Allergivaksine: Behandlingstiden er lang, men effekten er god. Foto: NTB Scanpix
Allergivaksine: Behandlingstiden er lang, men effekten er god. Foto: NTB ScanpixVis mer

Allergivaksinering

Mange nordmenn sliter med kraftig allergi, og kunne ha hatt god effekt av allergivaksinering. For pollenallergikere er oppstart om høsten beste tidspunkt.

Allergivaksinering, også kalt hyposensibilisering, kan brukes på pasienter som har en kraftig allergi, og som ikke får god nok effekt av allergimedisiner. Vanligvis får disse pasientene sprøyter, men personer med gresspollenallergi kan få tabletter.

– Det vanligste er å vaksinere pasienter med allergi mot gress og bjørk, men det kan også gis for allergi mot hund, katt, husstøvmidd, allergi mot vepsestikk, og så videre, sier Stein Helge Glad Nordahl, spesialist i otorhinolaryngologi og overlege ved Fana Medisinske Senter.

Vaksinen inneholder stoffer som pasienten er allergisk mot (allergener). Allergendosen som blir gitt økes langsomt over flere uker. Målet er å øke kroppens immunitet, for å redusere eller fjerne allergiplagene etter hvert.

– Behandlingen varer i tre til fem år, og gir vanligvis noe effekt allerede det første året.

- Effekten blir enda bedre etter ytterligere behandling.

Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat
Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat Vis mer

Når på året kan jeg starte med allergivaksinering?
Behandlingen skal ikke startes i pollensesongen og bør derfor startes høst eller tidlig vinter. Det første halvåret vil man vanligvis få en vaksine i uken. Kilde nhi.no

De fleste kan få allergivaksinen

Kortisonsprøyter mot allergi er ikke det samme som allergivaksinasjon, da kortisonsprøyter kun benyttes i situasjoner der det er behov for rask behandling av alvorlige symptomer, og der man ikke kommer i mål med annen behandling.

De aller fleste kan allergivaksineres, bortsett fra barn under fem år, pasienter med dårlig kontrollert astma, alvorlig hjerte- og karsykdommer eller kreftsykdom.

– Gravide kan få vaksinen dersom behandlingen startet opp før graviditeten. Vi starter ikke vaksinasjon under graviditet, sier Nordahl.

Må starte allergivaksineringen på høsten

Vaksineprogrammet må starte på høsten, når pollensesongen er over. Da har man rukket å bygge litt motstand når pollensesongen starter igjen året etter, og over 90 prosent opplever at de er bedre eller mye bedre allerede første sesongen.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund: Lene Gunvaldsen Foto: Privat
Kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund: Lene Gunvaldsen Foto: Privat Vis mer

Det kan derfor være lurt å snarlig ta kontakt med lege nå, hvis du ønsker å vaksinere deg, innen neste pollensesong.

– Det er altfor få som får tilbud om vaksine. Mange flere kunne hatt god effekt av denne behandlingen, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund.

Har man god nok effekt av vanlige allergimedisiner, holder det. Men er ikke det nok, må man dra til fastlegen sin og be om utredning for vaksinasjon.

– Legen må da henvise pasienten til en spesialist, som så vurderer om pasienten kan få vaksinasjon, sier Gunvaldsen.

Les mer om pollenallergi, og når du bør starte med medisinene dine.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Ukentlig vaksinering i starten

Hvis man tar vaksine mot bjørk, må man dra til legen og få sprøyte en gang i uken de første åtte ukene. Deretter må man dra en gang annenhver måned for påfyll i tre til fem år.

– Tar man vaksine mot gresspollen, får man smeltetabletter man tar hver dag. Det kan man gjøre hjemme, og behandlingen er ikke mer krevende enn å ta vanlige allergimedisiner, sier Gunvaldsen.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Behandlingen utføres hovedsakelig av spesialister innen lungemedisin, øre-nese-hals og barneleger med allergologisk spesialkompetanse. Det finnes en viss risiko for bivirkninger, derfor skal man ikke forlate behandlingsstedet før det har gått 30 minutter etter siste dosering.

Utgifter til pollenvaksiner refunderes av folketrygden etter blåreseptforskriftene. Man har krav på fri fra skole/jobb når man skal til spesialist for første gang.

– Hvis pasienten er så dårlig på vaksinedagen at han/hun ikke kan jobbe, kan legen som gir vaksine sykemelde pasienten denne dagen.

Kilde: www.nhi.no og www.naaf.no

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

LES MER OM ALLERGI: