Laktoseintoleranse og mat som kan gi nikkelallergi

Spørsmål

Hei, Dr. Lindberg
Jeg har vært pasient hos dere, og var ferdig med ett års helsecoaching omtrent for et år siden.
Jeg har MS, ulcerøs kolitt og Leiden mutasjon, i tillegg til pollenallergi, nikkelallergi og gudene vet......
I løpet av det året jeg var pasient hos dere begynte jeg å spise cottage cheese og Biola daglig, noe som var helt nytt for meg da jeg aldri har hatt noe særlig inntak av meieriprodukter.
I løpet av dette året ble fordøyelsen min bare verre og verre, med forstoppelse i inntil 10 dager. Dette på tross av at jeg fulgte Dr. Lindbergs råd om hvordan jeg kunne /få mer fart/ i systemet. Forstoppelsen antok jeg hadde med MS/'en å gjøre.
Etter som denne tilstanden bare ble verre og verre, kom jeg i tanker om at jeg har to yngre søsken som begge har laktoseintoleranse. Jeg bestemte meg derfor for å eksperimentere litt på egen hånd, og sluttet med meieriprodukter. Det har absolutt gitt resultater, og om jeg ikke er tilbake dit hvor jeg hadde avføring daglig, så ihvertfall 4-6 ganger pr. uke.
Kan jeg ut fra dette konkludere med at meieriprodukter ikke er bra for meg?

Så over til neste spørsmål:
Nikkelallergien min har forverret seg betraktelig, og har nærmest blitt kronisk; begge håndflatene og begge fotsålene er nå fulle av eksem. Jeg leser på nettet at dette kan ha sammenheng med mitt daglige inntak av bønner, linser og nøtter, som visstnok har et høyt nikkelinnhold ??? (Jeg bruker aldri uekte smykker, og er heller aldri mye i kontakt med metall)

Alle disse matvarene har vært en del av mitt daglige inntak, og jeg er litt i villrede om hva jeg kan erstatte disse varene med om det skulle vise seg at matvarene er årsaken til mine problemer.

Setter pris på svar om dere har anledning.
På forhånd takk.
Relevante sykdommer/medisiner: MS, Ulcerøs kolitt, Leiden mutasjon, div.allergier

Kvinne, 43 år

Svar

Hei og takk for henvendelsen.
Først ditt spørsmål om laktoseintoleranse. Det vanligste symptom for laktoseintoleranse (melkesukkerintoleranse) er løs mage og magesmerter, ikke forstoppelse. Du kan imidlertid ha melkeproteinintoleranse som kan gi veldig mange ulike symptomer, inkl. forstoppelse. En måte å finne ut er å ta en matintoleranse test. Den engelske York test kan være bra og du kan bestille den selv. Sjekk hjemmesiden på http://www.yorktestnordic.com/ . At MS kan bidra til problemet kan vi vel heller ikke utelukke. I og med at du har imidlertid fått såpass bedring etter å ha eliminert melkeprodukter kan tale for at du har en form for intoleranse. Sørg for å erstatte melkeprodukter med protein fra andre animalske kilder eller soyaprotein og for å innta nok kalsium, evt. ta tilskudd av kalsium.
Over til ditt spørsmål om nikkelallergi. Du har helt rett at matvarer som linser, erter, mørk sjokolade, valnøtter og andre nøtter, aprikoser, té, kaffe og solsikke inneholder spor av nikkel og kan forårsake nikkelallergi hos dem med relativt ekstrem følsomhet for nikkel. Det er i så måte lurt å holde deg unna slike matvarer. Det kan være en god idé å få en ernæringsfysiolog til å hjelpe deg sette opp et fullverdig kosthold som ikke inneholder alt du bør unngå…
Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-