Kan DHEA-tilskudd være farlig?

Det er gjort få kontrollerte studier av hvilken effekt DHEA-tilskudd har, men overlege Egil Haug forventer at overdreven bruk vil gi en rekke av effektene som observeres ved doping med anabole steroider.

Bivirkningene han frykter er stemmeforandringer, kviser og økt behåring hos kvinner (skjeggvekst). Symptomer som leverskade, søvnløshet, maniske tilstander og storhetstanker er imidlertid også rapportert. Etter at bruken opphører kan det oppstå bivirkninger som depresjon, melankoli, selvmordstanker og psykotiske tilstander der man får hallusinasjoner og mister kontakt med virkeligheten. - Slik hormontilførsel kan være vanedannende, og det er holdepunkter for at det kan disponere for utvikling av hjerteinfarkt og hjerneslag ettersom det i noen tilfeller gir avleiring av fettstoffer i åreveggene. Anabole steroider kan virke kreftfremkallende, men DHEA har en noe annen kjemisk struktur, og det er foreløpig ikke holdepunkter for at stoffet har slike bivirkninger.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Bortkastede ressurser?
I USA selges både DHEA uten restriksjoner i både fast og flytende form. I Norge er ikke DHEA godkjent som legemiddel, mens det i helsekostbutikkene finnes et urtepreparat (Barbaresco) som skal ha en liknende effekt. Internetthandelen har likevel gjort det mye omdiskuterte hormonet tilgjengelig fra utlandet. De fleste leger stiller seg spørrende til hvorvidt et slikt tilskudd kan hjelpe ellers friske mennesker, mens en rekke naturmedisinere og naturlegemiddelfirmaer lover utrolige effekter. - Det blir stadig lansert nye "universalhormoner" som antas å skulle hjelpe mot det meste, men dette er ennå svært dårlig dokumentert. Vi har opplevd en økt tilstrømning av pasienter som har lest om dette nye vidundermiddelet og vil ha testet nivåene sine, men foreløpig er dette bortkastede ressurser. Jeg vil advare folk mot å ta slike tilskudd uten å ha konferert med lege, sier Haug.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-