Ingefær - er det virkelig en vidundermedisin?

Den populære planten sies å hjelpe mot alt fra kvalme, smerter og infeksjoner til alvorlige sykdommer. Det stemmer ikke.

Ingefær: Planten har en lang historie i naturmedisin. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Ingefær: Planten har en lang historie i naturmedisin. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nettet er fult av påstander om ingefærs helbredende egenskaper. Roten (Zingiber officinale) som opprinnelig er fra India har en lang historie i naturmedisin og mange sverger fortsatt til dens effekter. Selv NRK har publisert artikler som hevder ingefær hjelper mot kvalme, morgenkvalme, reisesyke, forkjølelse, influensa og giktsmerter (1). Magasinet iform skriver at ingefær bekjemper både betennelse, kvalme, leddgikt, og muskelømhet samt styrker blodtrykket og immunforsvaret (2). Andre kommer med langt mer kontroversielle påstander.

Detox og energier

Om vi skal undersøke påstandene rundt ingefær nærmere kan vi først dele de inn de svevende og de konkrete. De svevende inkluderer at ingefær skal fjerne «såkalt» ubalanse, giftstoffer, slagstoffer, eller gjenopprette en naturlig energitilstand. Nettsiden veientilhelse.no sier at ingefær hjelper til å eliminere giftstoffer fra kroppen og at «giftstoffene kommer fra et dårlig kosthold, miljøforurensning, bruk av kjemiske produkter eller til og med fra en stillesittende livsstil» (3).

Disse påstandene er det ikke mulig å finne konkrete svar på i forskningslitteratur da de ikke forholder seg til et vitenskapelig verdensbilde. De inneholder ingen konkret informasjon om hva disse uønskede stoffene er, hvordan ingefær skal fjerne dem eller hva som menes med naturlig energi. De følger også et vanlig mønster innen alternativ medisin der de først forteller deg at du har et problem (for eksempel at ditt moderne kosthold har gitt deg en indre ubalanse), for å deretter gi deg løsningen (spis ingefær!). Slik løser de et problem som aldri har eksistert i utgangspunktet.

Les også: Vær kritisk til disse fem diettene

Kvalme? – Tvilsomt men ikke umulig

Så hva med de mer konkrete påstandene? Norsk helseinformatikk skriver at Ingefær kan gi en trygg og effektiv lindring av kvalme (4). De begrunner med en metaanalyse av seks studier med totalt 675 deltakere som testet effekten og mener det er mer effektivt enn placebo (narremedisin), men de sier også at resultatene er sprikende. EBM-retningslinjene (et internasjonalt oppslagsverk for evidensbasert medisin) er ikke enig og viser til 2 litteraturoppsummeringer med henholdsvis 41 studier (5449 deltakere) og 25 studier (2052 deltakere). De sier at selv om noen studier har vist bedre effekt enn placebo så har effektene vært lave og inkonsekvente. Konklusjonen er at bevisene er svært svake (5)

Leddgikt? – Prøv trening

En oversiktsartikkel som går gjennom alle ikke medisinske behandlinger for leddgikt konkluderer med at bevisene for effekt av samtlige kosttilskudd og urter (inkludert ingefær) er svært dårlig og fraråder all bruk da noen kan hemme effekten av enkelte medisiner (6). Artikkelen er allikevel ikke bare negativ og sier at trening har vist flere positive effekter!

Forkjølelse og influensa? – Selv ikke med en appelsin

Kombinasjon av ulike urtepreparater har vist og kunne redusere sårhet i nesen i forbindelse med forkjølelse, men bevisene er svake. Selv om ingefær inneholder litt vitamin C er det også vært å påpeke at inntak av vitamin C ikke har noen effekt på verken symptomer eller lengden på en forkjølelse (7).

Les også: Vitamin C.

Suppe: Ingefær egner seg bedre til matlaging enn som medisin. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Suppe: Ingefær egner seg bedre til matlaging enn som medisin. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Null effekt? – Nei!

Om du nå er bekymret for at ingefær ikke har noen effekter i det hele tatt kan du ta det helt med ro! Store doser ingefær kan forsterke effekten av den blodfortynnende medisinen warfarin og derfor gi farlige blødninger (8). Kanskje det er denne effekten som liksom skal gjenopprette kroppens energibalanse? – heller tvilsomt og frarådes på det sterkeste!

Hva skal du egentlig bruke ingefær til da? - Hva med en gulrotsuppe? Ingefær er og forblir en ypperlig smakstilsetter. Men som vidundermedisin er den heller tvilsom.

Kilder:

  1. Gulbrandsen C. Derfor bør du spise ingefær [Internett]. NRK; 2007. Tilgjengelig fra: https://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-ingefaer-1.3064121
  2. Eriksen I. Hva er ingefær godt for? [Internett]. Iform; 2018. Tilgjengelig fra: http://iform.nu/sunn-mat/kostholdsrad/slik-utnytter-du-ingefaren-best
  3. Rens kroppen med sitron, ingefær og agurk [Internett]. Tilgjengelig fra https://veientilhelse.no/rens-kroppen-med-sitron-ingefaer-og-agurk/
  4. Ingefær i folkemedisinen [Internett]. NHI: 2018. Tilgjengelig fra https://nhi.no/livsstil/alternativ-medisin/naturpreparat/ingefar-i-folkemedisinen/?page=2
  5. Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy [Internett]. Duodecim Medical Publications Ltd; 2016. Tilgjengelig fra https://www.ebm-guidelines.com/dtk/ebmg/home?id=evd01311
  6. Panush R. Complementary and alternative remedies for rheumatic disorders. [Internett]. Uptodate; 2017. Tilgjengelig fra https://www.uptodate.com/contents/complementary-and-alternative-remedies-for-rheumatic-disorders
  7. Sexton D, Mclain M. The common cold in adults: Treatment and prevention. [Internett]. Uptodate; 2018. Tilgjengelig fra https://www.uptodate.com/contents/the-common-cold-in-adults-treatment-and-prevention
  8. Lassila R. Warfarin therapy. [Internett] Duodecim Medical Publications Ltd; 2017. Tilgjengelig fra https://www.ebm-guidelines.com/dtk/ebmg/home?id=ebm00110

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer