, Jillian Eyles, Andrew J McLachlan, Ali Mobasheri; Which supplements can I recommend to my osteoarthritis patients?, Rheumatology, Volume 57, Issue suppl_4, 1 May 2018, Pages iv75–iv87,
  3. Arthritis Research UK. Complementary medicines for rheumatoid arthritis: Collagen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer