DHEA - Juks eller vidundermiddel?

Norske leger opplever en stadig økende tilstrømning av pasienter som vil ha testet sitt nivå av DHEA. Hormonet lanseres nemlig som en kilde til evig ungdom, økt energinivå, økt muskelmasse, mindre fett og økt virilitet. I tillegg antyder produsentene positive effekter på immunsykdommer som blant annet aids, multippel sklerose (MS), lupus(SLE) og også mot depresjoner. Men er tilskudd av DHEA virkelig effektivt, og kan slik hormontilførsel ha uheldige bivirkninger?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er egentlig DHEA?Betegnelsen DHEA står for dehydroepiandrosteron, og dette er et hormon som produseres i binyrebarken. Produksjonen av hormonet varierer gjennom livet, og er størst etter puberteten for så å synke gradvis gjennom alderdommen. Hormonet virker som forløper for dannelsen av testosteron og østrogen, som er henholdsvis mannlige og kvinnelige kjønnshormoner. Det er individuelt hvor mye man lager av hvert av disse hormonene fra DHEA, og det er derfor vanskelig å forutsi hvilken effekt tilførsel av hormonet vil ha for den enkelte. Overlege Egil Haug ved Hormonlaboratoriet på Aker sykehus er svært skeptisk til effekten av slike hormontilskudd. - Hormonet øker proteinsyntesen, men så lenge man opererer med fysiologiske mengder har det liten muskelbyggende effekt. Ved betydelige doser vil man se en betydelig økt muskelmasse, men slike doser gir naturligvis også en rekke uheldige bivirkninger. Det ville være fantastisk om det hjalp mot alle sykdommene produsentene lover, men foreløpig er det lite som tyder på det.

Hvilken plass har DHEA i norsk medisin i dag?Analyser av DHEA-nivåer har blitt utført i enkelte norske laboratorier de siste ti årene, men dette er en analyse man har utviklet med tanke på helt spesielle sykdommer i binyrebarken, som medfødte enzymdefekter eller ødeleggelse av binyrene. Det foregår nå utprøvinger av tilskudd med DHEA i tillegg til kortisol til pasienter med full binyrebarksvikt, men hormonet har ingen plass som legemiddel i Norge i dag. Det er ikke registrert som medikament, og for leger som ønsker å bruke dette i behandlingen må det søkes Statens Legemiddelkontroll spesielt. Et forsøk gjort i USA i april i år sannsynliggjorde at DHEA hadde en positiv effekt på skjelettet og huden hos eldre kvinner som fikk tilskudd i moderate doser. Det ble ikke funnet nevneverdige bivirkninger hos de eldre kvinnene i forsøket. Overlege Haug er imidlertid skeptisk. - Det finnes foreløpig ikke god nok dokumentasjon for å gi tilskudd av DHEA til mennesker med normale nivåer, sier Haug.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer