Allergi

Spørsmål

Jeg sliter med allergi hver eneste gang jeg besøker foreldrene mine. Det renner konstant fra nesen, jeg nyser, klør i øynene, og verst av alt; jeg får ikke puste! En overnatting er nok til at jeg blir tungpustet, og det blir bare verre jo lengre jeg er der. Det begynte etter at jeg fødte datteren min for 2,5år siden. Under hele svangerskapet bodde jeg hos mine foreldre, jeg sov i det samme rommet som nå, og merket ingenting av disse plagene.

Siden plagene startet i april, trodde jeg det var pollenallergi. Men jeg har vært like allergisk sommer som vinter. -Og med en gang jeg kommer meg bort derfra, så forsvinner det. Jeg merker ikke et fnugg av disse plagene ellers.
Jeg har sovet utallige netter hos svigers, i et støvete rom med vegg til vegg teppe, på en gammel sovesofa, uten å merke noe.

Huset er bygd i 1987, og soverommet mitt er i kjelleretasjen. Det er relativt nytt og oppusset, ingen vegg til vegg tepper, det er nye gardiner, og alle gamle møbler er kastet ut i heksejakten på hva som forårsaker allergien min. Alle dyner og puter er kastet og kjøpt nye, og mamma vasker og vasker der inne. Nå er det bare de gamle springfjærmadrassene igjen å hive ut.
For ett år siden ble badet og vaskerommet i kjelleren pusset opp. Det ble oppdaget sopp i en av veggene som følge av en vannlekkasje, men de rev ut rubbel og bit så ikke noe skulle være igjen. Dersom det er sopp jeg reagerer sånn på, skulle det ikke avtatt for lenge siden i så fall? Siden det ikke skal være noe igjen der?

En ting er sikkert, jeg trenger hjelp.
Det er helt uutholdelig å grue seg for å besøke foreldrene sine, fordi man blir så steindårlig. Jeg merker at jeg prøver å skjule hvor dårlig jeg egentlig er, fordi jeg har dårlig samvittighet for alt styret jeg lager (som f.eks. at vi tar over soverommet deres i 2. etasje, og de flytter ned. Uten at jeg merker noen nevneverdig forskjell...).
Jeg tok faktisk steget og tok det opp med fastlegen min, men jeg følte ikke at han tok meg på alvor, fordi svaret han ga var ting jeg allerede visste og hadde prøvd ut.
Det eneste jeg har sett som har hjulpet, er de gangene samboeren min har fått meg til å ta en av hans allergitabletter for pollenallergi. Jeg vet at jeg ikke burde ta andres medisiner, men jeg fikk i alle fall frie luftveier den dagen.

Jeg må legge til at min samboer merker snev av allergi der, han også. Men ellers så er det ingen av de andre beboerne i huset som merker noe. Min mor har ikke sovet så godt på lenge, som hun gjorde da hun sov på vårt rom.

Så alt i alt, lurer jeg på hva det er jeg kan være allergisk mot, og hva jeg bør gjøre. Er det noen måte vi kan sjekke inneklimaet i huset hjemme for allergifremkallende stoffer? Hvis det finnes mer sopp, hvordan finner vi ut hvor den er?
Det er noe i det huset som gjør meg skikkelig dårlig, og det ønsker vi å finne ut hva er, slik at det kan fjernes. Hvem kan jeg kontakte, hvem er det som har utstyr til å hjelpe meg?
Nå har det gått 2,5år, og jeg begynner å bli rimelig desperat etter å få en slutt på dette. Håper inderlig du kan hjelpe meg.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!
Ja, det høres jo ut som du er allergisk over for noe.
Hva det er kan jeg ikke si selv om du har kommet med en lang og utførlig utredning. Jeg tror det eneste du kan gjøre for å komme dette nærmere er en grundig utredning hos spesialist i allergi, der det tas både blodprøver og evt prikktester med tanke på allergi.
Men det er viktig å vite at en såkalt positiv allergiprøve ikke nødvendigvis betyr allergi. Noen ganger er det kun uttrykk for såkalt sensibilisering, dvs at kroppen har sagt fra at dette er mulige allergiske stoffer, men har allikevel ikke reagert allergisk.
Hos deg er det trolig allergiske reaksjoner, men du må kunne knytte en evt positiv prøve til de reaksjonene du har hos dine foreldre.
Du stiller spørsmål om inneklimaundersøkelser. Det som kan være aktuelt er å måle fuktighet diverse steder i huset. Selv om huset er renovert er det vel ikke utelukket at det kan være fuktskader.
Du kan slå opp f eks på "gule sider" på internett for å finne firmaer som kan gjøre inneklimaundersøkelser.
Men i ditt tilfelle er det nok mugg som evt skulle kunne være årsak.
Det enkleste for deg er nok å ta allergitabletter hver gang du er på besøk. Disse kan du starte å ta et par dager før du skal dit og hver dag mens du er der. Det er helt ufarlig, du kan spise dette som sukkertøy resten av livet om du vil. Du beskriver god effekt, og dermed er kanskje problemet ute av verden. Hadde du selv bodd der fast hadde det vært viktigere å finne årsak. Nå kan du nøye deg med å være symtpomfri.
Blir du tung i pusten selv med allergitabletter kan det være at du skal få legen din til å skrive ut noe astmamedisin også, av typen Ventoline, slik at du har noe i beredskap.
Det er liten sjanse for at dette blir verre og verre, og evt skulle kunne bli farlig for deg. Så dette bør du kunne ta med ro.
Lykke til!