Ginseng

Hva er GinsengGinseng har blitt brukt som naturmiddel i mange tusen år i Kina, blant annet for å øke utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress. Ginseng har også blitt brukt for å "forbedre velvære" og for å hindre nedsatt ytevne når man blir gammel.

Ginsengplanten er en urt som blir ca. 50 cm høy, men det er roten som benyttes som naturmiddel. Ginseng dyrkes hovedsakelig i Sør-Korea og Kina, men også i enkelte andre øst-asiatiske land. I Japan, Russland og USA dyrkes ginseng-lignende planter med samme anvendelsesområde.

I Norge finner du Ginseng som tabletter og kapsler og også i flytende form. Enkelte produsenter lager også preparater der ginseng er kombinert med vitaminer og mineraler. Når du skal kjøpe Ginseng, bør du velge en seriøs produsent. Det selges nemlig langt mer Ginseng enn det blir dyrket!

Hvordan virker GinsengNår man studerer hvordan Ginseng påvirker kroppen vår, finner man flere spennende effekter. Felles for alle disse studiene er likevel at utslagene ofte er små. I tillegg har man funnet ut at effekten av Ginseng først kommer etter flere ukers behandling.

Det viser seg blant annet at Ginseng kan øke din fysiske prestasjonsevne, - oksygenopptaket øker og hjertefrekvensen blir lavere når du trener (NB! Ginseng er ikke regnet som et dopingpreparat.) Det er også mulig at Ginseng kan øke din mentale yteevne, målt ved blant annet økt hukommelse og læringsevne. Dette er likevel svært omdiskutert.

I tillegg har man funnet ut at stoffer i Ginsengroten kan stimulere immunforsvaret. Dette gjelder særlig ved vaksinering. Dersom man tar Ginseng i forbindelse med vaksinering kan man oppnå økt effekt. Dette kan være nyttig hos eldre, som ofte ikke får full effekt av vaksinering.

Bivirkninger og forsiktighetsreglerVed langtidsbruk kan Ginseng føre til høyt blodtrykk og søvnløshet. Du bør derfor legge inn Ginsengfrie perioder. I tillegg kan du bli plaget med luft i magen og diaré. Gravide og ammende bør ikke bruke Ginseng fordi man ikke vet hvordan det kan påvirke foster og spedbarn.