Når bør du starte med medisin mot pollenallergi?

Pollenallergi kan være utrolig slitsomt å leve med. Riktig behandling og tidlig nok oppstart i sesongen kan gjøre en stor forskjell!

POLLENALLERGI: Mange frykter vår -og sommersesongen på grunn av plagsomme symptomer på pollenallergi. Foto: varuna / Shutterstock / NTB
POLLENALLERGI: Mange frykter vår -og sommersesongen på grunn av plagsomme symptomer på pollenallergi. Foto: varuna / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Pollensesongen står for døra, og truer med rennende nese, kløende øyne og tung pust for omkring hver femte person i Norge.

Er du en av dem som sliter med pollenallergi, bør du starte behandlingen tidlig nok. Men vil det egentlig si? Og hvorfor har det en betydning?

Start forebyggende behandling tidsnok

Det er viktig å starte behandlingen mot pollenallergi tidlig nok. Da unngår du alvorlige plager og får bedre effekt av medisinen. Antihistamin virker nemlig best om du begynner å ta medisinen noen dager før det er så mye pollen i lufta at du merker symptomer. Det gjelder også nesedråper og øyedråper med andre aktive stoffer enn antihistamin.

Det er derfor anbefalt at du starter behandling med medisin ei uke før det kommer mye pollen i lufta.

Det er viktig at du fortsetter behandlingen regelmessig gjennom hele pollensesongen, også på dager hvor du har få symptomer. Allergimedisinen virker nemlig forebyggende. Velbehandlet pollenallergi minsker også risikoen for at du utvikler astma i tillegg til allergien.

Allergi mot stueplanter kan gi den samme allergiske reaksjonen som ved pollenallergi. Typiske symptomer er nysing, samt øyne og nese som renner og klør. Video: Lommelegen Vis mer

Hvilken medisin skal du ta?

Den vanligste medisinen mot pollenallergi er behandling med antihistaminer, enten som tabletter eller mikstur. I tillegg er det vanlig med både nesedråper og øyedråper.

Hvis du ikke opplever nok effekt av antihistamin kan du forsøke inhalasjonspulver eller nesespray med kortikosteroider eller kromoglikat. Nesespray med kortison er trygt og effektivt mot kløe, nysing, renning og tetthet.

Det er viktig at du snakker med fastlegen din om behandling av pollenallergien din, og om den virker. Hvis allergimedisinen du får ikke har tilstrekkelig effekt kan legen hjelpe deg med å finne fram til andre behandlingsmuligheter, enten ved å skifte medisin, tillegge annen medisin eller justere dosering.

Allergivaksinasjon

Allergen immunterapi (allergivaksinasjon) er en mulighet for pollenallergikere, hvis symptomene er vedvarende og alvorlige. Da utsetter man kroppen for små doser av allergenet gjentatte ganger, slik at man bygger opp en toleranse. Behandlingen kan bli gitt som injeksjoner eller smeltetabletter.

Ved allergen immunterapi skal man gå i gang med behandlingen i god tid før allergisesongen. Injeksjonsbehandling består av to faser, og den første fasen med oppdosering av medisin skal være avsluttet før pollensesongen begynner. For eksempel bør oppdoseringen av bjørk skje i perioden juli-februar, av burot i perioden oktober-april, og av gress i perioden september-april.

Ved behandling med smeltetabletter bør man begynne med disse minst fire måneder før pollensesongen går i gang.

Les mer om tidspunktet for allergen immunterapi mot pollen.

Slik forebygger du best pollenallergi

  • Start med medisinen ei uke før det kommer mye pollen i lufta. Hold øye med pollenvarselet, og vær oppmerksom på tidlige symptomer.
  • Unngå pollen hvis det er mulig. Pollen er verst på varme, tørre dager med vind, og topper seg på formiddagen. Les disse 10 rådene for pollenallergikere.
  • Unngå irritanter som sterk parfyme, tobakksrøyk og annen røyk, luftforurensning og dieseleksos.
  • Reduser inntaket av alkohol, da alkohol kan forverre allergisymptomene.

Rettigheter ved allergi

Hvis du har allergisymptomer i minst tre måneder hvert år, kan du får allergimedisinen på blå resept. Pollenallergikere har også rett til forlenget tid til eksamen hvis du sørger for legeattest.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer