Øynene klør og nesa renner. Du kjenner tilstanden godt, for du har hatt det mange ganger før. Andre vil kanskje gjette på at det er en forkjølelse, men du vet bedre. Det er en reaksjon på pollen i lufta, og kan gi kraftige symptomer.
Pollenallergi er en vanlig form for allergi, og omkring hver femte person er plaget av pollenallergi i Norge i en eller annen grad. Hva bør man vite hvis man overveier en allergivaksine?
Hva er allergivaksine?
Allergivaksinasjon kalles også hyposensibilisering, eller spesifikk immunterapi. Behandlingen går ut på at man utsetter kroppen for små doser av det man er allergisk mot (allergenet) gjentatte ganger sånn at man oppbygger en toleranse.
Allergenet blir enten gitt som injeksjoner under huden, eller som smeltetabletter.
- Injeksjoner: Allergivaksinasjon med injeksjoner består av to faser. I den første «oppdoseringsfasen» mottar man injeksjoner med allergenet hver uke i åtte uker, med gradvis økte doser. I den neste fasen mottar man en vedlikeholdsdose hver åttende uke i tre år.
- Smeltetabletter: Behandling med smeltetabletter er blitt vanligere de siste årene. Her får man en smeltetablett som inneholder allergenekstrakt av pollen. Inntil videre er det kun utviklet smeltetabletter mot bjørk- og gressallergi. Man skal ta tabletten daglig i omkring tre år.

Dette må til for å få allergivaksine mot kjæledyr
Når skal man ta pollenvaksine?
Det er viktig å starte behandlingen i god tid hvis man skal ha effekt når allergisesongen går i gang.
Man skal nemlig ikke starte injeksjonsbehandling midt i pollensesongen, og oppdoseringen, hvor man gradvist får større doser gjennom de første ukene, skal være avsluttet før pollensesongen begynner.
For eksempel bør oppdoseringen av bjørk skje i perioden juli-februar, av burot i perioden oktober-april, og av gress i perioden september-april.
Det er viktig å starte behandlingen i god tid hvis man skal ha effekt når allergisesongen går i gang
Hvis man mottar behandling med smeltetabletter bør man begynne med disse minst fire måneder før pollensesongen går i gang.
Hvis man ønsker allergivaksinasjon mot pollen er det dessverre for sent i år. Man bør kontakte fastlegen i god tid, helst allerede til høsten, sånn at man er klar for allergisesongen neste år.
Hvem kan få behandlingen?
De fleste med allergi kan behandles effektivt ved hjelp av antihistaminer og lokale midler for øye- og nesesymptomer, og det er da ikke nødvendig med allergivaksinasjon.
Hvis symptomene derimot vedvarer på tross av korrekt bruk av allergimedisinene, og symptomene dessuten fører til redusert livskvalitet, er allergivaksinasjon verdt å overveie.
For at det er mulig å gjennomføre behandlingen er det viktig å vite eksakt hva man er allergisk mot, noe man finner ut av ved hjelp av en hudprikktest eller en blodprøve.
Det er mulig å bli vaksinert mot forskjellige typer pollen, herunder:
- Gress (injeksjon eller smeltetablett)
- Bjørk (injeksjon eller smeltetablett)
- Burot (injeksjon)
- Hassel (injeksjon)
- Or (injeksjon)

Mange er ikke klar over at dette er allergisymptomer
Hvem bør ikke få allergivaksine?
Barn under fem år blir ikke anbefalt allergivaksinasjon. Det samme gjelder mennesker med alvorlig lungesykdom, alvorlig atopisk eksem, dårlig kontrollert astma, alvorlige hjerte- og karsykdommer, immunologiske sykdommer eller kreftsykdom. Man bør heller ikke starte vaksinasjonen mens man er gravid.
Hvor mye koster allergivaksine?
Utgifter til pollenvaksiner blir refundert av folketrygden etter blåreseptforskriftene, såframt annen allergibehandling ikke har gitt tilstrekkelig effekt.

Planten bør fjernes fra hager
Hvor lenge varer allergivaksinen?
Effekt og varighet av behandlingen varierer individuelt, og det er ikke mulig å forutsi hvor god effekt man får.
Forskning viser imidlertid at effekten er minst like god eller bedre enn symptomlindrende medikamenter. For de fleste varer effekten i måneder eller år etter avsluttet behandling, og medfører en økt livskvalitet.
Effekten blir vurdert hvert år etter pollensesongen. Hvis behandlingen ikke har hjulpet etter ett år, bør man overveie å stoppe den.
Kilder:
1) Sundhed.dk – patienthåndbogen: immunterapi mod allergi 2) NAAF.no (Norges Astma og Allergiforbund): Allergivaksinasjon 3) Norsk legemiddelhåndbok: Allergenspesifikk immunterapi