Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i frukten og grønnsakene. Dette kalles da kryssallergi.
- Det er særlig bjørkepollenallergikere som blir rammet, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet.
- Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i mat.
I følge Gunvaldsen får omkring 70 prosent av alle bjørkepollenallergikere reaksjoner på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Burot-allergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder.
- Som regel utvikles pollenallergien først, kryssreaksjonene kommer senere.
LES OGSÅ: Advarer foreldre mot selvdiagnostisering av matvareallergi

Symptomer fra munnhulen
Mange bjørkepollenallergiker vil oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Betegnelsen ”oralt allergisyndrom” anvendes ved matvareoverfølsomhet der lokale symptomer fra munnhulen dominerer.
- Noen opplever at det klør helt ut i ørene. Symptomene kan øke og spre seg til flere organer og i verste fall kan anafylaktisk sjokk oppstå, men dette er meget sjelden hos oss i Nord-Europa, sier Gunvaldsen.
LES OGSÅ:
- Matallergi det første leveåret
- Matallergi og intoleranser hos barn 1-12 år
- Matallergi og intoleranser hos voksne
- Hold deg unna maten du reagerer på
Nasjonalforeningen for folkehelsen viser på sine hjemmesider til en undersøkelse av pollenallergikere, hvor 46 prosent av bjørkepollen-allergikerne reagerte på hasselnøtter. Samme undersøkelse viste at 39 prosent av dem som var allergisk mot bjørkepollen, også reagerte på epler.
De understreker også at det ikke bare pollenallergikerne som kan være plaget av kryssreaksjoner. Også de som lider av innsektallergi, kan kryssreagere. Det vanligste er mot skalldyr. Og lider du av latexallergi, kan du kryssreagere på banan, kiwi og avokado.
I følge Astma- og allergiforbundet er den beste kuren mot kryssallergi å rett og slett holde seg unna matvaren man reagerer på.
- Legemidler spiller en underordnet rolle i den forebyggende behandlingen av kryssreaksjoner. Man kan forsøke antihistaminpreparater, men effekten er usikker. Immunterapi med matvareallergen er ennå ikke praktisk mulig, men kan tenkes som en mulighet i fremtiden. Nye studier tyder på at immunterapi med bjørkepollenallergen kan ha positiv virkning på kryssreaksjonene, sier Gundersen.
Ved kryssreaksjon på en matvare, reagerer man ikke nødvendigvis på de øvrige matvarene på kryssallergilisten.
- Som oftest tåles matvaren kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Det anbefales å holde seg unna den maten eller de matsortene man får reaksjoner fra. Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien. Det er ingen grunn til at bjørkepollenallergikere skal unngå rå frukt og grønnsaker for sikkerhets skyld.
- Ved middallergi forekommer det av og til kryssreaskjoner med skalldyr og bløtdyr
- Ved lateksallergi kan man ha kryssreaksjoner med kiwi, avokado og banan
- Ved gresspollenallergi viser allergitester ofte positivt utslag på hvete og belgfrukter, men dette er sjelden forbundet med allergisymptomer
Kilde: Astma- og allergiforbundet
LES MER OM ALLERGI:
- Allergivaksinering
- Pollenallergi hos barn
- Pollenallergi hos voksne
- Symptomer på pollenallergi
- Når skal jeg begynne med medisinene mot pollenallergi?
- Allergi mot husstøvmidd
- Allergi mot dyrehår: hund, katt, hest, kanin
- Mange reagerer på parfyme
- Allergisk sjokk
- Kryssallergi
- Allergi kan utløse eller forverre astma
- Matvareallergi
- Laktoseintoleranse
- Atopisk eksem
- Allergiplager i øyne og nese