Pollenallergi – når skal du starte med medisinene?

Noen pollenallergikere er veldig plaget, og bør derfor starte medisinering i god tid. Ikke glem å sjekke pollenvarselet!

ALLERGIMEDISINER: Pollenvarselet gir deg daglige oppdateringer og kan være en god indikator. Foto: NTB Scanpix
ALLERGIMEDISINER: Pollenvarselet gir deg daglige oppdateringer og kan være en god indikator. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det viktigste for å redusere allergiske plager, er å unngå kontakt med det man ikke tåler. Når det gjelder pollenallergi, blir det vanskelig. Partiklene fra pollen spres med vinden, og fester seg til hud, hår og øyne. Symptomer på pollenallergi er vanligvis kløende, rennende nese og øyne, samt trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

Heldigvis finnes det mange ulike medisiner mot pollenallergi. De som er hardest rammet kan få allergivaksine, mens andre vil få nesespray, øyedråper og allergitabletter for å redusere plagene. Hva slags medisiner som er best for deg, skal vurderes av fastlegen din.

Nesespray kan være kjekt å ha: Mange pollenallergikere blir tette i nesa. Foto: NTB Scanpix
Nesespray kan være kjekt å ha: Mange pollenallergikere blir tette i nesa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Årets første pollenvarsel i februar

Du kan følge med på pollenvarselet. Varselet styres av to pollenanalytikere i Trondheim, som sørger for at det alltid er oppdatert og tilgjengelig for alle i hele Norge.

– Vi analyserer prøver fra målestasjonene hver dag mandag til fredag. Dermed kan man følge med på varselet en dag i forveien, bortsett fra i helgen, sier Trond Einar Brobakk, NAAFs forskerassistent på pollen.

Varselet merker hvor stor grad av spredning det er, og hva slags type pollen det er. Det kan være alt fra null spredning til ekstrem spredning.

– Ikke alle pollenallergikere reagerer like sterkt, det finnes ulike grader av allergi. Men er man veldig sensibel bør man følge med på om det er kraftig eller ekstrem spredning. Det er stort sett under bjørkesesongen det forekommer, sier Brobakk.

Allergi mot hund, katt og hest

Slik kan du få pollenvarsel til din mobil

For å forenkle hverdagen til en pollenallergiker finnes det flere hjelpemidler: Du kan motta gratis varsel på e-post, hvor du kan skreddersy varselet ved å velge pollentype og område.

NAAF har også en egen pollenapp til smerttelefon, som kan sende push-varsel når det er kraftig og ekstrem spredning for de ulike typene i ditt område.

Ulike pollenallergier:

Her kan du lese om de mest kjente pollenallergier i Norge:

Tidlig medisinering mot kraftig pollenallergi

Behandling av allergi består av medisinering av antihistaminer (forebyggende medisin mot allergi), etter legens anvisning. Start med allergimedisiner omtrent en uke før du forventer å bli eksponert for pollen. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende – selv om du føler deg helt fin en dag eller to, skal du ikke slutte med medisinene.

Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat
Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat Vis mer

– Hvis man er veldig mye plaget kan det være en fordel å starte tidlig, men hos de fleste holder det å starte med medisiner når symptomene begynner. Medisinene virker relativt raskt, sier Stein Helge Glad Nordahl, spesialist i Otorhinolaryngologi og overlege ved Fana Medisinske Senter. Otorhinolaryngologi er læren om øre-, nese- og halssykdommer.

image: 10 gode råd for deg som har pollenallergi

10 gode råd for deg som har pollenallergi

Allergivaksinen skal man begynne med om vinteren, og ved oppstart skal den tas ukentlig. Etter hvert må man komme tilbake annenhver måned for et nytt stikk.

– Allergivaksinen kan også gis til barn som er veldig plaget. Spesielt dersom barnet har astma i tillegg, forklarer Nordahl.

LES OGSÅ: Allergimedisin og bivirkninger

Snakk med legen din om pollenallergi

NAAF anbefaler å starte medisineringen én til to uker før oppstart av sesongen for den pollentypen man reagerer på.

– På den måten er kroppen best rustet for det som skal komme. Snakk med legen din – vær ambisiøs på egne vegne, og ikke aksepter unødvendig sykdom, sa Bo Gleditsch, daværende assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet, til Lommelegen i 2016.

Hvem får tilbud om allergivaksinering?

Tidligere assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet: Bo Gleditsch Foto: Privat
Tidligere assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet: Bo Gleditsch Foto: Privat Vis mer

Generelle råd ved pollenallergi

I pollensesongen er man også overfølsom for andre allergener og irritanter. Derfor er det lurt å være litt ekstra nøye med renholdet, og unngå sterke lukter slik som tobakksrøyk og lignende. Pass på at du ikke lufter huset når pollenutslippet er størst (fra morgen og til ut på ettermiddagen).

Pollenkorn setter seg fast i både hår og klær. Det kan hjelpe å skylle håret og bytte til rene klær etter man har vært ute. Unngå å tørke klærne utendørs midt på dagen, og husk at filter i ventilasjonssystemer i bolig og bil må skiftes eller rengjøres.

Skoleelever og studenter kan slite veldig på skolen dersom de har pollenallergi, og derfor kan man søke om forlenget eksamenstid (det må legges ved en legeerklæring av ny dato).

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilde: www.naaf.no

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

LES MER OM ALLERGI: