Kan DHEA-tilskudd være farlig?

Det er gjort få kontrollerte studier av hvilken effekt DHEA-tilskudd har, men overlege Egil Haug forventer at overdreven bruk vil gi en rekke av effektene som observeres ved doping med anabole steroider.

Bivirkningene han frykter er stemmeforandringer, kviser og økt behåring hos kvinner (skjeggvekst). Symptomer som leverskade, søvnløshet, maniske tilstander og storhetstanker er imidlertid også rapportert. Etter at bruken opphører kan det oppstå bivirkninger som depresjon, melankoli, selvmordstanker og psykotiske tilstander der man får hallusinasjoner og mister kontakt med virkeligheten. - Slik hormontilførsel kan være vanedannende, og det er holdepunkter for at det kan disponere for utvikling av hjerteinfarkt og hjerneslag ettersom det i noen tilfeller gir avleiring av fettstoffer i åreveggene. Anabole steroider kan virke kreftfremkallende, men DHEA har en noe annen kjemisk struktur, og det er foreløpig ikke holdepunkter for at stoffet har slike bivirkninger.

Bortkastede ressurser?
I USA selges både DHEA uten restriksjoner i både fast og flytende form. I Norge er ikke DHEA godkjent som legemiddel, mens det i helsekostbutikkene finnes et urtepreparat (Barbaresco) som skal ha en liknende effekt. Internetthandelen har likevel gjort det mye omdiskuterte hormonet tilgjengelig fra utlandet. De fleste leger stiller seg spørrende til hvorvidt et slikt tilskudd kan hjelpe ellers friske mennesker, mens en rekke naturmedisinere og naturlegemiddelfirmaer lover utrolige effekter. - Det blir stadig lansert nye "universalhormoner" som antas å skulle hjelpe mot det meste, men dette er ennå svært dårlig dokumentert. Vi har opplevd en økt tilstrømning av pasienter som har lest om dette nye vidundermiddelet og vil ha testet nivåene sine, men foreløpig er dette bortkastede ressurser. Jeg vil advare folk mot å ta slike tilskudd uten å ha konferert med lege, sier Haug.