Allergisk sjokk

Et anafylaktisk sjokk oppstår ved at man får en sterk reaksjon på noe man reagerer allergisk på. Tilstanden er potensielt livsfarlig, og pasienten må få hjelp umiddelbart.

ALLERGISK SJOKK: Ved allergisk sjokk vil man få pustevansker og kvelningsfornemmelse. Foto: NTB Scanpix
ALLERGISK SJOKK: Ved allergisk sjokk vil man få pustevansker og kvelningsfornemmelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Allergisk sjokk, også kalt anafylaksi, er den sterkeste allergireaksjonen man kan få etter å ha blitt eksponert for noe man er allergisk mot. Den oppstår akutt, og kan være livstruende.

Det antas at omkring én av tusen voksne, og én av 170 barn opplever en anafylaktisk episode, og av disse vil én av 12 oppleve en ny reaksjon.

Hva som skjer ved allergisk sjokk

Det som skjer ved en anafylaktisk episode er at stoffet man reagerer på bindes til en type celler i kroppen (mastceller), og ødelegger disse. Fra de ødelagte cellene skilles det ut stoffer som skaper de kraftige reaksjonene.

Den allergiske reaksjonen fører til at det lekker væske fra blodårene og ut i vevet utenfor blodårene, og en kraftig betennelsesreaksjon oppstår. Hud og slimhinner hovner opp, væske samler seg under huden, rundt øyne og andre steder. Blodsirkulasjonen svikter, og man går i sjokk.

De fleste organer i kroppen blir rammet. Sviktende blodomløp og trange luftveier kan gi uvelhet, svimmelhet, besvimelsestendens, pustevansker og kvelningsfornemmelse. Noen typer allergier gir kraftig reaksjon, og noen kan altså i verste fall reagere med allergisk sjokk.

LES OGSÅ: Allergi mot nøtter kan gi kraftig reaksjon

HOVEN: Kvinne som har hovnet opp rundt øynene etter kraftig allergisk reaksjon på bistikk.  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HOVEN: Kvinne som har hovnet opp rundt øynene etter kraftig allergisk reaksjon på bistikk. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Symptomer på allergisk sjokk

  • Generell hudkløe, rødme eller nesleutslag/vabler (elveblest)
  • Rennende nese, nysing, pustebesvær som kan begynne med tranghetsfølelse i halsen og brystet, gradvis utvikling til heshet og pustebesvær med hoste eller astma
  • Eventuell omtåket og almennpåvirket
  • Uro eller angst
  • Varmefølelse, hjertebank
  • Magesmerter og brekninger
  • Ved blodtrykksfall: blekhet, kaldsvette og eventuelt bevisstløshet.
  • Krampe

Kilde: Helsenorge.no

Hva kan utløse allergisk sjokk?

– Hovedsakelig matvarer, insektsstikk og allergiske reaksjoner på medikamenter, utløser allergisk sjokk, sier Johan-Arnt Hegvik, lege ved intensiven på St Olavs Hospital.

Allergisk sjokk er livstruende

Allergisk sjokk er en livstruende tilstand, og personer som blir rammet trenger umiddelbar behandling, og man bør snarest ringe 113. Ved rask hjelp vil de aller fleste klare seg gjennom anfallet, og komme til seg selv igjen relativt raskt.

Etter å ha vært i kontakt med det man er allergisk mot, vil anfallet vanligvis oppstå etter kun få minutter. Det kan ta opptil en time.

EPIPENN: Fast følgesvenn for mange som reagerer allergisk på for eksempel insektsstikk eller nøtter. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
EPIPENN: Fast følgesvenn for mange som reagerer allergisk på for eksempel insektsstikk eller nøtter. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Førstehjelp ved allergisk sjokk

Tidlige symptomer kan være kløe i hodebunn, øreganger, håndflater og fotsåler, elveblest (røde hevede områder i huden), merkbar slapphet eller svimmelhet, samt uro eller angst. Deretter vil luftveier bli trangere, og man kan oppleve varmefølelse, hjertebank, blekhet og kaldsvetting.

- Ring 113!

– Hvis en person får allergisk sjokk skal vedkommende være i ro, og ligge ned hvis pusten tillater det. Hvis personen er utstyrt med adrenalin, slik som EpiPen, gis dette som avtalt med lege, sier Hegvik.

Aud Berstad, allergolog ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssykehus, sier at en person som har kjent risiko for anafylaksi alltid skal ha adrenalin i nærheten.

– Dersom anafylaksi skjer for første gang, skal personen legges ned med beina opp, men med hodet litt hevet dersom det foreligger pustebesvær. Ring 113.

EpiPen: EpiPen skal gis ved allergisk sjokk. Foto: NTB Scanpix
EpiPen: EpiPen skal gis ved allergisk sjokk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oppfølging etter anafylaktisk episode

Alle tilfeller av allergisk sjokk skal oppfattes som alvorlig, og pasienten skal få hjelp umiddelbart.

– Allergisk sjokk er potensielt livsfarlig, og det er umulig å forutsi alvorlighetsgrad i forbindelse med en akutt reaksjon, forklarer Berstad.

Etter en mistenkt anafylaksi der det er gitt behandling, skal pasienten alltid observeres en viss periode – hvor og hvor lenge er noe avhengig av situasjonen og lokal organisasjon, for eksempel har mange legevakter mulighet for observasjon i inntil ett døgn.

– Det er viktig at pasienten er sikkert stabilisert før hjemreise. Det skal være vurdert hvorvidt det trengs EpiPen for eget bruk, og i så fall gitt instruks om det. Pasientens fastlege skal ha rapport, og det skal henvises til spesialist i allergi for utredning, sier Berstad.

Allergolog ved seksjon for klinisk spesialallergologi: Aud Berstad Foto: Privat
Allergolog ved seksjon for klinisk spesialallergologi: Aud Berstad Foto: Privat Vis mer

Hvor mange dør av allergisk sjokk?

De siste 10 årene har det blitt registrert til sammen 13 dødsfall i Norge, som følge av en alvorlig allergisk reaksjon. Det tilsier cirka 0,28 dødsfall per én million innbyggere.

– Omtrent halvparten av disse var reaksjon på insektsstikk, sier Christian Lycke Ellingsen, overlege ved avdeling for helseregisterforskning og utvikling ved Folkehelseinstituttet.

LES MER OM ALLERGI:

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer