Hva er burotallergi?

Typisk gir det allergisymptomer i nese og øyne sent på sommeren. Fjern planten hvis den vokser i hagen din.

POLLENBOMBE: En plante har mange blomster, og kan produsere opp til 700 000 frø. Foto: PhotoJanski / Shutterstock / NTB
POLLENBOMBE: En plante har mange blomster, og kan produsere opp til 700 000 frø. Foto: PhotoJanski / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er burot?

Burot er en plante som heter Artemisia vulgaris på latin og mugwort på engelsk. Planten er flerårig og sprer seg med frø. En plante kan ha opptil 700 000 frø. Burotpollen kan dessuten spres hele 100–200 meter fra voksestedet, så det er ikke rart at planten sprer seg raskt. (2) Planten kan skape problemer for dem som har pollenallergi.

Her er oversikten over vanlige trær og planter i Norge som kan forårsake allergi.

Hvor vokser burot?

Ugressplanten finnes i sør og helt opp til Nord-Trøndelag og er i ferd med å bli noe vanligere i Nord-Norge. Burot vokser på jorder og enger, langs veikanter, gjerder og hekker, på tomtearealer og avfallsplasser.

Hvordan ser burot ut?

En voksen plante kan bli mellom 0,5 – 2,0 meter høy planten produserer store mengder pollen. Oversiden av bladene er grønne, og undersiden lys, nesten hvitaktig. Stengel er rødbrun.

Ragweed er en annen plante pollenallergikere frykter vil etablere seg i Norge.

SESONG FOR BUROT: Planten blomstrer fra sensommer. Foto: Mr. Meijer / Shutterstock / NTB
SESONG FOR BUROT: Planten blomstrer fra sensommer. Foto: Mr. Meijer / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er burotallergi?

Pollen fra burotplanten er ørsmå partikler som spres med vinden. Pollen pustes inn i luftveiene og fester seg til hud, hår og øyne. De som ikke har allergi vil ikke reagere på partiklene, men for en som har pollenallergi mot burot vil immunforsvaret i slimhinnene aktiveres, og det oppstår da allergiplager i øyne og nese.

image: Tegn på at du er allergisk mot gress

Tegn på at du er allergisk mot gress

Hvor vanlig er allergi mot burot?

Hele 200 000 nordmenn reagerer på burot (1). Hvis du er allergisk mot pollen fra bjørk eller gress, er det også sannsynlig at du kan reagere allergisk på pollen fra burot.

Hva er symptomene?

Symptomene er de samme som ved andre pollenallergier:

  • Kløe inese
  • Rennende nese
  • Kløe i øyne
  • Rennende øyne

I tillegg kan det være andre, mer generelle symptomer:

image: Mange er ikke klar over at dette er allergisymptomer

Mange er ikke klar over at dette er allergisymptomer

En av flere pollenallergier

Hvis du har pollenallergi kan du være allergisk mot ulike pollen fra or, hassel, bjørk, burot og gress. I tillegg er noen allergiske mot pil, selje, vier og muggsoppsporer. Du kan være allergisk mot en sort, flere eller alle, dette er individuelt. Det er ikke mulig til enhver tid å sjeldne mellom hvilke type pollen man reagerer på, men ved å se på denne tabellen, kan du se hvilke type pollen som er dominerende til ulike tider.

Når blomstrer burot?

Burot er en plante som blomstrer sent; fra slutten av juli til rundt 20. august. Det er derfor først på sensommeren man får allergisymptomer hvis man er allergisk mot burot. Følg med på Pollenvarselet!

10 råd til deg som har pollenallergi.

Te og urtemedisin

Burot hadde i eldre tid stor betydning som medisinplante. Noen bruker fortsatt planten i urtemedisin, eller mer uvanlig – som krydder eller te. Inntak av dette bør selvsagt unngås hvis man er allergisk.

MAT MED BUROT: Ikke ta sjansen hvis du er allergisk. Foto: NTB Scanpix / Shitterstock
MAT MED BUROT: Ikke ta sjansen hvis du er allergisk. Foto: NTB Scanpix / Shitterstock Vis mer

Burot og kryssallergier

Har du allergi mot burot, har du større sannsynlighet for en del andre allergier, dette kalles kryssallergi. Se hvilke kryssallergier som er vanlig ved burotallergi.

Økende problem

Planten var tidligere vanligst i Sør-Norge, men nå er den i ferd med å spre seg til hele landet, derfor er den et økende problem.

Tidligere sprøyting mot ugress i kornområdene enn det som før var vanlig, og redusert jordarbeiding, er viktige årsaker til at burot har tatt seg opp de senere år. (2)

image: Elveblest kan oppstå hvor som helst på huden

Elveblest kan oppstå hvor som helst på huden

Fjern plantene i ditt nærområde

Lokal fjerning av blomstrende burot kan hjelpe til med å redusere plagene for pollenallergikere. (2)

Du kan ta roten av problemet – bokstavelig talt – ved å fjerne plantene fra hagen og nærområdet ditt. Da unngår du at den enkelte plante produserer store mengder frø som spres i nærheten av moderplanten.

Planten starter veksten allerede i juni som kan være en god tid å starte fjerning av buroten. Det hjelper nemlig både å luke og slå den. Fjernes planten med rot og puttes rett i plastposer, hindres pollenspredningen også for kommende år. Norsk Astma- og Allergiforbund oppfordrer publikum til å fjerne burot rundt skoler, barnehager, sykehus, boligområder og andre steder der pollenallergikere og astmatikere oppholder seg. (1)

Ulike typer pollenallergier:

Her kan du lese om de andre kjente pollenallergier:

Kilder:

1) Astma og Allergiforbundet: Pollenallergi, burot. Oppdat. 12.07 2021 2) NIBIO: Plantevernleksikonet Oppdat. 17. februar 2021 3) LHL.no