- Pollenallergi er som navnet sier en allergisk reaksjon på pollen. De vanligste symptomene er kløe, rennende øyne og nese, samt nesetetthet og nysing. Mange opplever også å bli uvanlig trøtte, sier Torgeir Storaas som er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus.
Han forteller at reaksjonene kommer når pollen spres fra trær fra februar til juni, og fra gress fra midten av juni til ut august. For mange er bjørkepollensesongen i april og mai ekstra ille, forklarer han, og noen steder i landet kan også burot gi pollenallergi, gjerne i august og september, Pollenallergi kan komme når som helst i livet, men for mange starter det allerede i ung alder.
LES OGSÅ: Pollenallergi hos barn
- Vi ser at det er spesielt mange som utvikler denne allergien når de er mellom 12 og 16 år, men også voksne og eldre kan få pollenallergi for første gang, påpeker Storaas.For å unngå at pollenallergi skal ødelegge våren og sommeren, er det flere ting du kan gjøre

1. Forebygg
- Start med allergitabletter, såkalte antihistaminer, og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning, sier Grethe Amdal som er sykepleier i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt, forteller hun, men øyendråper skal du først benytte når symptomene oppstår.
Amdal minner om at det er viktig å ta allergimedisinene regelmessig og hver dag, også på dager med lite eller ingen symptomer i den aktuelle pollensesongen.
- Dette er viktig for at du skal få mest mulig hjelp av medisinene, sier hun og legger til:
- Om du ikke har god nok effekt av medisinene dine, få en ny gjennomgang hos fastlegen for utprøving av andre typer. Noen ganger må man være tålmodig før man finner de som passer best!
LES OGSÅ: Røde, kløende øyne på grunn av allergi. Dette hjelper
2. Ha vinduene lukket på varme, vindfulle dager.
For å unngå pollenkornene som svever i luften kan det være lurt å ikke lufte på varme, vindfulle dager. Sørg for god solskjerming med persienner eller rullgardiner, slik at det ikke blir for varmt innendørs.
- Luft om kvelden etter at sola har gått ned eller tidlig på morgenen, da er det mindre pollen i lufta, sier Amdal.
3. Ikke tørk tøyet utendørs
Det er alltid deilig med nyvasket tøy som kan tørke ute i vinden. Men i pollensesongen er det likevel lurt å tørke tøyet innendørs for å unngå at pollen fester seg på klær og sengetøy. Da unngår du å få plager selv om du holder deg inne, forklarer Amdal.

4. Ta medisiner som demper symptomene
Anna Bistrup jobber som helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). De får mange henvendelser fra folk som spør om råd til hvordan de kan komme seg gjennom pollensesongen.
- Det aller viktigste er symptombehandling. Derfor anbefaler vi å ta medisiner som demper symptomene, og at man fortsetter å ta dem hele sesongen, sier Bistrup. Hvis man ikke har god effekt av medisinene man tar, er det viktig at man oppsøker lege og får råd og veiledning om behandlingsalternativer, mener hun.
- Vi ser at det er langt flere i Norge som burde få tilbud om allergen immunterapi (allergivaksinasjon). På det norske markedet finnes det per dags dato behandling for bjørk og gress.

5. Bytt putevar
Når det er stor pollenspredning vil små pollenkorn sette seg fast i håret. Det vil igjen overføres til hodeputen når du sover.
- Sørg for å bytte putevar ofte, sier Bistrup.
Når skal jeg begynne med medisinene mot pollenallergi?
6. Skyll håret hvis du har vært ute lenge
Pollen som fester seg i håret kan gi unødige plager både ute og inne.
- For å unngå å ta med seg pollen inn i huset kan det være lurt å ta en rask dusj eller skylle håret når du har vært ute en stund, er rådet fra Bistrup.

Kan man bli sur, sint og trett av allergimedisin?
7. Pass på pelsen til kjæledyrene
Det er ikke bare vi mennesker som opplever at pollen kan feste seg til hår og klær. Også dyrene våre får pollen i pelsen når de er utendørs i pollensesongen. Sørg for å gi dem en rask vask eller grundig gjennomgang med en børste, før de kommer inn.
- Ved å børste/vaske kjæledyret kan man forhindre spredning av pollen opp i møbler og sengetøy, sier Bistrup.
8. Unngå å trene utendørs
Når våren endelig kommer er det fristende å være mest mulig ute. Men har du pollenallergi kan det være smart å droppe løpeturen eller utendørs trening, og heller ta en tur på treningssenteret.
- Legg joggeturen inne på tredemølle når det står på som verst, dette vil kunne gjøre hverdagen litt bedre, er oppfordringen fra Anna Bistrup.
9. Ta en tur til kysten eller på høyfjellet
- Det er mange som lurer på hvor de kan «rømme» fra pollen, forteller Bistrup.
Rådet hun da gir er å følge med på hvor pollenspredningen er minst. Ved kysten og på høyfjellet er det som regel mindre spredning enn inni landet. Er du veldig plaget kan det kanskje være en idé å reise bort noen dager, for å få en liten pause?
10. Bruke pollenfilter i luftinntaket i bilen.
Selv om du sitter inni en bil med vinduene igjen, vil det komme inn pollen gjennom ventilasjonssystemet. Hvis du monterer et pollenfilter i luftinntaket unngår du dette.