Skalldyrallergi er en matvareallergi som gjør at man får symptomer ved å spise skalldyr. Skalldyr er en fellesbetegnelse om krepsdyr og skjell. Skalldyrallergi omtales ofte sammen med fiskeallergi (som sjømat), men disse to allergiene har ingen direkte sammenheng. (1)
Allergi er en overreaksjon av kroppens immunsystem mot stoffer som vanligvis ikke er sykdomsfremkallende. Den allergiske reaksjonen er avhengig av hvordan man inntar det såkalte allergenet (det allergifremkallende stoffet), og arter seg ulikt om det rammer luftveiene, huden, eller kommer inn i kroppen via munnen.

Slik sjekker du deg for allergi
Hva skyldes allergi mot skalldyr?
Allergi mot skalldyr kan potensielt være alvorlig, og vil ganske ofte vare hele livet ut. Flesteparten reagerer på alle typer skalldyr. Det kanskje viktigste allergenet heter tropomyosin, og skalldyrallergikere vil også kunne reagere på bløtdyr som snegler, muslinger og blekksprut, samt noen insekter. (1) (2)
Hvor vanlig er skalldyrallergi?
Tallene for hvor mange som er rammet av allergi mot skalldyr er noe sprikende og varierer blant annet med geografi, men prevalensen synes å ligge på rundt 1-2%.
Skalldyrallergi kommer gjerne senere i livet enn fiskeallergi, og noen ganger oppstår det først i voksen alder. Skalldyrallergi varer som regel livet ut. (1) (2) (3)
LES OGSÅ: Pollenallergi hos voksne

Arvelighet
Både arv og miljø spiller viktige roller hva gjelder utvikling av allergi generelt. Desto mer allergi som finnes i barnets familie, jo høyere sjanse er det for at barnet utvikler en form for allergi. (1) (2)

Dette hjelper mot allergiplager i øynene
Symptomer og tegn
Ofte oppstår symptomene på skalldyrallergi umiddelbart etter inntak av allergener. Grad av følsomhet vil variere, og noen kan reagere på selv de minste spormengder av det aktuelle allergenet, for eksempel stekedamp eller bestikk som har vært i kontakt med allergenet.
Typiske symptomer på inntak av skalldyr hos en allergiker er mageplager, utslett og rennende øyne. I mer alvorlige tilfeller kan inntaket utløse et astmaanfall, eller i verste fall et anafylaktisk sjokk. Et anafylaktisk sjokk er en svært kraftig allergisk reaksjon som er en potensielt livstruende tilstand som blant annet kan medføre vanskeligheter med å puste og sviktende sirkulasjon.
Anafylaktisk sjokk er en medisinsk nødtilstand, og den rammede skal straks innlegges på sykehus. Akuttbehandling av anafylaksi innebærer hovedsakelig tilførsel av adrenalin så raskt som mulig, og videre sikring av luftveier, væskeinfusjon og intensiv monitorering på sykehus. (1) (2)
For mer om anafylaktisk sjokk, se her.
Kan det være noe annet?
Ofte vil det være mistanke om at vedkommende reagerer på noe som inntas via maten, men ikke alltid. De viktigste differensialdiagnosene til matvareallergi er trolig ikke-allergiske matvarereaksjoner, som ofte er mer alvorlig. Til disse hører tilstander som gastroenteritter, metabolske sykdommer, laktoseintoleranse, sure oppstøt, med mer.
Når bør man oppsøke lege?
Ved mistanke om matvareallergi bør man oppsøke lege for allergitesting og diagnose av tilstanden, samt få råd om hvordan man skal forholde seg til allergien.
Diagnose
Fastlegen vil som regel få mistanke om diagnosen basert på de beskrevne symptomene som oppstår i forbindelse med matinntak. Ofte har familien eller en selv allerede fått mistanke om en aktuell matvare. Man vil gå videre med allergitesting, enten i regi av fastlegen eller hos en spesialist. Utredningen kan innebære blodprøvetaking for å påvise antistoffer forbundet med allergi, såkalt prikktest eller en lappetest, som tester for ulike allergifremkallende stoffer. En positiv test behøver ikke bety at man er allergisk mot et stoff, og derfor må testresultatet sees i sammenheng med symptomene. (4)
Behandling
Behandlingen av skalldyrallerg innebærer i all hovedsak å unngå inntak av henholdsvis fisk. Per i dag finnes det ingen medisin eller vaksine som kan kurere tilstanden eller sikkert forebygge en allergisk reaksjon. Å kunne unngå allergenene forutsetter følgelig kunnskap om hvilke matvarer som inneholder dem.
Noen matvarer som kan inneholde skalldyr:
- En del fiskeretter og - produkter
- Supper og marinader
- Salater
- Krillolje
Bruk av allergimedisin som antihistaminer vil kunne hemme symptomene ved allergi om de skulle forekomme, for eksempel ved et uheldig inntak av produkter med skalldyr.
Ved mistanke om en alvorlig allergisk reaksjon, et anafylaktisk sjokk, må man handle raskt og gi en adrenalinsprøyte hvis tilgjengelig, og ringe 113. (4)
Prognose
Å unngå skalldyr behøver ikke få noen ernæringsmessig konsekvens. Skalldyrallergi varer som regel livet ut.
Kilder: 1) NAAF 2) LHL 3) NCBI:NIH.GOV