Hvordan velge behandler for alternativ medisin?

Spørsmål

Jeg har en gutt på 1 år som har neutropeni. Han har vært igjennom beinmargsprøve og utvidede blodprøver. Beinmargsprøven var fin. Blodprøvene viste at han har antistoffer mot neutrofile granulocytter. Ellers finner legene ikke noe feil på gutten. Han er blid og fornøyd og spiser godt og har en veldig fin og normal vekstkurve, både mht. lengde og vekt. Legene mener han har en /godartet tilstand/ og at han vil vokse det av seg innen noen år. Men han har stadig infeksjoner i de øvre luftveiene, og disse infeksjonene resulterer som regel i ørebetennelse og CRP på 50 og mer. Han får som regel penicillin så snart CRPn nærmer seg 50 (pga neutropenien). Dvs. at han har fått 6 penicillinkurer på 6 månender, og det er jo ikke så bra for bakteriflora i mage/tarm. Det vurderes å sette dren i ørene hans. Han får forøvrig veldig god oppfølging av fastlege og sykehus, men jeg har begynt å vurdere muligheten for alternativ medisin i tillegg til den oppfølgingen han får mht. skolemedisin. Problemet er at jeg ikke aner hva slags type alternativ medisin jeg bør velge. Homøopati, akupunktur eller annet? Og hvordan unngår man useriøse aktører? Kan noen av dere hjelpe meg videre med disse spørsmålene?Relevante sykdommer/medisiner: Neutropeni og antistoffer mot neutrofile granulocytter. Ingen medisiner.

Mann, 1 år

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Din sønn har altså antistoffer mot nøytrofile granulocytter. Du er helt sikkert veldig godt informert om hva dette innebærer, men for andre lesere sier jeg likevel noen ord om tilstanden:
Nøytrofile granulocytter er hvite blodlegemer som produseres i beinmargen. Disse cellene er en svært viktig del av immunsystemet vårt, og når en infeksjon med bakterier eller sopp oppstår, vil disse cellene hjelpe kroppen å kvitte seg med infeksjonen. Hos noen danner kroppen antistoffer mot egne celler, og hos sønnen din har altså kroppen dannet antistoffer mot disse viktige cellene, noe som fører til at disse ødelegges og ikke lenger kan hjelpe til mot infeksjoner. Det er derfor det er svært viktig at mennesker med tilstanden raskt får behandling med antibiotika dersom man mistenker en slik infeksjon, siden kroppens immunsystem er svekket.

Så til din sønn: Han har hatt mange luftveisinfeksjoner og fått mange antibiotikakurer. Du lurer nå på å kontakte en alternativ behandler som kan hjelpe din sønn. Først vil jeg si at det er svært bra at du ikke vurderer å kutte ut "vanlig" medsinsk behandling. For din sønn hadde det kunne ha svært alvorlige følger, og det er jo livsviktig at han får den nødvendige behandlingen ved infeksjoner.

Innenfor alternativ medisin finnes det mange retninger som bygger på ulike filosofier og tankeganger. Dessverre er det lite av den alternative medisinen som kan vise til grundig bevis for at deres metoder fungerer. Homøpati brukes ofte mot luftveisinfeksjoner, og særlig hos barn. Jeg må nok da nevne at særlig denne metoden ikke har dokumentert effekt. Men den er også ufarlig. Akupunktur har muligens en effekt mot smerte, og brukes for eksempel av fødende kvinner.
I tillegg finnes det metoder som kinesiologi, massasje og aromaterapi for å nevne noen.

Før du evt. starter med alternativ medisin kan du lese disse svært gode rådene på internettsidene til kreftforeningen:

http://www.kreftforeningen.no/om_kreft/behandlingsformer/alternative

Dette er i utgangspunktet råd for kreftpasienter, men som godt kan brukes av alle andre som vurderer alternativ medisin.

For å unngå folk som arbeider useriøst vil jeg anbefale deg å kontakte en lege som også driver med alternativ medisin - disse er det en del av. Du kan finne en oversikt over behandlere på websiden www.alternativmedisin.no - hvis du trykker på behandlingsformen vil du få opp en liste over dem som jobber med dette. En som er utdannet lege er også trent til å vurdere allmenntilstanden til et lite barn, noe som jo er svært viktig for din sønn.

Til slutt vil jeg anbefale deg å fortelle både fastlegen og legen på sykehuset at sønnen din evt. får annen behandling. De vil kanskje ha sterke synspunkter/motforestillinger mot dette (men kanskje ikke), muligens med rette, men de har helt sikkert vært borti tilsvarende situasjoner før. Uansett er det viktig for dem å få fullstendig oversikt over din sønns helsetilstand.

Jeg ønsker deg og din sønn lykke til!