Astma og allergi.

Spørsmål

Hei,

Jeg er en 20 år gammel gutt og jeg er glad i å trene. Dette blir for meg vanskeligere og vanskeligere ettersom jeg har begynt å utvikle astma, og faktisk en hel del andre ting i det siste som for eksempel kraftig pollen allergi (jeg skal begynne å ta vaksine), som tvinger meg til å bli innendørs stort sett hele sommeren. Zyrtec og Livostin virker overhode ikke, men jeg kan ta cortison sprøyter. Noe som også er fryktelig irriterende er middallergi. Jeg er stort sett tett i nesen og irritert i trynet hele tiden. Er det noe jeg kan ta for dette? Det som er skremmende er at jeg har begynt å utvikle alt dette, jeg hadde det ikke før. Vil det ingen ende ta? For astma tar jeg SYMBICORT med Turbuhaler (160/4,5). Jeg er ikke så plaget av astma enda. I bjørkesesongen kan det bli ganske esktremt.

Jeg har alltid vært glad i å trene. Astmamedisinen jeg har åpner riktignok opp luftveiene mine, men det gjør vondt i lungene om jeg jogger et stykke. Dette skjedde ikke for en måned siden. Kan jeg bytte medisiner mot noe annet?

Jeg har også dermografisme, og i det siste har jeg også merket at jeg har begynt å klø mer på kroppen. Ikke så veldig irriterende enda, men jeg er redd det kommer til å utvikle seg.

P.S. Jeg begynner å bli litt desperat nå, og jeg har sjekket rundt på nettet etter behandlingsmetoder. Jeg fant blant annet en artikkel om hakeormer, som hos en person kurerte pollenallergi og astma. Vet du noe om dette?

Med vennlig hilsen

Mann, 20 år

Svar

Hei!
For det første: Du trenger ikke å bli desperat! Det du trenger er helt eksakt diagnose og spesifikk behandling. Med dagens behandlingsmuligheter kan du forvente å bli tilnærmet symptomfri.
Du skriver om betydlig pollenallergi, men også at du skal begynne med vaksinering. Da går jeg ut fra at du mener allergivaksinering - også kalt hyposensibilisering. Er du heldig vil du bli tilnærmet frisk av din pollenallergi etter vaksinering, og dermed vil du mest sannsynlig bli mye bedre - eller helt bra - av din sannsynlig pollenutløste astma.
Du skriver at du også er blitt svært plaget av middallergi. Dette er en vanskelig diagnose, kan vanskelig avgjøres kun med blodprøve eller prikktest, men er det riktig at du er middallergiker bør du nok ha vaksine mot midd også. Sikker diagnose og søknad om middvaksine er en oppgave for din allergilege.
Du skriver om problemer i forbindelse med fysisk aktivitet. Du kan ha en anstrengelsesutløst astma eller du kan være generelt for dårlig behandlet av din astma. Da kan det være at du klarer deg godt i hverdagen, men med en gang lungene utsettes for ekstra belastning er behandlingen for dårlig.
Uansett årsak bør du få legen din til å skifte behandling. Du kan antaglig ha nytte av Singulair, en astmatablett som er særlig virksom mot allergi og allergiutløst astma. Du skal nok ha denne sammen med enten en høyere dose Symbicort eller gå over til Seretide, som er liknende medikament, men for noen kanskje bedre.
Hakeorm kjenner jeg ikke til, men hadde det vært utmerket ville jeg nok visst om det.
Jeg tror at du skal få det utmerket med vanlig skolemedisin. Jeg gjentar at eksakt diagnose og spesifikk behandling både mot dine allergier og din astma er særdeles viktig, og du skal bli bra! Men vær klar over at det kan ta tid før bedringen er overbevisende for deg, slik at du må ikke gi opp selv om det er gått noen måneder uten at du føler at du er blitt frisk. Bare du merker litt bedring skal du være særdeles fornøyd.
Lykke til!