Pollensesongen er i full gang

Sjekk spredningen rundt om i landet, og vær tidlig ute med forebygging.

20 prosent nordmenn sliter med pollenallergi.  Foto: All Over Press
20 prosent nordmenn sliter med pollenallergi. Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Rundt én million nordmenn har pollenallergi, noe som tilsvarer litt over 20 prosent av befolkningen, og det er stadig flere som utvikler allergien.

Men visste du at du faktisk kan utvikle pollenallergi som voksen?

– Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år, og det ser ut til at stadig flere får denne sykdommen, også i godt voksen alder, og innen grupper som ikke tidligere ble syke. Bildet er det samme verden over, opplyser Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma og Allergiforbund, til Lommelegen.

Og selv om du ikke er allergisk mot pollen, kan du reagere på det.

– Blir man eksponert for en veldig kraftig spredning over litt tid, kan man merke det selv om man ikke er allergisk, fordi man kan få en mekanisk reaksjon på pollenet i luften. Man kan også være sensitivisert men ikke ha hatt symptomer før, og ved eksponering for store mengder pollen kan man da utvikle pollenallergi, opplyser Gunvaldsen.

LES OGSÅ: Flere kan få pollenallergi

Medisiner deg tidlig!

Til helgen er det meldt moderat spredning av or og hassel på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag.

– Pollensesongen varer fra cirka midten av februar til slutten av slutten av august. Det starter med or og hassel, men det er bjørka de aller fleste reagerer på. Den avgir store mengder pollen, og spres mest med vinden, og gir derfor store plager. Den kommer i midten av april, og berører veldig mange, sier Gunvaldsen.

Hun råder pollenallergikere til å begynne å ta medisiner minst én uke før pollensesongen begynner:

– Det kan variere når man skal starte etter hvilken pollen man reagerer på. De fleste vet hvilken type de er allergisk mot og når den starter, så da bør de starte en ukes tid i forveien. Hvis de ikke vet når den de er allergisk mot begynner, kan de finne informasjon på NAAFs pollenkalender.

LES OGSÅ: Allergibehandlinger

Sliter med sykdommen i flere år før de får diagnosen

Pollenallergi gir ofte disse symptomene:

  • Rennende nese, som klør, tetner til og nyser.
  • Rennende øyne som klør, blir røde og hovner opp.
  • Puster via munnen i stedet for nesa.
  • Allergikere føler seg trett og uopplagt, og får nedsatt konsentrasjon og innlæringsevner.

I starten kan det være vanskelig for mange å skille en sommerforkjølelse fra pollenallergi.

– Mange opplever å ha sykdommen i flere år, før diagnosen viser at den årlige sommerforkjølelsen faktisk var pollenallergi, sier Gunvaldsen.

LES OGSÅ: Pollenallergi hos barn

Slik takler du pollensesongen

Det finnes mange effektive legemidler som forebygger og lindrer symptomer på pollenallergi. Spør legen din eller en farmasøyt på et apotek hvis du er i tvil om hva du bør velge, råder Statens legemiddelverk.

Du kan velge mellom følgende:

  • allergitablett/mikstur/smeltetablett
  • nesesprayer
  • øyedråper
  • kortikosteroid sprøyte eller tabletter
  • immunterapi/allergivaksine
  • astmamedisiner.

Hvis du mistenker at du er allergisk, bør du ta en undersøkelse hos legen for å få bekreftet diagnosen. Dette kan også gi deg rett til refusjon av utgifter til allergimedisiner. Reseptfrie allergimedisiner er ofte et dyrere alternativ.

Når det er store pollenutslipp i din landsdel, kan det være fornuftig å holde seg innendørs på dagtid.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer