Behandling av pollenallergi

Riktig medisin er viktig for å forebygge eller redusere symptomer ved pollenallergi. I dag finnes det flere ulike behandlingsalternativer: Tabletter, nesespray, øyedråper, inhalasjonsspray og allergivaksinering.

MEDISINER MOT POLLENALLERGI: Nesespray, øyedråper og tabletter er den vanligste behandlingen for pollenallergi. Men det finnes også flere muligheter hvis dette ikke gir god nok lindring. Foto: NTB SCANPIX / Shutterstock.
MEDISINER MOT POLLENALLERGI: Nesespray, øyedråper og tabletter er den vanligste behandlingen for pollenallergi. Men det finnes også flere muligheter hvis dette ikke gir god nok lindring. Foto: NTB SCANPIX / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.


Pollenallergi kan være både plagsomt og slitsomt, og kan for mange gå ut over livskvaliteten. Øynene og nesen renner og klør, man blir uopplagt og trøtt og flere sliter også med tung pust og mye slim. Heldigvis finnes det hjelp.

NESESPRAY OG ØYEDRÅPER: Ikke alle trenger allergitabletter. Nesespray brukes til forebygging og behandling av allergi, øyedråper brukes ved allergisymptomer fra øyne. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
NESESPRAY OG ØYEDRÅPER: Ikke alle trenger allergitabletter. Nesespray brukes til forebygging og behandling av allergi, øyedråper brukes ved allergisymptomer fra øyne. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Rammer stadig flere

- Antihistaminer, øyedråper, nesespray, singulair mot sliming og astmamedisiner er i dag de vanligste behandlingsformene for pollenallergi, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). - Det er også noen som tar kortisontabletter og kortisonsprøyte, legger hun til.

Så fort snøen forsvinner får NAAF henvendelser fra folk som er plaget med ulike symptomer i pollensesongen.

- Dette er en allergi vi ser er økende i Norge. I henhold til resept-registeret hentet nesten 1 million nordmenn ut antihistaminer i fjor. Det er en stor økning, påpeker Bistrup.

LES OGSÅ: Symptomene på pollenallergi

ANNA BISTRUP er helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: June Witzøe
ANNA BISTRUP er helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: June Witzøe Vis mer

Men ifølge NAAF er det mange som sliter unødig med plager fra pollenallergi.

- Vi mener at det er langt flere som burde få tilbud om allergen immunterapi (allergivaksinasjon) siden dette kan gjøre mange tilnærmet symptomfrie.

LES OGSÅ: Når på året skal jeg begynne med allergimedisin?

Allergier er blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

Allergivaksinasjon

Mange pollenallergikere opplever at de tradisjonelle behandlingsformene ikke gir god nok effekt. De siste årene har derfor allergen immunterapi, eller allergivaksinasjon, blitt stadig vanligere.

TORGEIR STORAAS er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus.
TORGEIR STORAAS er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus. Vis mer

- Dette er den eneste reelle behandling av pollenallergi som fører til økt toleranse og mindre følsomhet for pollen, sier Torgeir Storaas som er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus.

Behandlingen skjer ved at allergenet tilføres enten som injeksjoner eller tabletter/dråper over flere år, forklarer han.

- Effekten av allergen immunterapi er veldig god for de aller fleste med pollenallergi, men behandlingen er tidkrevende og tar i dag rundt tre år.

Han mener det er viktig å presisere at dette ikke er det samme som å sette en sprøyte med kortison, som er noe de gjerne fraråder.

- Kortisonsprøyter kan gi en effekt i hele kroppen, de kan forstyrre vår naturlige hormonbalanse og kan av og til gi kraftige bivirkninger eller komplikasjoner.

Helsenorge.no skriver også at kortisonsprøyter ble i mange år brukt mot pollenallergi, men er ikke lenger anbefalt.

Symptomer fra øynene kan være vanskelig å behandle

- Vi får gjerne spørsmål fra de som allerede har prøvd flere ulike råd og behandlinger, og likevel har mye plager, forteller Storaas.

- Noe av det vanskeligste er ofte å hjelpe dem med mye øyesymptomer, forklarer han, og det hender det kan være aktuelt å henvise videre til øyelege for behandling med øyedråper som krever oppfølging av øyelege.

Ekstra oppfølgning ved pollenallergi og astma

I tillegg er det mange pollenallergikere som også har astma, og som dermed kan trenge ekstra oppfølging rundt det.

- Typisk ved astma er tung pust med piping og/eller hosting. Det er ikke uvanlig at man våkner om natten med dette, eller får det etter anstrengelse. Mange har astmasymptomer bare i pollensesongen.Har man astmasymptomer eller mange i familien har astma, kan det være ekstra viktig å få behandling med allergen immunterapi. Studier har vist at allergen immunterapi kan hindre utvikling av andre allergier og redusere risikoen for utvikling av astma, sier Storaas.

Kan gå ut over eksamen


Både barn og voksne kan få pollenallergi. Symptomene er de samme for alle aldersgrupper og det er heller ingen større forskjeller i behandlingsformene.

- For de mindre barna finnes antihistamintabletter som mikstur eller smeltetablett. Men barn kan også få allergen immunterapi, sier Storaas.

Når det gjelder ungdom er dette en ekstra utsatt gruppe fordi pollenallergi ofte kommer midt i eksamensperioden. Studier viser at studenter med pollenallergi risikerer opptil én karakter lavere på eksamen hvis den tas i pollensesongen.

- Da er det spesielt viktig å komme i gang tidlig med allergimedisinene, og ta de helt fast, og i høy nok dosering. Kortison nesespray kan for eksempel tas med 2 doser i hvert nesebor både morgen og kveld, sier Storaas som mener ungdom med pollenallergi bør få en legeerklæring slik at de kan søke om ekstra tid på eksamen.

LES OGSÅ: Tidlig pollenallergi? Da er det ikke bjørk, men disse tretypene du reagerer på

GRETHE AMDAL, sykepleier hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) får mange henvendelser fra folk som har pollenallergi.
GRETHE AMDAL, sykepleier hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) får mange henvendelser fra folk som har pollenallergi. Vis mer

Må huske å ta medisinene

Grethe Amdal jobber som sykepleier hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). I pollensesongen merker de alltid en økt pågang fra personer som strever med å finne den riktige behandlingen for plagene.

- Det er individuelt hvilke medisiner man trenger, og derfor er det viktig at du har en god dialog med fastlegen din. Noe av det viktigste med allergibehandling er å huske å ta medisinen regelmessig også på dager med lite plager. Dette er viktig for å få mest mulig hjelp av medisinene, sier Grethe Amdal. Hun minner også om at det er viktig å tenke forebyggende.

- Start med allergitabletter (antihistaminer) og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning. ◦Øyendråper benytter du først når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt, sier hun og legger til: - Om du ikke har god nok effekt av medisinene dine, få en ny gjennomgang hos fastlegen din for utprøving av andre typer. Noen ganger må man være tålmodig før man finner de som passer best!

Dråper under tungen

Amdal trekker også frem allergivaksinasjon som et godt alternativ når tradisjonell behandling ikke fungerer optimalt.

- Som en av de første i landet tilbyr LHL Sykehuset på Gardermoen en ny, smertefri allergivaksine. Det er en god nyhet for de som ønsker å behandle sin allergi og få en lettere hverdag med færre allergisymptomer.

Vaksinen, Staloral, gis i form av dråper som legges under tungen. Oppstart skjer etter allergiutredning i poliklinikk eller hos spesialist.

- I motsetning til vaksine med sprøyter gjennomføres behandlingen hjemme. Man kan vaksiner mot tre- og gresspollen, men også mot flere andre ting, sier hun.

LES MER OM ALLERGI:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer