Kontrastallergi

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 25 år som nylig var til CT-undersøkelse av magen. Der ble jeg spurt om jeg hadde allergier, astma eller sukkersyke fordi jeg skulle få kontrast i armen. Til tross for at jeg har allergier for både skalldyr og pollen, fikk jeg kontrast. Hvorfor spurte de om dette da de uansett utførte undersøkelsen?Kunne dette vært farlig?Med vennlig hilsen

Sykdommer: Pollenallergi, skalldyrallergi
Medisiner: Zyrtec

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Kontrastmidler kan gi allergiske reaksjoner, men det er heldigvis ganske sjelden. Selv om man har pollenallergi eller annen "vanlig" allergi, så er det relativt sjelden man reagerer på kontrastmidler. Hvis du tidligere hadde reagert kraftig på kontrastmidler så ville de nok vært litt forsiktig med å gi deg kontrast igjen.
Har du kun vanlig allergi, gjerne i moderat allergi, er det vanlig å gi kontrast likevel. Som regel vil man da følge litt ekstra med å for å oppdage om man likevel skulle få kontrastreaksjoner.

En CT-undersøkelse av magen uten kontrast er nesten verdiløs på mange problemstillinger, og den diagnostiske gevinsten ved å gi deg kontrast vil være større enn den minimale risikoen for å få en kontrastallergi.