Matallergi hos barn

Spørsmål

Hei

Eg har ei jente på 3 år som er allergisk(påvist med test) mot egg, melk, hvete og peanøtter. Føler eg har fått veldig lite hjelp i forbindelse med dette i helsevesenet. Oppdaget sjølv då ho var 6 mnd att ho reagerte på melk. Tok meg 6 mnd å kjempe for å få testet ho, då fekke eg osså vite om egg og hvete som hadde stor betydning for kosten hennes. Er så å si fri for atopisk eksem etter at vi kuttet hvete og det andre ho ikkje tåler. I tillegg har eg sjølv oppdaget at eple, jordbær er ting ho ikkje tåler. Ho blir også velding fort tette ved natt etter forkjølig. HAr hatt krupp anfall. Det eg kjemper for er å komme til barnelege med ho for videre oppfølging. Som sagt vi har vært til barnelege 1 gang, + ein gang ved setting av mmr vaksine. Har no prøvd å komme i gjennom med fastlegen om henvisning til barnelege med føler meg som ei hysterisk mor. Vart henvist til diettetiker for di dei meinte det var det eg trengte? Kan du svare meg om eg bør kjempe på eller bare fortsette i samme diett etter 2 år å ingen korrigeringer / tester for videre diett. Får i grunn beskjed om å teste ut sjølv den maten som eg veit er i risikosone som vi endå ikkje har gitt ho, slik som fisk. Synest dette er skummelt, men tanke på reaksjoner. Min datter har fått reaksjoner som elveblest, oppblussing av eksem og diare.

Er også i gravid i 2 mnd, å i den sammenheng lurer eg på om det er spesielle ting eg bør holde meg vekke fra i kosten med hensyn på allergi til min første datter, evt. utvikling av allergi til barnet?

På forhand takk

Relevante sykdommer/medisiner: Matallergi

Kvinne, 3 år

Svar

Din datter har utvilsomt en rekke matallergier hvorav melkeproteinallergi er den mest hyppige og mest "snille" som de fleste barn har vokst av seg senest til 3-4 årsalder. De andre allergiene du beskriver er ikke like hyppige men stemmer godt med at din datter også har både eksem og astma. Hun er altså en typisk "atopiker" med alle sykdommer i den atopiske familien som henger sammen. Det du ser av gjensidig påvirkning er uttrykk for denne sammenheng. Matvarer kan forverre både eksemplager og astmaplager. I tillegg finnes såkalte kryssallergier mellom forskjellige matvarer og også mellom matvarer og inhalasjonsallergener som forskjellige pollentyper.

De testene man har for påvisning har du jo allerede vært i kontakt med: prikktest (hudtesting) og blodprøve (måling av allergiske antistoffer i blodet). Ingen av delene sier imidlertid noe absolutt sannhet men de kan gi holdepunkter. Viktigst ifm. matallergier er symptomene ved inntak av stoffet. Det er dette som viser om en allergi foreligger og det kan være tilfelle selv med negative tester.

Totalt sett er dette et komplisert felt særlig hos de med flere atopiske sykdommer som oftest vil måtte forholde seg til dette i mange år. Å behandle og gi råd til barn og foreldre er klart en spesialistoppgave for en barnelege eller annen spesialist med spesialkompetanse innen allergi og astma. En dietetikker en kun en "liten brikke" for å komme i mål med dette. Et barn med slike sammensatte atopiske problemer bør minst en gang men kanskje over litt lengre tid sees og følges av en slik lege. Du er definitivt ikke en hysterisk mor når du krever en slik spesialistvurdering.

Når det gjelder graviditet er det ingen som har påvist noen positiv effekt av å unngå spesielle matvarer under svangerskapet. Amming regnes som positivt men også her er det litt sprikende resultater i studiene.