Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vil allergitabletter gjøre meg "mindre attraktiv" for insekter?

Spørsmål

Jeg er plaget av alle typer insektstikk, mygg, klegg, lopper. Stikkene klør lenge, men hovner bare litt opp. Har hørt at allergipiller kan gjøre meg mindre spiselig for insektene. Stemmer det? Og i tilfelle hvilken type pille kan jag bruke?

Kvinne 74
Svar

Hei.


Nei, allergitabletter (antihistaminer) vil ikke gjøre deg noe som helst mindre attraktiv for insekter. Noen har nytte av slike tabletter etter insektsbitt, for å redusere reaksjonen i huden og kløen. Hvis du merker at det hjelper deg, kan du jo bruke de slik, altså når du har fått insektsbitt, men de kan på ingen måte redusere antall insektsbitt du får. Det finnes flere typer reseptfrie allergitabletter du kan kjøpe på apoteket, f.eks. Cetirizin, for å ta ett eksempel. Farmasøyten kan gi deg mer info, men i utgangspunktet er de like effektive alle sammen, så det spiller ikke så stor rolle hva du velger.

Forøvrig kan det hjelpe betydelig på reaksjonen og kløen etter insektsbitt, å smøre på litt hydrokortisonkrem 2-3 ganger daglig i noen dager. Det er også reseptfritt, og kanskje det mest effektive tiltak.

Men det beste er jo å prøve å unngå å bli bitt av insekter, og da er det kun ytre fysiske tiltak som hjelper, som f.eks. sokker og lange bukser, unngå å oppholde seg steder hvor du vet det er mye bitende insekter, myggspray osv.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-