Førstehjelp ved vepsestikk

De fleste tåler å bli stukket av veps, bie eller humle, selv om det kan gjøre vondt. Noen kan få en sterk allergisk reaksjon, i verste fall en med døden til følge.

Vepsesesong: Om sensommeren og høsten er vepsen til bry for mange. Foto: NTB Scanpix
Vepsesesong: Om sensommeren og høsten er vepsen til bry for mange. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sensommeren er høysesong for veps – den er sløv og på utkikk etter mat, og kan komme til å stikke om den føler seg truet.

– De fleste tåler et vepsestikk, men de som er svært uheldige kan få allergisk sjokk som i verste fall kan føre til død. Dødsfall skjer heldigvis svært sjelden – maks én eller to ganger årlig i Norge, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet, tidligere sagt til Lommelegen.

De fleste tåler vepsestikk bra

Hvor kraftig man reagerer på et vepsestikk kan variere fra person til person. Det er vanlig at stikkstedet blir rødt og vondt, men det vil gi seg relativt raskt, ifølge Ottesen.

– Vepsegift løser opp celler slik at man får underhudsblødninger. Derfor vil stikkstedet etter hvert bli blått og gult, noe som kan ligne på blåmerker.

Det kan virke lindrende å holde noe kaldt mot huden der man har blitt stukket. Det dummeste man kan gjøre er å klø seg til blods.

– Dersom man klør slik at man begynner å blø, kan andre bakterier føre til infeksjoner i huden – dette har ikke noe med selve vepsestikket å gjøre, forklarer Ottesen.

Avdelingsdirektør ved FHI: Preben Ottesen Foto: Privat
Avdelingsdirektør ved FHI: Preben Ottesen Foto: Privat Vis mer

Symptomer på allergisk sjokk

Symptomene på allergisk sjokk utvikles raskt etter ett stikk, oftest i løpet av fem minutter. Allergisk sjokk kan gi mange ulike symptomer, men følgende er hyppigst ved insektstikk:

  • Akutte symptomer fra huden: Elveblest med hevelse, rødhet og kløe. Hos mange barn er dette det eneste symptomet på en generell allergisk reaksjon.
  • Symptomer fra luftveiene: Akutte symptomer på hevelse i luftveiene og sammentrekning av de nedre luftveiene (bronkiekonstriksjon). Hes stemme, tungpusthet og hvesing.
  • Symptomer fra hjerte-karsystemet: Lavt blodtrykk, svimmelhet eller i verste fall bevissthetstap (besvimelse).

Førstehjelp

60 prosent av de som får en slik reaksjon, vil dø i løpet av den første halvtimen – derfor er det livsviktig med rask hjelp.

Ring 113 og få veiledning hva du skal gjøre mens du venter på ambulanse, hvis du mistenker at en person utvikler allergisk sjokk. Førstehjelpen vil avhenge av hvilke symptomer vedkommende har. Det viktigste du kan gjøre er å sørge for at personen raskest mulig får komme til lege og få medisiner som kan dempe den allergiske reaksjonen.

SYKEPLEIER OG ALLERGIEKSPERT: Helle S. Grøttum Foto: Eirik Harstad
SYKEPLEIER OG ALLERGIEKSPERT: Helle S. Grøttum Foto: Eirik Harstad Vis mer

Vepsestikk i munn og svelg skal alltid tas på alvor

Vepsen blir slapp på sensommeren og høsten, og derfor stikker den oftere. Det er ikke så mye blomster å livnære seg på – derfor går den etter søt mat på bordet.

Det som er skummelt er at vepsen kan sette seg på mat og drikke.

- Dersom den havner i en brusboks, kan det være vanskelig å se, og dermed kan det være fare for at den blir med i svelget, sier Helle S. Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og allergi.

Et vepsestikk i munn og svelg kan være livsfarlig, da man kan hovne opp slik at luftveiene blir blokkert.

– Dersom det skjer, må man kontakte lege med det samme. Allergitabletter kan hjelpe. Har man blitt stukket andre steder på huden kan kortisonsalve virke lindrende.

LES OGSÅ: Førstehjelp ved hoggormbitt

image: Allergi mot vepse- og bistikk

Allergi mot vepse- og bistikk

Dette bør du gjøre hvis du har allergi

Noen kan bli mer og mer allergiske desto eldre de blir. De som vet at de er allergiske mot veps- eller biestikk, bør ha med seg en adrenalinsprøyte.

- Hvis du er i faregruppen bør du gå til legen og få resept på en selvinjiserende sprøyte med adrenalin. Denne må man ha med seg gjennom hele sesongen, sier Ottesen.

Allergivaksinering

– Man kan også «lure immunsystemet» ved å få tilført veldig små doser av det stoffet man er allergisk mot, såkalt hyposensibilisering. Etter hvert øker man dosen, slik at man med tiden blir mer tolerant og dermed får svakere allergiske reaksjoner.

LES OGSÅ: Allergi kan utløse eller forverre astma

Hva er forskjellen på veps, bie og humle?

Veps og bier er i den samme insektkategorien, men tilhører forskjellige familier, og har forskjellige gifter.

– Vepsen har glatt brådd, og kan stikke flere ganger dersom den får mulighet til det. Bien har såpass kraftig mottaker, slik at brådden blir sittende igjen der den stikker, og den dør, sier Ottesen.

Humler kan også stikke, de har også en liten brodd. Noen sier at humlen ”brenner”, men fakta er at stikk av humler, bier og veps vil oppleves ganske likt, ifølge Sml.no. Humlene er meget fredelige dyr, og de stikker derfor bare hvis de er direkte truet, hvis man ødelegger deres bol eller ved et uhell klemmer dem. Humlestikk er derfor langt sjeldnere enn vepsestikk og bistikk.

image: Insektbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

Insektbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

Forebyggende råd mot veps

Det er lurt å dekke til mat som skal stå ute, og ikke gå ifra brus- og ølbokser som allerede er åpnet. Man bør være nøye med å se til at ingen veps eller bie har sneket seg opp før man drikker, ifølge Grøttum.

– Mitt beste råd er å følge nøye med på det man spiser og drikker. I butikker som har frukt og grønnsaker stående utendørs, kan man ofte se masse veps, spesielt på moreller og kirsebær. Er man allergisk kan det være lurt å unngå moreller, det nesten garantert vil tiltrekke seg veps.

Dersom det er mye veps der man bor, kan man sette opp noe søtt et stykke unna der man oppholder seg, slik at det tiltrekker seg veps.

– Man kan også bruke sprayflasker med vann. Sprayer man vann på vepsen, vil den tro at det regner og dermed trekke seg unna, sier Grøttum.

LES MER OM ALLERGI:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-