UNNGÅ OVERRALSKELSER: Har du matallergi eller intoleranse gjør du lurt i å forberede deg før du drar på ferie til utlandet. Foto: Scanpix
UNNGÅ OVERRALSKELSER: Har du matallergi eller intoleranse gjør du lurt i å forberede deg før du drar på ferie til utlandet. Foto: ScanpixVis mer

Har du matallergi og skal på ferie?

Slik forbereder du deg best mulig før feriereisen.

Har du en matallergi eller matintoleranse, eller må følge en bestemt diett? Det er ikke alltid like lett.

– Med én gang man blir invitert hjem til noen eller man skal ut på reise eller spise på restaurant, blir det hele vanskeligere. Da gjelder det å vite hvordan man kan takle disse situasjonene, for å unngå at man spiser noe som trigger symptomer, har ernæringsfysiolog Julianne Lyngstad tidligere uttalt til Lommelegen i forbindelse med lavFODMAP-dietten.

Vær forberedt og velg reisemål med omhu, råder LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, på sin nettside.

Hvis du har mange og/eller alvorlige matallergier kan det være lurt å velge et reisemål med erfaring og forståelse for problemstillingen.

Dette bør du gjøre før du drar på ferie, ifølge LHL:

  • Søke informasjon via reiseoperatør, venner, kjente, nettsider, blogger og lignende.
  • Send epost til hotellet/reiseoperatør på forhånd om hva du ikke tåler og spør om de kan tilby trygge måltider. Nevn også hva du kan spise og foretrekker.
  • Ha alltid med litt reserveproviant til turen og de første dagene.
  • Bor du slik at du kan lage maten din selv, kan du ta med erstatningsprodukter hjemmefra.

LES OGSÅ: LavFODMAP - dietten for deg med irritabel tarm

Charterreise og cøliaki? Ta med brødmat

Reiseselskapet Ving har for eksempel egne matambassadører som kan kontaktes før avreise. Alle deres Sunwing Resorts tilbyr spesialmat for allergikere.

Reiseselskapet Apollo påpeker på sine nettsider at allergier og kjennskap til disse er ikke så vanlig på deres reisemål som det er i Norge: «I Sør-Europa og i andre deler av verden er blant annet glutenallergi mindre kjent og det er ikke mange hoteller som tilbyr glutenfri mat til sine gjester».

Det er bare noen få av Apollos hoteller som tilbyr noe glutenfritt, men dette inkluderer som oftest ikke brød. Selskapet anbefaler derfor allergikere å ta med seg eget brød, og eventuelt kjeks, knekkebrød og pasta, slik at man er sikret i tilfelle hotellets restaurant ikke kan hjelpe til med glutenfri mat.

Star Tours Blue Village hotell serves det spesialmat til en viss grad. Det gjelder først og fremst kunder med glutenallergi, nøtteallergi og laktoseintoleranse, skriver reiseselskapet på sin nettside.

«Vi vil likevel påpeke at utvalget er ikke så stort som for ikke-allergiske mennesker. Det kan være lurt å ta med seg enkle matvarer hjemmefra som kan være vanskelige å oppdrive utenlands. Oppgi alltid at du ønsker spesialmat», oppfordrer Star Tour.

Spesialmat uten laktose kan også være vanskelig å få tak i, ifølge reiseselskapet. De anbefaler allergikere å være ekstra forsiktig og observant ved bestilling av mat, og å stille spørsmål ved hvordan den er tilberedt.

LES OGSÅ: Forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse

Flymaten må bestilles på forhånd

I dag tilbyr heldigvis de fleste flyselskap glutenfri og/eller laktosefrie måltider, men dette må bestilles på forhånd. Du gjør lurt i å bestille dette så fort du bestiller flyreisen.

​LES OGSÅ: Derfor får du akutt diaré

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

LES OGSÅ:
Matallergi det første leveåret

Matallergi det første leveåret

Matmerking i EU

Ferierer du innenfor EU skal du vite at regelverket for merking av mat er det samme her som i Norge.

«Tilsatte ingredienser skal merkes og utheves på emballert mat. 14 allergener har særskilt krav til merking. Disse skal oppgis dersom de er tilsatt selv i små mengder: glutenholdig korn, melk inkl. laktose, egg, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, peanøtter, bløtdyr, selleri, sennep, lupin, sesam og sulfitt», skriver LHL.

Er du usikker på om maten er trygg nok for deg, bør du ikke spise maten.

Det finnes også flere applikasjoner for smarttelefon som kan hjelpe deg med å oversette ord når du skal lese varedeklarasjoner og menyer, tipser LHL.

Norsk cøliakiforening (NCF) tilbyr sine medlemmer tilgang til oversettelser som kan være nyttige å ta med på spisesteder i utlandet. NCF har også en liste over cøliakiforeninger i utlandet som du kan henvende deg til.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-