Pollenallergi hos voksne

Pollenallergi kan hos noen oppstå først i voksen alder, og er en vanlig sykdom hos nærmere 20% av befolkningen i Norge.

ALLERGIPLAGER: Pollen i lufta skaper plager for dem som er allergiske. Rennende eller tett nese, nysing, kløende og røde øyne er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ALLERGIPLAGER: Pollen i lufta skaper plager for dem som er allergiske. Rennende eller tett nese, nysing, kløende og røde øyne er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pollenallergi kalles også sesongallergisk rhinitt eller høysnue. Pollenallergi rammer særlig folk mellom 5 og 40, men man kan også utvikle den senere. Pollenallergi er ukomfortabelt for den som lider av det, og i visse studier har man sett opp til 20% reduksjon i produktivitet ved arbeidsplasser under allergisesongen.

LES OGSÅ: Pollenallergi hos barn

Dette er de vanligste ALLERGIENE. Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

Symptomer hos voksne

Pollenallergi skyldes en allergisk reaksjon mot proteiner i forskjellige typer pollen. Pollen er små partikler som spres med vinden for å bestøve planter av samme art. Vi kommer i kontakt med pollen når vi puster pollen inn, eller når pollen setter seg fast i hår, klær, hud eller øyne. For mange er ikke dette et problem, men for mennesker som er allergiske fører det til at immunsystemet aktiveres og man får en betennelsesreaksjon i øynene og i slimhinnen i nesen. Dette fører igjen til nysing, rennende eller tett nese, og kløe i øynene. Man kan også bli trett og uopplagt og få kløe i halsen.

LES MER: Symptomene på pollenallergi

POLLENALLERGI HOS VOKSNE: Hos mange oppstår symptomene først i voksen alder. Foto: NTB Scanpix
POLLENALLERGI HOS VOKSNE: Hos mange oppstår symptomene først i voksen alder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når allergi oppstår i voksen alder

Noen mennesker er ikke allergiske som barn og unge, men utvikler en allergisk respons senere. Dette skyldes at allergier vesentlig er genetisk betinget. Hvis foreldre har allergier vil ofte barna også utvikle dem. Det man faktisk arver er et immunsystem som er forutinntatt til å reagere på visse allergener. Noen ganger må man eksponeres lenger før immunsystemet slås på for et gitt allergen. Det kan være at man blir utsatt for sopp, pollen, støvmidd, eller forurensing over tid, og til slutt slår immunsystemet ut og reagerer. Andre reagerer fort på en lavere eksponering og utvikler dermed allergiske symptomer tidligere.

LES OGSÅ: Allergi mot husstøvmidd

image: 10 gode råd for deg som har pollenallergi

10 gode råd for deg som har pollenallergi

Trær og busker som kan gi pollenreaksjon

I Norge er de vanligste typene pollen som fører til allergier pollen fra or, hassel, bjørk, burot og gress. I tillegg er noen allergiske mot pil, selje, vier og muggsoppsporer.
Pollensesongen strekker seg fra februar til august. Or og hassel blomster i februar og mars, bjørk i april/mai og helt ut i juni i Nord-Norge, gress blomstrer fra juni til august og inn i september i Nord-Norge, og burot sesongen varer fra juli til august.

Muggsopp finnes overalt, hele året og det er over 1000 arter i Norge. De fører mest til problemer når man er rundt mugne materialer eller muggsopp har satt seg i boliger som har fuktskader.

Her kan du lese om ulike typer pollenallergier:

Kryssallergier

Kryssallergier foregår når folk med pollenallergi opplever ubehag i munn og svelg når de spiser visse typer mat. Dette skyldes at det finnes proteiner i matvarene som ligner nok på allergenene de allerede er allergiske mot at immunforsvaret utløser en allergisk reaksjon.

LES MER: Kryssallergi rammer hyppig pollenallergikere

PRIKKTEST: En allergitest som vanligvis settes på underarmen. På bildet her ser du at resultatet viser allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer
PRIKKTEST: En allergitest som vanligvis settes på underarmen. På bildet her ser du at resultatet viser allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer Vis mer

Diagnose hos voksne

Legen kan sjekke en såkalt prikktest hvor man legger kjente allergener på kroppen og stikker et lite hull på huden under allergenet. En reaksjon påviser allergi. I tillegg kan legen ta blodprøver for å måle nivået av antistoffer i blodet, særlig IgE antistoffer. Høye nivåer indikerer allergier.

Forebygg allergi

Man kan forebygge pollenallergier ved å følge med på pollenvarsel, holde hus-og bilvinduer lukket under pollensesongen, bruke pollenfilter i bil hvis man kan, tørke klær inne eller i tørketrommel og ikke henge dem ute til tørk under pollensesongen, ikke klippe gress hvis man har en gressallergi, dusje og skifte klær etter å ha vært ute, bruke solbriller og skylle nese og øyne med saltvann.

LES OGSÅ: Allergisk sjokk, en livstruende allergisk reaksjon

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Behandling av pollenallergi hos voksne

Ved behandling av pollenallergier avhenger det litt av hvor alvorlige og begrensende symptomene er. Man kan bruke en eller flere medisiner samtidig. Husk å starte opp med medisinene før pollensesongen starter.

De vanligste medisinene er:

  • nesedråper som reduserer hevelse i neseslimhinnen
  • glukokortikoider som reduserer immunsystemets reaksjon globalt i kroppen og lokalt i nesen og øynene
  • antihistaminer som blokkerer histaminutløsning. Histaminer er substanser i celler som utløses ved skader og ved allergiske og inflammatoriske reaksjoner i kroppen og fører til symptomer som rennende nese, kløe, hoste og slimdannelse.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: IKT, AIAM, NAAF, MC, PubMed, WSJ

LES MER OM ALLERGI: