Flere kan få pollenallergi

Og de som allerede er allergiske blir mer plaget.

En av de mange konsekvensene klimaendringer kan få er at flere av oss blir allergiske mot pollen.

Og ikke bare kan flere få pollenallergi – de som allerede er allergiske mot pollen kan bli enda mer plaget, viser en ny studie ifølge Dagens Medisin.

Klimaendringene vil nemlig føre til at personer som er allergiske mot bjørk, gress og burot får flere symptomer, i tillegg til at de blir mer utsatt for å utvikle allergi mot ”nye” pollentyper. Disse nye typene er de samme som kan føre til flere allergikere.

Varmere vær og mer CO2Artikkelforfatterne viser til at pollensesongen for bjørk starter gjennomsnittelig tre uker tidligere og at or og hassel gir pollenplager fem-seks uker tidligere enn for 30 år siden. I tillegg har FNs klimapanel funnet ut at CO2-innholdet i lufta vil dobles og at temperaturen vil stige med mellom to og fire grader frem mot år 2100.

Det varmere været vil nødvendigvis føre til at nye vekster slår rot, og det økte CO2-innholdet i lufta har i seg selv stor betydning. CO2 er nemlig avgjørende for planters vekst, så mer CO2 i lufta vil føre til at plantene vokser mer - og dermed produserer mer pollen.

Nye vekster også i Norge?Et konkret eksempel er planten beiskambrosia, som er i slekt med burot. Denne planten gir kraftig pollenallergi, og er nå på full frammarsj i Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge pollenforsker og biolog Halvard Ramfjord, som er seniorforsker i Norges Astma- og Allergiforbund, er det foreløpig for kaldt i Norge for beiskambrosia, men ved en temperaturøkning på tre-fire grader vil vi også vil kunne få denne planten i Norge.

- Pollenallergikere vil kunne få flere plager, og flere vil få pollenplager, sier Ramfjord til Dagens Medisin.

- Pollensesongen for or og hassel vil også kunne starte tidlig i februar og ikke ta slutt før i oktober.

Studien er publisert i den danske legeforeningens tidsskrift Ugeskriftet.