Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Elveblest/angiødem

Spørsmål

Jeg sliter med stadige forekomster av angioødem.

Dette er noen av de vanligste symptomene:

1. Opphovning av leppe, tunge, innsiden av kinn, halvsidig.
2. Vondt i spiserøret (kvalme, vondt å svelge)
3. Kløe og ømhet under føtter og innsiden av hender
4. Tydelig opphovning av hender, håndledd og innsiden av underarm
5. Elveblest: Tilsynelatende tilfeldige steder på overkroppen.

Symptom 1 fikk jeg første gang for. ca. 6 måneder siden og jeg føler at fleste symptomene eskalerte fra da av.

Symptom 1. fører definitivt til størst redusert livskvalitet. Siden jeg begynte å loggføre alle symptomer for en drøy måned siden har symptom nr. 1 oppstått 5 ganger.

Symptom 3 og 4 kan noen ganger korreleres til trykkstimuli fra f.eks. treningsaktiviteter som sykling og sportsklatring.

Det er slik at intensiteten til alle symptomene går opp og ned i takt slik at hvis jeg har flere dager uten utslett på huden kan jeg også være tryggere på at jeg ikke får symptom 1.

En viktig catch er at symptom 1 KUN oppstår mens jeg sover om natten. Vanligvis starter utslettet etter at jeg har sovet i minst 2-3 timer. Jeg prøver som regel å stå opp med en gang jeg våkner pga. utslettet i håp om å stoppe det (liten eller ingen effekt). Maksimal hevelse kommer ila. 1-2 timer. Etter det avtar hevelsen gradvis ila. samme dag og er nesten borte til kvelden. Symptom 1 har også oppstått når jeg har sovet andre steder enn hjemme.

Jeg har vært hos fastlegen min én gang og fått en 6 dagers kur med Prednisolon. Dette har ikke forandret noe. Har prøvd om Zyrtec kunne hjelpe, men har ikke testet over lang tid da jeg ikke vet om jeg i så fall skal bruke Zyrtec kontinuerlig eller bare når jeg får utslett.

Hva er prognosen statistiks sett?
Burde jeg prøve å kutte ut noen matvarer?
Kan jeg prøve å ta Zyrtec daglig?
Burde jeg utsette kroppen for mindre fysisk stimuli? (Kutte ut sykling til jobb f.eks.)
Hvorfor oppstår hevelsene om natten? Jeg finner ingen info om denne type reaksjon på Internett.

Svar

Hei,

Elveblest og angioødem er alvorlige og plagsomme problemer. Det at du får opphovning i halsen/spiserøret/luftveien er spesielt bekymringsverdig, og også det at du følte at prednisolon ikke hjalp. Du trenger en skikkelig gjennomgåelse av hva som forårsaker dette, enten det er mat, miljø, såpe, andre stoffer du kommer i kontakt med, fysisk aktivitet, om det kan være arvelig osv. Man kan også ha mer enn en underliggende grunn til elveblest og angioødem, som for eksempel trykkstimuli og en matallergi osv.
Det kan være flere grunner til at dette blir verre om natten, alt fra at du er i kontakt med at allergen via vaskemiddel, til at du blir varm til at du har en annen, underliggende sykdom, så det blir vanskelig å spekulere.
Jeg kan ikke stille absolutt diagnose her, men hvis legen din ikke er komfortable med å foreta en skikkelig vurdering for de underliggende årsakene til dette, bør du se an allergispesialist snart.
Når det gjelder cetirizine, Zyrtec, kan du ta denne hver dag om kvelden, 5-20 mg, og i en høyere dose når du får anfall, opp til 20 mg.
Det er viktig å sjekke andre ting og passe på at du ellers er frisk før man stiller en absolutt diagnose.
I mellomtiden kan du godt slutte med fysisk aktivitet og så reintrodusere en type av gangen, for å se hvilken du reagerer på. Det samme kan du gjøre med mat. De vanligste tingene folk reagerer på er peanøtter og andre trenøtter, hvete, bønner, skalldyr, soya, melk, fisk, egg, blåskjell og andre mollusker, medisiner, latex, dyr, mugg og andre miljøallergener osv. Det er også viktig med en kronologisk historie av symptomene dine, hvilke kjenner du først, hvor lenge varer de, rekkefølgen av symptomer osv. Hvis du kan skrive ned disse vil det hjelpe legen din.
Jeg håper du får god hjelp snart.

Mvh,

Nina Bryhn, MD