Pollenallergiker, svært trøtt

Spørsmål

Hei, jeg er allergisk mot bjørk, gress og salix. Kløe i øynene og tett nese behandles lokalt med dråper og spray. Mitt hovedproblem er trøtthet. Andre årsaker til trøtthet er utelukket gjennom diverse tester. Dette er en spesiell form før trøtthet som kommer i allergisesongen hvert år, nesten slår meg ut i perioder og gjør at tankene store deler av dagen kretser rundt behovet for å sove. Slapphet og konsentrasjonsproblemer følger med. Allergitablettene jeg har prøvd (kestine og loratadin) hjelper ikke mot trøttheten. Vil også nevne at trøttheten er den samme enten jeg tar medisiner eller ikke, den er altså ikke forårsaket av tablettene. Jeg har tidligere fått inntrykk av at allergiutløst trøtthet ikke så lett lar seg behandle. Samtidig ser jeg at det er mange ulike medisiner på markedet og tenker at jeg kanskje bør prøve flere. Hva er erfaringen med trøtthet og allergitabletter, er det merker du vil anbefale fremfor andre når det gjelder dette?

Svar

Hei.

Det finnes som du sier, flere typer allergimedisiner. Og det er helt klart at allergi kan gi trøtthet som symptom.
Det går imidlertid ikke an å forutsi hvilken medisin / tablett som vil virke best på en pasient, og noen tabletter er ikker "mer effektive" mot allergiutløst trøtthet enn andre.
Det finnes mao. ingen annen måte enn å prøve ut de som finnes, og så se hva som fungerer best.

Du har ikke forsøkt Aerius, Xyzal, Cetirizin / Zyrtec eller Telfast. Det kan og bør du gjøre. Minstepakningene er reseptfrie. Så kjøp disse og test de ut og se om du finner noe som fungerer bedre.

Forøvrig så er der en rekke andre svært gode og viktige råd mot pollenallergi, som kan være vel så effektive som medisiner:

Vask håret hver kveld, så ikke du trekker med deg pollen inn i senga og hodeputen.
ALDRI lufte dyner og puter uti friluft om våren
Ikke tørk sengetøy ute, kun i tørketrommel

Videre kan og bør du også vurdere om du kanskje vil bli kvitt din allergi for godt. Det gjøres ved "allergivaksinasjon", som er et program hvor du over en god del tid får månedlige injeksjoner med det du er allergisk for, i svært små doser, og på den måten "avlærer" kroppen å være allergisk. Det går faktisk an å bli helt kvitt sin allergi på den måten. Diskuter dette med din fastlege.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-