Fiskeallergi

Allergi mot fisk er en matvallergi som varer livet ut. Symptomer på allergi oppstår som regel akutt når man spiser mat som inneholder fisk.

ALLERGI MOT FISK: Kroppen reagerer på proteiner i fisken umiddelbart etter inntak. Mageplager, utslett og rennende øyne kan være symptomene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ALLERGI MOT FISK: Kroppen reagerer på proteiner i fisken umiddelbart etter inntak. Mageplager, utslett og rennende øyne kan være symptomene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Fiskeallergi er en matvareallergi som gir symptomer etter inntak av fisk gjennom føden.

Allergi er en overreaksjon av kroppens immunsystem mot stoffer som vanligvis ikke er sykdomsfremkallende. Den allergiske reaksjonen er avhengig av hvordan man inntar det såkalte allergenet (det allergifremkallende stoffet), og arter seg ulikt om det rammer luftveiene, huden, eller kommer inn i kroppen via munnen.

Fiskeallergi er en matallergi som vanligvis vedblir i voksenalderen. Fiskeallergi og skalldyrallergi er to matallergiene omtales ofte sammen, men har ingen direkte sammenheng.

LES OGSÅ: Allergi for nøtter og mandler

image: Slik sjekker du deg for allergi

Slik sjekker du deg for allergi

Hva skyldes allergi mot fisk?

Allergi mot fisk skyldes at kroppen reagerer på proteiner som finnes i fiskekjøttet. Omtrent halvparten av fiskeallergikere reagerer på all slags type fisk, mens andre reagerer kun på såkalt rød fisk, og tåler da noen fiskearter som for eksempel torsk. De aktuelle proteinene man reagerer på er varmestabile, som innebærer at varmebehandling av fisken ved steking eller koking ikke hjelper mot allergiske reaksjoner. (1) (2)

Hvor vanlig er det?

Tallene for hvor mange som er rammet av allergi mot fisk er noe sprikende og varierer blant annet med geografi, men prevalensen synes å ligge på rundt 1-2%. Fiskeallergi utvikles ofte tidlig i livet og varer som regel livet ut. (1) (2) (3)

LES OGSÅ:

Arvelighet

Både arv og miljø spiller viktige roller hva gjelder utvikling av allergi generelt. Desto mer allergi som finnes i barnets familie, jo høyere sjanse er det for at barnet utvikler en form for allergi. (1) (2)

SPOR AV FISK: Noen kan reagere på selv de minste spormengder av det aktuelle allergenet, for eksempel stekedamp eller bestikk som har vært i kontakt med allergenet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SPOR AV FISK: Noen kan reagere på selv de minste spormengder av det aktuelle allergenet, for eksempel stekedamp eller bestikk som har vært i kontakt med allergenet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Ofte oppstår symptomene på fisk umiddelbart etter inntak av allergener. Grad av følsomhet vil variere, og noen kan reagere på selv de minste spormengder av det aktuelle allergenet, for eksempel stekedamp eller bestikk som har vært i kontakt med allergenet. Typiske symptomer på inntak av fisk hos en allergiker er mageplager, utslett og rennende øyne.

I mer alvorlige tilfeller kan inntaket utløse et astmaanfall, eller i verste fall et anafylaktisk sjokk. Et anafylaktisk sjokk er en svært kraftig allergisk reaksjon som er en potensielt livstruende tilstand som blant annet kan medføre vanskeligheter med å puste og sviktende sirkulasjon. Anafylaktisk sjokk er en medisinsk nødtilstand, og den rammede skal straks innlegges på sykehus. Akuttbehandling av anafylaksi innebærer hovedsakelig tilførsel av adrenalin så raskt som mulig, og videre sikring av luftveier, væskeinfusjon og intensiv monitorering på sykehus.

For mer om anafylaktisk sjokk, se her.

(1) (2)

image: Kan man bli sur, sint og trett av allergimedisin?

Kan man bli sur, sint og trett av allergimedisin?

Kan det være noe annet?

Ofte vil det være mistanke om at vedkommende reagerer på noe som inntas via maten, men ikke alltid. De viktigste differensialdiagnosene til matvareallergi er trolig ikke-allergiske matvarereaksjoner, som ofte er mer alvorlig. Til disse hører tilstander som gastroenteritter, metabolske sykdommer, laktoseintoleranse, sure oppstøt, med mer.

Når bør man oppsøke lege?

Ved mistanke om matvareallergi bør man oppsøke lege for allergitesting og diagnose av tilstanden, samt få råd om hvordan man skal forholde seg til allergien.

Diagnose

Fastlegen vil som regel få mistanke om diagnosen basert på de beskrevne symptomene som oppstår i forbindelse med matinntak. Ofte har familien eller en selv allerede fått mistanke om en aktuell matvare. Man vil gå videre med allergitesting, enten i regi av fastlegen eller hos en spesialist. Utredningen kan innebære blodprøvetaking for å påvise antistoffer forbundet med allergi, såkalt prikktest eller en lappetest, som tester for ulike allergifremkallende stoffer. En positiv test behøver ikke bety at man er allergisk mot et stoff, og derfor må testresultatet sees i sammenheng med symptomene. (4)

LES OGSÅ: Symptomer på pollenallergi

Behandling

Behandlingen av fiskeallergi innebærer i all hovedsak å unngå inntak av henholdsvis fisk. Per i dag finnes det ingen medisin eller vaksine som kan kurere tilstanden eller sikkert forebygge en allergisk reaksjon. Å kunne unngå allergenene forutsetter følgelig kunnskap om hvilke matvarer som inneholder dem.

Noen matvarer som kan inneholde fisk inkluderer:

  • Farseprodukter av fisk, gratenger
  • Crabsticks
  • Skalldyrsretter
  • Kaviar, leverpostei
  • Worchestersaus, østerssaus og flere typer supper og sauser

Bruk av allergimedisin som antihistaminer vil kunne hemme symptomene ved allergi om de skulle forekomme, for eksempel ved et uheldig inntak av produkter med fisk. Ved mistanke om en alvorlig allergisk reaksjon, et anafylaktisk sjokk, må man handle raskt og gi en adrenalinsprøyte hvis tilgjengelig, og ringe 113. (4)

Hvordan vil det gå?

Å unngå fisk ebehøver ikke få noen ernæringsmessig konsekvens, men kan for noen barn være noe utfordrende sosialt. Fiskallergi vedvarer som regel livet ut.

Kilder: 1) NAAF 2) LHL 3) NCBI:NIH.GOV

LES MER OM ALLERGI: