Ubehag i hals og munn

Spørsmål

Hei!
Jeg har noen spørsmål om allergi og hevelse i hals. Håper du kan hjelpe meg å sette ting litt på plass, er ganske frustrert for øyeblikket. Her er litt informasjon:

symptom:
HEVELSE I HALS, ØVERST. HOVNE KJERTLER OG SVELGEVANSKER.Dette opptrer ofte, men periodevis, og kommer spesielt på kvelden og etter inntak av måltid. Har hatt det siden august 2007, og det startet da jeg fikk et krabbeskall i halsen. Var til ønh dagen etter, han mente det da hadde gått lenger ned, og at det nå sannsynligvis var en rift jeg kjente på. Det ble bedre for en periode, men kom så tilbake etter ca 2 uker. Ved inntak av måltid føles det som om maten ikke vil ned, den stopper liksom opp halveis. Har spist stort sett barnemat, moset mat og grøt, noe som har ført til at jeg har rast ned i vekt. Skal nå til røntgen av halsen.

ALLERGI
Jeg tok kontakt med min fastlege, som mente det muligens var allergi for matvarer.Tok mange blodprøver, bl.a en for allergi generelt. De så bra ut, men viste PCOS. Fikk likevel Loratadin 10 mg. tab. 2 per dag, selv om allergires. var negativt.Dette hjalp ikke på den hovne halsen. 2 uker etter at jeg hadde vært der, fikk jeg en ubehaglig reaksjon etter inntak av ferskengele (jeg hadde tatt loratadin samme ettermiddag). Jeg smakte bare litt på tunga. Det /brant/ i munnen, klødde i halsen og leppene hovnet opp. Tok kontakt med lege igjen noen dager etter, og fikk epi-pen, da hun mente det var en allergisk reaksjon. Fastlegen mente det var vanskelig å påvise matallergi, og at jeg derfor må prøve meg frem. Jeg har holdt meg borte fra all sterk mat, og kosten min består nå av biola, grovbrød,blåbærsylte, grøt, poteter,ris,rent kjøtt og vann. Har ikke hatt slike sterke reaksjoner i ettertid, men har ofte en brennende følelse i munn og svelg ved måltider.
Jeg kontaktet senere en privatklinikk og fikk tatt blodprøver der, av erter, kiwi, hasselnøtt, paranøtt, reker og laks.+en test for matvareallergi generelt. Testen var negativ på alt.

Alt i alt har dette ført til at jeg har blitt en innadvent, deprimert og asosial person som er livredd for å spise noe som helst og er helt avhengig av å være trygg i alle situasjoner. Bare det å reise kollektivt en halvtime på jobb om morgonen, har nå blitt et problem. Og jeg gruer meg allerede til jul! Jeg vil ut av den onde sirkelen, og få kontrollen over meg selv igjen!

Jeg håper du kan gi en vurdering av situasjonen, og ev. gi meg råd til hvordan jeg skal gå frem videre.

Spørsmål:
Allergitest/blodprøve: kan jeg stole på resultatet? Betyr det at jeg ikke er allergisk overfor noen matvarer? Har det noen betydning at jeg hadde tatt Loratadin samme dag som blodprøven ble tatt?

Hender det ofte at du har kontakt med pasienter som tror de er allergiske, og har lignende symtom som meg? Hva kan det ev. være? Psykisk?

Bør jeg ta en allergitest av andre ting enn matvarer? For å finne ut om det ev kan være noen sammenheng der..??

Er det noen matvarer som er helt trygge?

Epi-pen: Etter at jeg fikk denne er jeg mer stresset. Jeg går ut i fra at legen er ganske overbevisst om allergi, iom at hun gir meg resept på den. Går bare å gruer meg til å eventuelt måtte bruke denne en dag.Er det ikke vanlig å følge opp med prøver og lignende for å kunne forhindre at det skal oppstå situasjoner der den må brukes?

Jeg har pga av det dårlige kostholdet vært plaget med hard mage.
Drikke mye biola, men har du noen råd til hva jeg gjøre utenom??

Relevante sykdommer/medisiner: Loratadin 10 mg x2
Epi-pen injection
Diane p - piller (pga PCOS)

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!
Ja, du er nok kommet inn i en ond sirkel. Nei, du har nok ikke matallergi. Med negative paneler på alle typer allergi og generelt negativ test skal du se bort i fra matallergi, og annen allergi. Den ene reaksjonen du hadde med uttalt kløe i munnen og hovne lepper kan selvfølgelig ha vært allergi som har debutert der og da, men det er lite sannsynlig. Det er mye mer sannsynlig at dette har vært en såkalt histaminreaksjon. Det er histaminer, betennelsesfremmende stoffer, i en rekke matvarer og disse kan gi allergiliknende reaksjoner, men aldri farlige reaksjoner.
Ut over akkurat denne reaksjonen er ikke dine symptomer forenlig med matallergi i det hele tatt.
Det har ingen betydning at du tok Loratadin den dagen blodprøven ble tatt. Det er kun hvis man skal prikkteste at det er av betydning å ha være uten allergimedisiner i noen dager.
Ja, jeg har ofte pasienter som tror de er allergiske, spesielt over for mat, uten å være det. Det meste av symptomer fra mage og tarm blir ofte relatert til allergi. I relatiteten er det imidlertid svært sjelden at mat er årsak til mage-tarmplager i voksen alder, og faktisk ganske sjelden hos barn også. De vanligste årsakene til at folk tror de er allergiske er magesmerter. Dette kan ofte være forstoppelse eller luftsmerter, og ikke sjelden er det til dels psykiske årsaker, som i hvert fall er medvirkende.
I ditt tilfelle er det sannsynlig at dine plager kan forverres i hvert fall av alle dine tanker og bekymringer rundt dette.
Du behøver ikke ta flere allergiprøver, hverken på mat eller annet. Dessuten er prøver med tanke på allergi svært upålitelige hvis de er positive. En stor del av befolkningen har positive allergiprøver, men ingen allergi. Det er en utbredt misforståelse både blant folk flest og blant leger at en postivi allergiprøve betyr allergi. Oftest er det kun en positiv prøve uten forankring i sykdom.
I ditt tilfelle vil jeg si at alle matvarer er helt trygge. Skulle du oppleve igjen at du får kløe i munnen er det ufarlig, men du kan ta en allergitablett. Selv om det ikke er allergi kan det hjelpe.
Glem Epi-pennen. Legg den bort og tenk ikke mer på det. I ditt tilfelle er det jo ikke noen mulighet for å følge opp, fordi du ikke har noen allergi.
Råd ang kosthold: Gå over på normalkost. Hvis det er kosten som har gitt deg forstoppelsesproblem, vil nok dette gå over. Ellers er Visiblin i din Biola yougert et godt tiltak. (Kjøpes reseptfritt på apoteket)
Det er bra du skal få undersøkt spiserøret ditt. Men er du like plaget uten at denne røngtenundersøkelsen gir deg noe svar, bør du undersøkes av ønh-lege igjen, evt magetarm-spesialist, for en ordentlig visuell undersøkelse av spiserøret.
Lykke til!