Allergimedisiner

Spørsmål

Hei.
Jeg har og har i mange år hatt pollenallergi. Har tidligere benyttet Zyrtec allergipiller, og stort sette vært fornøyd med disse. I fjor var i følge mitt apotek ikke dette i handelen lenger, og jeg måtte godta en "erstatning" som skulle være 100% identisk. I fjor hadde jeg store plager, og tror dette skyldes piller som ikke virket tilfredsstillende. Evt. at det var stor spredning av det stoff i luften som jeg reagerer på. Tror ikke det hjelper å ta flere piller heller. Merker at bl.a spising av jordbær gir ekstreme utslag, dog kun i pollensesongen, og at også inntak av øl gir økte plager.

1. Finnes zyrtec i pilleform i handelen i Norge, evt. hvor kan jeg få kjøpt disse ?

2. Har du andre konkrete forslag som du mener kan hjelpe ?
prøvde for mange år siden en sprøyte, som ikke hjalp.

Håper på positivt svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Pollenallergi

Mann, 39 år

Svar

Hei !

Zyrtec er på vei ut av markedet, noen apotek har restpartier, andre ikke.
Men den eksakt samme medisinen kjemisk / farmakologisk sett finnes, med navnet Cetirizin.
Denne skulle virke akkurat likt, det finnes ingen rasjonell grunn til at den ikke skulle virke akkurat like godt. Jeg vet ikke om det var denne du fikk i fjor som "erstatning" for Zyrtec ? Hvis det var den du fikk, og du syntes du hadde mer plager, så behøver det absolutt ikke å bety at denne virket dårligere. Det kan som du selv sier, ha vært mer pollen i luften, f.eks.
Som du sier selv, hjelper det heller ikke å ta flere tabletter enn det foreskrevne, man har ingen effekt ved å øke dosen ut over det anbefalte.

Når det gjelde det at du fikk ekstreme utslag av jordbær og øl, så er det helt klart at du bør styre unna dette. Det er mye viktigere å unngå det man reagerer på, eller det som forverrer plagene, enn noen som helst tablett.

Andre konkrete forslag:
Ja. Det er mye mer effektivt å behandle lokalt der hvor plagene kommer fra. Dvs hvis man har symptomer fra nesen (tett, nysing m.v.) så bør man absolutt bruke nesespray / nesepulver, fortrinnsvis cortisonholdig, og det må brukes daglig, starte så tidlig som mulig i sesongen og bruke det sesongen i gjennom. Dette er såpass viktig, at ekspertene sier at man er direkte underbehandlet eller feilbehandlet, om man ikke får dette.
Slike medisiner fåes på resept fra lege. Eksempler: Rhinocort, Flutide nasal m.fl.
En annen lokalbehandling for nesen som også ofte er effektiv, er Livostin eller Lomudal. Dette brukes ofte i tillegg til cortisonholdig nesespray.

Hvis man har symptomer fra øyne, (hovne, rennende osv) så bør man bruke antiallergiske øyedråper, f.eks. Livostin. Daglig.

Slike lokale midler har ofte en vel så god effekt som tablettbehandling.
Men det kan være smart, dersom man er mye plaget, å bruke tabletter i tillegg. Mao.: kombinasjonen tabletter, nesespray, øyedråper.

For personer som er ekstra mye plaget, kan man også bruke cortisonsprøyte. Men det bør kun brukes i de tilfellene hvor man ikke har tilfredsstillende effekt av overnevnte tiltak. Dette fordi cortison satt i sprøyteform har en del ganske uønskede bivirkninger, som man ikke vil utsette seg for hvis ikke man "er nødt".

Når det gjelder andre aktuelle antiallergitabletter (antihistaminer) enn Zyrtec / Cetirizin, så er det en stor mengde å velge mellom, og der kommer hele tiden nye, som hevder de er litt bedre enn andre, hvilket ikke nødvendigvis er korrekt.Blant de nyere preparatene er Telfast, Aerius, Kestine. Kanskje du skulle forsøke en av disse dette året ?
Men unn deg nå gleden av den gode virkningen du får av korrekt nesespray og øyedråper, jfr over.

Forøvrig er det svært smart for allergikere, å vaske håret hver kveld før man legger seg, da det da er fullt av pollen som har samlet seg i løpet av dagen, som man ellers vil ligge å gni ned i puten om natten og som derved kan gi økte plager. Sengetøy bør ikke luftes om dagen, men etter solnedgang, (forutsatt at man bor et sted hvor solen går ned da), da det er mye mer pollen i luften om dagen.

Lykke til og god bedring.