Allergi og astma

Spørsmål

Har en sønn på 11 år med påvist allergi (via blodprøve og prikktest) for bl.a. bjørk, gress, hund, katt, støv. Har lest en del om at selv om han ikke reagerer direkte på hund, kan han med tiden utvikle astma hvis han blir påvirket av dette over lengre tid. Han fikk pollenallergi for to år siden. Ville du anbefalt oss å ha hund i huset?

Mann, 11 år

Svar

Hei!
Har lyst til å kommentere første utsagn til å begynne med. Du sier din sønn har fått påvist allergi ved blodprøve og prikktest mot alle de nevnte dyr og pollen, etc. En test alene viser ingen allergi. Det er først når det er kombinasjon av symptomer og positive allergitester at det virkelig er en allergi. Det betyr at hvis ikke din sønn har øye-nesesymptomer, kløende hudutslett eller astma, utløst av pollen, dyr eller annet, har han ingen allergi.
Spesielt viktig kan dette være når det gjelder "støvallergi" - egentlig middallergi. Hvis du har fått beskjed om meget hyppig rengjøring, middovertrekk etc, bør du være helt sikker på at han er virkelig allergisk over for midd, ret og slett pga kostnader og ekstra arbeid. Middallergi er sjelden, og ofte samsvarer ikke tester og virkelighet når det gjelder støv eller midd.
Så til ditt konkrete spørsmål. Din sønn kan ikke få hundehårsutløst astma uten å reagere på hund. Men han kan utvikle allergi på sikt selv om han pr i dag ikke har allergiske symptomer. En allergi, som for eksempel kan arte seg med nesesymptomer som nysing, tett og rennende nese, kløe i nesen etc, kan senere gi utvikling av astma.
Sjansen for å utvikle en allergi er nok større når han allerede har en positiv prikktest og blodprøve mot hund enn om han ikke hadde hatt dette.
Derfor er det nok ikke direkte å anbefale å anskaffe hund. Det kan komme til å gi dere en del problemer som er leie å forholde seg til.
Når det er sagt, pleier jeg aldri å fortelle folk hva de skal gjøre. Dette er enhver families eget valg, og det er ikke fasitsvar på spørsmålet.
Håper dette gir det svaret du var ute etter!