Kollagentilskudd virker ikke

Kollagen er et stadig mer populært kosttilskudd. Produsentene hevder det hjelper mot slitasjegikt, leddgikt og leddsmerter, men fungerer det egentlig?

POPULÆRE KAPSLER: Produsentene hevder kollagentilskudd styrker leddbrusk. NTB Scanpix / Shutterstock
POPULÆRE KAPSLER: Produsentene hevder kollagentilskudd styrker leddbrusk. NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kollagen er det proteinet vi har mest av i kroppen. Proteinet gir mekanisk styrke til bindevev hos alle flercellede dyr. Det finnes over 20 forskjellige typer kollagen og til sammen utgjør de mesteparten av proteinene i blant annet bein, sener og hud (1). Kollagen er også en av hovedkomponentene i leddbrusk. Dette er grunnen til at proteinet er blitt foreslått som en kur til sykdommer som medfører nedbrytning av nettopp leddbrusken.

Les også: Artrose - slitasjegikt

LES OGSÅ:
image: De første symptomer på leddgikt

De første symptomer på leddgikt

God butikk og aktiv markedsføring

Kollagentilskudd selges i en lang rekke helsekostbutikker. Noen aktører tilbyr også abonnementstjenester og driver aktiv markedsføring på internett. Markedsføringen inneholder blant annet anbefaling fra fysioterapeut, kjendiser og fornøyde kunder. En av aktørene hevder over 50.000 nordmenn abonnerer på deres kollagenprodukt, - med en månedspris på 174 kroner gir det stor omsetning. Det samme selskapet viser til enkeltstudier som skal bevise at produktet hjelper mot slitasjegikt, leddgikt og leddsmerter. Men gir disse studiene et riktig totalbilde?

Forskning: Ingen signifikant effekt

I en ny litteraturoppsummering publisert i Rheumatology undersøkte forskere all tidligere forskning på kosttilskudd mot slitasjegikt (2). To typer kollagentilskudd ble undersøkt: Kollagen hydrolysat og udenaturert kollagen type 2. Selv om flere tidligere studier har vist effekt så gir kollagen hydrolysat ingen signifikant bedring i verken funksjon eller smertelindring når resultatene analyseres samlet. Forskerne finner bare to studier på effekten av udenaturert kollagen type 2, her er det små effekter, men dokumentasjonen er dårlig. Samlet konkluderer forskerne med at leger og revmatologer (spesialister i revmatiske sykdommer) helt klart ikke bør anbefale noen å bruke kollagentilskudd basert på kollagen hydrolysat og antagelig heller ikke de basert på udenaturert kollagen.

Arthritis Research UK vurderer kollagen som ineffektivt også i behandling av leddgikt:

- Studier på kollagens rolle i behandling av revmatoid artritt tyder på at det ikke har en signifikant effekt på verken smerter eller inflammasjon av ledd (3).

Les også: Revmatoid artritt

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kan ikke anbefales mot leddgikt

Les OGSÅ:
image: Kosttilskudd - trenger vi det?

Kosttilskudd - trenger vi det?

Siri Opsahl Hetlevik er revmatolog og svarlege for lommelegen, hun har flere ganger fått spørsmål om kollagentilskudd ved ulike leddsykdommer:

- Disse produktene har fengende nettsider hvor de linker til reell dokumentasjon fra vitenskapelige tidsskrifter - det er det ingenting å si på. Men de utelater selvfølgelig å lenke til studier som ikke har vist effekt. Samlet sett er det ikke god dokumentasjon for at disse produktene har noen effekt, og dyrt er det også. Kort sagt, effekten av dette tilskuddet er ikke vitenskapelig dokumentert.

Er det noe annet pasienter som vurderer å starte på kollagentilskudd heller burde prioritere?

- Om de har slitasjegikt eller leddgikt er god forståelse av sykdommen viktig, og det finnes flere gode kurs for pasienter. Trening er svært viktig, og mange har nytte av råd for trening via en fysioterapeut. Bassengtrening anbefales ofte, og styrketrening bør prioriteres. Det brukes også legemidler! Snakk med legen din om dette, avslutter Hetlevik.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder

  1. Bruce, A.[Et al.]. Essential cell biologi. ISBN 978-0-8153.
  2. Xiaoqian Liu, Jillian Eyles, Andrew J McLachlan, Ali Mobasheri; Which supplements can I recommend to my osteoarthritis patients?, Rheumatology, Volume 57, Issue suppl_4, 1 May 2018, Pages iv75–iv87,
  3. Arthritis Research UK. Complementary medicines for rheumatoid arthritis: Collagen.