Når på dagen er pollen verst?

Nivåene av pollen i lufta varierer fra dag til dag, men også fra time til time. Dette bør du vite for å unngå de verste symptomene.

POLLENALLERGI: På dager med mye pollen i lufta, kan symptomene være svært ubehagelige. Bilde: Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock / NTB
POLLENALLERGI: På dager med mye pollen i lufta, kan symptomene være svært ubehagelige. Bilde: Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tilhører du den ene millionen nordmenn som hver vår og sommer sliter med rennende nese, røde og hovne øyne, og nysing fra morgen til kveld? Pollenallergi er den vanligste form for allergi i Norge, og gir spesielt symptomer om våren og sommeren når pollen fra trær og busker fyller lufta.

Pollennivåene varierer fra dag til dag, men også fra time til time. Når på dagen er det egentlig mest pollen i lufta? Og hva kan du selv gjøre for å redusere symptomene?

Når på dagen er det mest pollen?

Generelt er det mest pollen i lufta på varme og tørre dager med vind. Pollenutslippet varer typisk fra morgenen til ut på ettermiddagen, med en topp i titiden på formiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen om kvelden.

«Pollenutslippet varer typisk fra morgenen til ut på ettermiddagen, med en topp i titiden på formiddagen»

Mengde pollen i lufta på de ulike tidspunktene varierer også avhengig av hvilken type pollen det dreier seg om.

  • Gress: starter med å frigi pollen om morgenen mellom klokka sju og klokka åtte. Gresspollen sprer seg over avstander på noen hundre meter.
  • Trær som hassel, bjørk og or: sender først pollen av sted midt på formiddagen. Til gjengjeld kan denne type pollen holde seg svevende i luften i dagevis, og bli fraktet over store avstander.
  • Burot: på varme, solrike dager frigir burot pollen mellom soloppgang og klokka ni om morgenen. Mengden av pollen i lufta stiger i takt med temperaturen gjennom dagen.

Påvirkes av værforholdene

Værforholdene har stor betydning for luftens innhold av pollen gjennom døgnet. Når sola står opp blir luften helt nede ved jorda varmet opp, og det får luften til å stige høyere opp sammen med pollen. Ved solnedgang skjer den motsatte prosessen.

I byene holder asfalten og husene på varmen og dermed også på pollen, og det kan derfor være mange pollenkorn i lufta om kvelden og om natta. Dette står i motsetning til utenfor byene, hvor pollennivåene typisk faller innen midnatt.

Når det regner fører vannet med seg pollen til jorda, og det vil derfor være mindre pollen svevende i lufta. Motsatt er det mest pollen i lufta på varme og tørre dager.

Pollen varierer med årstidene

Mengden pollen i lufta varierer avhengig av bosted og årstid. Om våren dominerer pollen fra trær som hassel, or og bjørk, mens om sommeren er det gress som utgjør den vanligste pollenkilden. Pollen fra burot dominerer på ettersommeren og høsten.

Det er store regionale forskjeller når det gjelder tidspunktet for pollen. Fordi pollensesongen følger årstidene, starter den senere jo lenger nord i landet, og jo høyere over havet man befinner seg. Klimaforandringer med milde vintre medfører en lengre pollensesong enn tidligere. Det er mindre pollen ved kysten.

Pollenvarsel

I Norge kan man følge med på nivåene av pollen i lufta ved hjelp av et pollenvarsel. Pollenvarselet leveres av Norges Astma- og Allergiforbund, og blir oppdatert hver dag. Det er mulig å få varselet sent til mobilen.

Pollenvarselet viser forventet pollenmengde i luften for de kommende dagene, og kan dermed forberede deg på hvor sterke symptomer du kan forvente deg.

Det er store individuelle forskjeller på hvilke pollenkonsentrasjoner ulike allergikere reagerer på. Hvis du følger med på pollentallene og samtidig noterer deg hvor mange symptomer du opplever ved de ulike pollentallene, kan du overvåke sykdommen og ta forholdsregler for å dempe plagene.

Hva kan du selv gjøre?

Er du plaget av pollenallergi er det flere tiltak du kan gjøre for å unngå kraftige symptomer.

  • Ta allergimedisin etter legens anvisninger.
  • Unngå hard trening utenfor når pollenspredningen er størst.
  • Unngå lufting med vinduer eller dører når pollenutslippet er størst. Eventuelt kan man bruke et pollennett man plasserer over vinduer og dører.
  • Vask ansikt og hender når du har vært ute.
  • Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  • Dekk håret og bruk solbriller når du er ute.
  • Vær oppmerksom på alkoholforbruk, da alkohol kan forverre symptomene.
  • Bruk eventuelt en pollenmaske
  • Ikke tørk klærne dine utendørs midt på dagen, da pollenkornene kan feste seg til tøyet.
  • Unngå sterk parfyme, tobakksrøyk, dieseleksos og svært luftforurensede områder, da dette kan forverre allergisymptomene.
  • Er du studerende kan du ha rett til forlenget eksamenstid. Dette krever en legeattest.
  • Hvis du har alvorlige symptomer på pollenallergi og allergimedisinen ikke virker, kan du overveie allergivaksinasjon.

Kilder:

1) NAAF.no: Fakta om pollenallergi 2) Store medisinske leksikon: pollenallergi 3) Astma-allergi.dk: Pollen gennem døgnet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer